Doğuş CEO'su: 450 Milyona ihtiyacımız yok ama...

Doğuş CEO'su: 450 Milyona ihtiyacımız yok ama...

Doğuş Grubu CEO'su Hüsnü Akhan, 450 Milyon TL'lik sendikasyon kredisi öncesi ilginç bir açıklama yaptı

Doğuş CEO'su: 450 Milyona ihtiyacımız yok ama...
16px
24px
04.09.2012 10:35
ABONE OLgoogle

Doğuş Holding, genel yatırım ihtiyaçları ve Grup şirketlerinin ticari finansman faaliyetleri için 3 yıl vadeli 160 milyon Dolar ve 75 milyon Euro tutarında sendikasyon kredisi aldı.

Temin edilen kredi, Grubun kuvvetli uluslararası finansal ilişkilerini ve itibarını ortaya koyarken uluslararası finans kuruluşlarının Türkiye’ye ve Doğuş Grubu’na yönelik güvenlerinin de bir göstergesi oldu.

Toplantı öncesi Doğuş Grubu CEO'su Hüsnü Akhan'a  160 milyon Dolar ve 75 milyon Euro (karşılığı 450 Milyon TL) tutarındaki kredinin Doğuş Grubu için çok küçük bir rakam olduğunu söylememiz üzerine ilginç bir açıklama yaptı.

Akhan, Patronlardunyasi.com'a Doğuş Grubu'nun yüklü miktarda nakitinin olduğunu belirterek, "Aslında 450 Milyon TL'lik krediye çok ihtiyacımız yok. Ancak yurtdışı bankalarla ilişkilerimizi devam ettirmek için bu krediye alıyoruz. Yoksa paramız var" karşılığını verdi..

''Grubumuz büyümesine devam edecektir''
     
     Hüsnü Akhan toplantıda yaptığı konuşmada ise, Doğuş Grubu olarak bundan önce olduğu gibi bundan sonra da Türkiye'nin geleceğine güvenmeye devam ederek kaynaklarımızı ülke ekonomisine katkı yapacak, değer yaratan yatırımlara dönüştürme kararlılığı ile çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.

      Geçen dönemde yaşanan tüm olumsuz ekonomik koşullara rağmen kesintisiz büyüme yakalayan gruplarının, önümüzdeki dönemde de gelişimini artan bir hızla devam ettireceğini aktaran Akhan, 3 yıl vadeli bu kredinin kendileri için gurur verici olduğunu aktardı.

      Bu krediyi genel yatırım ihtiyaçları ile grup şirketlerinin ticari finansman faaliyetlerinde kullanmak üzere talep ettikleri bu krediye katılımcı bankalar tarafından gösterilen ilginin Doğuş Grubu'nun iş yapış şekli ile stratejilerine duyulan güvenin uluslararası piyasalar nezdindeki itibarının göstergesi olduğunu söyleyen Akhan, sözlerine şöyle devam etti:

      ''Ülke borçluluk seviyeleri ve likidite koşulları ile ilgili risklerin uluslararası piyasalarda devam ettiği bir ortamda başarılı gerçekleşen bu işlem Doğuş Grubu'na olduğu kadar Türkiye'ye olan güvene işaret etmektedir. Ülkemiz ekonomik istikrarın tesisi ve sürekliliği kapsamında reformist politikalarını sürdürmekte ve bütçe performansı ile en başarılı ülke ekonomilerinden biri olarak uluslararası piyasalar tarafından ilgi ve takdirle karşılanmaktadır. Doğuş Grubu olarak kaynaklarımızı ülke ekonomisine katkı yapacak şekilde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Geçtiğimiz dönemlerde tüm ekonomik sorunlara rağmen kesintisiz büyüme yakalayan grubumuz büyümesine devam edecektir.''
      
     ''Yerli bankaların katılmasını arzu etmedik''
    
     Akhan, 2007 senesinde 5 yıl vadeli Clup Loan'a çıktıklarında da bu seneki sendikasyon kredilerinde de yerli bankaların katılmasını arzu etmediklerini söyleyerek, ''Her hangi bir davette bulunmadık. Dolayısıyla daha önceki 17 katılımcı banka ve bu kredideki 9 banka, dünyanın en prestijli bankaları olarak Doğuş Grubu'na destek veriyor. Maliyetimiz piyasa koşullarına göre çok daha makul durumda. 2007 yılındaki kredimizin maliyeti libor artı 132,5 idi. Bu kredimizinki libor artı 300 bps. Şu anda 3 yıl vadeli kredilerde bu maliyetin üstünde borçanılabilmekte'' dedi.

      Otoyol özelleştirmeleri için dün kendilerinde içinde bulunduğu konsorsiyumun başvuruda bulunduğunu anımsatan Akhan, 31 Ekim'in son tekliflerin verileceği tarih olduğunu belirterek, bununla ilgili proje finansmanını başka bankalarla konuştuklarını ve 3 banka ile görüştüklerini dile getirdi.

      Ciro bazında geçen sene otomotiv sektörünün Türkiye'de önemli seviyelere gelmesi ve Doğuş Otomotiv'in bu gelişmeden oldukça önemli bir pay alması sayesinde ciro bazında geçen sene ilk kez finansın payının yüzde 48, finans dışındaki şirketlerin payının yüzde 52 olduğu bilgisini veren Akhan, konuşmasını şöyle tamamladı:

      Bu sene de yine aynı trendi beklemekteyiz. Finansın dominansı halen devam ediyor. Bunun tabii ki finans dışı şirketlerin paylarını artırarak önümüzdeki dönemde finansın payının düşmesini beklemekteyiz. Önümüzdeki dönemlerde yatırım alanı olarak baktığımızda turizm tarafından marinalarda bir genişlememiz olabilir. Enerji sektöründe yeni projeler üzerinde çalışıyoruz. yeme içme dediğimiz eğlence sektöründeki yatırımlarımız da önümüzdeki dönemlerde devam edecek.''

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde