Doğuş Oto'nun net karı patladı

Doğuş Oto'nun net karı patladı

Doğuş Otomotiv Üst Yöneticisi (CEO) Ali Bilaloğlu, bu yılın ilk yarısında, Doğuş Otomotiv'in konsolide net karının ..

Doğuş Oto'nun net karı patladı
16px
24px
26.08.2010 15:12
ABONE OLgoogle

Doğuş Otomotiv Üst Yöneticisi (CEO) Ali Bilaloğlu, bu yılın ilk yarısında, Doğuş Otomotiv'in konsolide net karının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 261 oranında artarak 72,5 milyon lira olarak gerçekleştiğini bildirdi. 

     Doğuş Otomotiv, Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, Doğuş Otomotiv Üst Yöneticisi (CEO) Ali Bilaloğlu ve Doğuş Otomotiv Mali ve İdari İşler Genel Müdürü (CFO) Berk Çağdaş'ın katılımlarıyla gerçekleştirdiği bilgilendirme toplantısıyla 2010 ilk yarıyıl finansal sonuçları ve yıl sonu hedeflerini kamuoyu ile paylaştı. 

     Ali Bilaloğlu, global ekonomik krizin ardından 2009 yılı sonunda hissedilmeye başlanan toparlanma sinyallerinin 2010 yılı itibarı ile etkisini gösterdiğini belirtti. 

     Doğuş Otomotiv olarak erken uyarı sistemlerini değerlendirerek, kriz dönemine hazırlıklı girdiklerini dile getiren Bilaloğlu, son yıllarda hem maliyet kontrolünü hem de esnek gider yapısını yönetim felsefeleri haline getirdiklerini anlattı. 

     Bilaloğlu, bu dönemde bu anlayışlarının kendilerini avantajlı kıldığını ve 2010 yılında sağlamlaştırdıkları maliyet yapılarının tanıdığı esneklik sayesinde sektörden hızlı büyüdüklerini ifade ederek, ''Hedefimiz kadar sattık, hedefimiz kadar büyüdük. Pazarı iyi analiz ederek doğru öngörülerde bulunduk'' dedi. 

     Doğuş Otomotiv'in ilk yarı sonunda konsolide net karının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 261 oranında artarak 72,5 milyon lira olarak gerçekleştirdiğini, aynı dönemde toplam net satışlarının 1 milyar 393 milyon lira olduğunu ifade eden Bilaloğlu, 2010 yılı sonunda 2,7?2,9 milyar lira ciro hedeflediklerini bildirdi. 

     Ali Bilaloğlu, Türkiye'nin 2009 yılı krizini iyi ve etkin olarak yönetebildiğini, sektörlerin olumlu sinyaller vermeye başlaması ile 2010 yılında tüm dünyada toparlanma sürecine girildiğini vurgulayarak, şunları söyledi: 

     ''Bu paralelde sene başından bu yana otomotiv sektöründe de canlılık yaşanıyor. Pazardaki hareketliliği açıklayan en önemli faktörlerin piyasa koşullarındaki iyileşme, kredi faizlerindeki indirimler ve göreceli olarak istikrarlı bir ekonomi olduğunu düşünüyoruz. Asıl olarak ise beklentilerin olumlu yönde gelişmesi etkili oldu. 2010 yılının ilk altı ayında toptan satışlar ağır vasıta dahil 300 bin adedi aşmış olup, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 oranında bir artış kaydedildi. Bu, sektörümüzün hareketliliğini gösteren anlamlı bir artıştır. 

     Perakende verilere baktığımızda Türkiye otomotiv pazarında 2010 yılı Ocak-Haziran kümülatif binek ve hafif ticari araç toptan pazarı 291 bin 905 adet olarak gerçekleşti. 268 bin adet olan Ocak-Haziran 2009 binek ve hafif ticari araç pazar toplamına göre satışlar yüzde 9 oranında arttı. Toplam hafif ticari araç satışları ise aynı dönem için geçen yıla oranla yüzde 14 artarak 95 bin 031 adet olarak gerçekleşti. Biz 2010 yılı binek, hafif ticari ve ağır ticari araç toplam pazarını 680 bin adetin üzerinde olacağını öngörüyoruz. Geçen seneye göre yüzde 15 oranında bir pazar büyümesi olacağını tahmin ediyoruz.'' 
     
     ''SATIŞ PERFORMANSINDA YÜZDE 45 ORANINDA BÜYÜME SAĞLADIK''
     
     Doğuş Otomotiv'de 2010 yılının ilk yarısını değerlendiren Bilaloğlu, bu yılın ilk altı ayındaki satış performansları ile geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 45 oranında büyüme sağladıklarını, aynı dönemde toptan pazarın ise yüzde 10 büyüdüğünü kaydetti.
     Bilaloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: 

     ''Bununla birlikte, yine Ocak-Haziran 2010 döneminde lüks segmentte Doğuş Otomotiv yüzde 51 büyüme kaydederken, aynı dönemde lüks segmentte bu büyüme toptan pazar için yüzde 9 oranında gerçekleşti. Ayrıca, Doğuş Otomotiv hafif ticari araç pazarında Ocak-Haziran 2010 döneminde bir önceki sene aynı döneme göre yüzde 60 büyürken; aynı dönemde toptan hafif ticari pazarı yüzde 14 büyüme sağladı. 

     Son olarak, toptan pazarda Volkswagen markamız yüzde 2,2 ile, ağır vasıta satışları içinde de Scania markamız yüzde 3,6 lık pazar payı artışları ile pazarlarında en yüksek performansa imza atmışlardır. 2009 yılı kriz yılı olarak geçti. Daha çok nakit parası olan tüketiciler peşin olarak araç alımı yaptılar. Bu yıl ise kriz öncesi dönemine geri dönüldü. Geçtiğimiz yıl nakit parası olan araç satın alırken, artık geleceğine güvenen araç alıyor.'' 


     Temmuz ayında da bu pazardaki bu ivmenin artarak devam ettiğini dile getiren Bilaloğlu, Doğuş Otomotiv olarak toptan satışlarda tarihlerinin en düşük araç stoku ile çalıştıklarını, binek otomobilde stoklarının olmadığını, ticari araçlarda ise 4-5 adet stoklarının bulunduğunu, asıl sıkıntılarının tedarik olduğunu anlattı. 

     Ali Bilaloğlu, yıl sonuna kadar Doğuş Otomotiv olarak, 75 bin adetlik bir satışa, yüzde 11-12'lik bir pazar payına, ikinci el otomobil satışında da 13 bin adetlik bir rakama ulaşacaklarını dile getirdi. 
 
ACAR: 2010 YILININ İLK 6 AYI GENEL ANLAMDA EKONOMİK VERİLER AÇISINDAN POZİTİF GEÇTİ

Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, ''2010 yılının ilk 6 ayı genel anlamda ekonomik veriler açısından pozitif geçti. Kalan dönemde de bu pozitif yapının devam edeceğini düşünüyoruz'' dedi. 

     Doğuş Otomotiv, Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, Doğuş Otomotiv Üst Yöneticisi (CEO) Ali Bilaloğlu ve Doğuş Otomotiv Mali ve İdari İşler Genel Müdürü (CFO) Berk Çağdaş'ın katılımıyla gerçekleştirdiği bilgilendirme toplantısıyla 2010 ilk yarıyıl finansal sonuçları ve yılsonu hedeflerini açıkladı.
     Acar, dünya ve Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerini paylaştığı konuşmasında, dünyada yaşanan ekonomik krizin toparlanma sinyallerini verdiğini, ancak dünyanın bu ekonomik krizden toparlanmasının biraz daha uzun süreceğini belirtti.
     Global ekonomik krizin başladığı dönemde, düzelmenin 5 ila 7 yıllık bir sürede olacağı tahminlerinin bulunduğunu anımsatarak, şu anda bunun 2-3 yılının geçtiğini, önümüzde 2 ile 4 yıllık bir zaman diliminin olduğunu anlattı.
     Acar, tüm bunlara rağmen, dünyanın global krizden kademeli olarak bir toparlanma sürecine girdiğini ifade etti. 

     2009 yılının Türkiye'de ciddi bir daralmanın yaşandığı bir yıl olduğunu vurgulayan Acar, 2009 yılında, otomotiv sektöründe çok yerinde bir kararla ÖTV indirimlerinin devreye sokularak, bu aşırı daralmanın önüne geçildiğini, otomotiv toplam pazarının 525 bin adetlere ulaştığını söyledi.
     Aclan Acar, 2009 yılında teşviklerin de etkisi ile binek otomobillerin performansında bir artış olduğunu, ancak hafif ticari araçlarla, ağır vasıta araçların performanslarında bir artış olmadığını dile getirdi. 
     
     ''BU YIL KRİZDEN TOPARLANMA YILI OLACAK''
     
     2010 yılı için beklentilerinin bu kriz döneminden dünyada ve Türkiye'de istikrarlı bir şekilde çıkışın başlayacağı bir dönem olacağını bildiren Acar, bu yılın ilk 6 aylık dönemine de bakıldığı zaman Avrupa'nın oturmuş ekonomilerinin yavaş yavaş toparlanma sürecine girdiğini anlattı.
     Acar, dış talepte zayıf bir seyrin olduğu, bunun biraz zayıf seyir edeceğini tahmin ettiklerini ifade ederek, Türkiye'nin ihracat potansiyeli itibariyle bakıldığında, Türkiye'nin uzun yıllar Avrupa ekonomilerine ihracat yapan bir ekonomi olduğu için, Avrupa'daki daralmanın dikkate alındığında bunun normal olduğunu söyledi. 

     Türkiye'nin son 5-6 yıl içinde ihracat kompozisyonunda da çok ciddi bir değişme olduğuna işaret eden Acar, Türkiye'nin ihracatının daha geniş bir coğrafyaya yayıldığını ve Afrika'ya, Ortadoğu'ya, Uzakdoğu'ya, Türk cumhuriyetlerine ihraç yapar hale geldiğini belirtti. 

     Türkiye'nin ihracatında bir daralma olduğuna değinen Acar, ancak karşılaştırıldığında bir çok ülkeye göre iyi gittiğini söyledi. 

     Acar, ''2010 yılının ilk 6 ayı genel anlamda ekonomik veriler açısından pozitif geçti. Kalan dönemde de bu pozitif yapının devam edeceğini düşünüyoruz. Her ne kadar referanduma çok az bir süre kalmış olmasına rağmen ekonomik yapıyı çok fazla etkilemiş olduğunu söyleyemeyiz. Referandumdan çıkacak sonuçlara göre oturup bir kere daha tartmak lazım. Eğer temel ekonomik değerler ve yönetimde bir problem yoksa, dışarıdan gelecek faktörler ekonomik yapıyı çok kolay bozmaz. Ama temelde bir sıkıntı varsa en ufak bir rüzgarda grip olmanız mümkün'' diye konuştu. 

     2010 yılının ilk yarısında sektörden hızlı büyüdüklerini; elde ettikleri yüzde 12,1 pazar payıyla başarılı dönem yaşadıklarını anlatan Acar, ''Ekonomik olarak dalgalı bir dönemin sonunda, marjların bu kadar dar olduğu bir sektörde, sektörden hızlı büyüme ve ağırlıklı maliyet kontrolü ile sağlanan karlılık, önemli bir yönetim başarısıdır'' dedi. 

     Acar, yaşanan ekonomik krize rağmen yatırım kararlarında bir değişiklik yapmadıklarını hatırlatarak, bütün iş planlarını uzun vadeli yaptıklarını, öngörülü hareket ettiklerini ve verimlilik odaklı çalıştıklarını kaydetti. 

     Daha önceden planladıkları yatırımları kesintisiz sürdürdüklerini açıklayan belirten Acar, ''Lozan'da Porsche Showroom'umuz hizmete girdi ve çok başarılı gidiyor. Porsche Lozan yetkili satıcı ve servisimiz ilk çeyrekte Porsche İsviçre'nin yaptığı süreç denetiminden çok iyi derecesi aldı ve satış sonrası hizmetlerde 2010 Porsche Service Excellence birinciliğini (büyük bayiler kategorisinde) kazandı. İzmir'deki Krone yatırımımızın inşaatı tamamlandı, yakın zamanda onu da faaliyete alacağız. Diğer yandan perakende yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Doğuş Oto Bursa yatırımımıza devam ediyoruz'' diye konuştu. 
     
     ''KARIN ÜÇTE BİRİ İŞTİRAKLERDEN GELİYOR''
     
     Acar, iştiraklerin başarısının Doğuş Otomotiv konsolide bütçesindeki yansımasına da değinen Aclan Acar, Doğuş Otomotiv'in karının yaklaşık üçte birinin iştiraklerden geldiğini dile getirerek, amaçlarının bu oranı yüzde 50-50 dengelemek olduğunu belirtti. 

     2009 yılında çalışmalarına başlanan Kurumsal Sosyal Sorumluluk raporu hakkında bilgi veren Acar, ''Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) çalışmalarımız son hızla devam ediyor. İlk raporlama sürecimizin son aşamasındayız. Ekim ayında çevreden ekonomiye, iş ve insan haklarına kadar tüm performansımızı raporladığımız KSS raporumuzu yayınlayacağız ve sadece Türkiye'de değil tüm dünyada sektörümüzün ilki olacağız'' dedi. 

     Acar, bu yıl perakende satış ağlarını tamamlamayı hedeflediklerini, Bursa'daki Showrom yatırımlarının 2011 yılının mart nisan ayında tamamlanacağını, Ankara'da ise araziyi kat karşılığı verdiklerini ve binanın yapıldığını dile getirerek, bunların yanında Maslak'ta Porsche için bir Showrom ile Kartal'da da bir showrom açmayı planladıklarını kaydetti. 

     Aclan Acar, son 5 yılda Doğuş Otomotiv'in Türkiye'de 250 milyon liralık yatırım yaptığını da sözlerine ekledi. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde