Doğubank'tan telefon alanlar dikkat!

Doğubank'tan telefon alanlar dikkat!

Yurtdışından gelen telefonları kayıt altına alma işlemi 'ayakçıların' eline düştü.

Doğubank'tan telefon alanlar dikkat!
16px
24px
09.09.2012 09:48
ABONE OLgoogle

Yurtdışından gelen telefonları kayıt altına alma işlemi 'ayakçıların' eline düştü. 'Sözde kayıtlı' telefonlar 6 ay içinde kullanıma kapanıyor.

Yurtdışından gelen kaçak telefonlar Doğubank’ta ‘kayıtlı’ olduğu öne sürülerek tüketiciye satılıyor. Özellikle akıllı cep telefonlarının satışında kullanılan yöntemde, telefonu satan işletmeler tarafından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na ( BTK ) eksik belgelerle başvuru yapılıyor. Yapılan başvurunun olumsuz sonuçlandığını BTK’dan gelen kısa mesajla öğrenen tüketici, soluğu telefonu satın aldığı yerde alırken, kayıt işlemi için tekrar tekrar para ödemek zorunda kalıyor.

Kara listeye alınıyor

Yurtdışından gelen telefonların 100 lira karşılığında kayıt altına alınması ‘kaçak telefon satan işletmeler’ için yeni bir pazar fırsatı yarattı. Çarşıda dolaşan ‘ayakçı’ diye tabir edilen kişiler telefonculara gelerek satılan telefonların IMEI numaralarını alıyor. Alınan numaraları BTK’ya telefon kayıt etme yetkisi olan kurumlara veriyor. Numaraları alan yetkili kurumlar gerekli belgeler tamamlanmadan BTK’ya başvuru yapıyor. Bu başvurudan sonra BTK’nın inceleme süreci başlıyor. BTK’nın incelemesinin 1 aydan 9 aya kadar sürebileceğini belirten Doğubank esnafı, telefonu satın alacak kişiye bir sorun yaşanmayacağını söylüyor. Sorun yaşanması halinde aynı işlemi 100 lira karşılığında bir daha uygulayan Doğubank esnafı, bu şekilde tüketiciden tekrar tekrar para kazanıyor. Bu yöntemle Doğubank’tan telefon alan bir mağdur tüketici, satın aldığı telefonun 4 ay sonunda kapandığını söylüyor. Telefon aldığı yere durumu bildirdiğinde ise şu cevabı almış: “Belgelerde bir hata olmuş olabilir. Telefonunuz 1 hafta kapalı kalacak. Biz de belgeleri tamamlayıp tekrar başvuracağız. En kısa sürede işleminiz tamamlanacak.”

Konuyla ilgili BTK’dan yapılan açıklamada, yurtdışından getirilen telefonlar için yapılan kayıtlarda bazı suiistimallerin yaşandığı belirtilirken, kuruma da zaman zaman ihbar ve şikâyetlerde bulunulduğu ifade ediliyor. Ülkeye kaçak yollardan getirilen cihazların belirli bir ücret karşılığında yasal olmayan yöntemlerle geçici olarak kayıt altına alındığı belirtilen açıklamada şöyle deniliyor: “Kayıt işlemi için gerekli evrakların kurumumuzda kontrol edilmesinden sonra uygunsuz yapılan kayıt işlemlerine ait cihazlar tekrar siyah listeye alınıyor. Uygunsuz kayıt işlemini yapan abone kayıt merkezleri hakkında kurumumuz hukuk müşavirliğince gerekli yasal işlemler başlatılıyor. Ayrıca, yaşanan olumsuzlukların önüne geçilmesi ve telefon satışlarında kişilerin telefonların gerçek kayıt durumlarını görebilmesi amacıyla; mobil cihazların kayıt işlemlerinin ne aşamada olduğu kurumun sitesinden takip edilebiliyor.”

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dursun da, kaçak telefonları kayıt altına aldıklarını iddia eden kişilerin sistemdeki kontrol mekanizmasının sağladığı zamandan yararlanarak, tüketiciyi dolandırdıklarını ifade etti. Dursun, telefonları kayıt altına aldıkları iddiasıyla dolandırılan tüketicilerin BTK’ya veya savcılığa durumu bildirmeleri gerektiğini söyledi.

Başka pasaportla olmamalı

Başka birinin pasaportuyla cep telefonu kaydettirmenin doğru olmadığının altını çizen Dursun, “Önüne gelen tabelayı asıp cep telefonu satmaya başladı. Sektöre giriş bu kadar kolay olmamalı. Bu konuda acilen düzenleme yapılması gerekiyor. Artık her şehrin bir ‘Doğubank’ı var. İnsanlar buralardan kolayca kaçak telefonlara sahip olabiliyor” dedi.

‘Hacıdan’ kayıtlı telefon

Yurtdışından gelen kaçak telefonların kayıt altına alınma işlemi Doğubank’ta yasal yollarla da yapılıyor. Pasaportu olmadan, yurtdışından gelen kaçak telefonları 200-300 lira daha ucuza satın almak isteyenlere de ücret karşılığında pasaport ayarlanıyor. Bu işlem için hacca veya umreye giden vatandaşların pasaportlarını kullandıklarını söyleyen Doğubank esnafı sistemi şöyle anlatıyor:

“Son bir ay içerisinde yurtdışına çıkmış olan vatandaşlar pasaportlarını kullanmamız için bize başvuruyor. Biz de bu kullanım karşılığında 100 ile 130 lira arasında pasaport sahibine para ödüyoruz. Devlete ödenecek 100 liralık vergiyi de telefonu satın alan kişiden alıyoruz. Telefonu kayıt altına alan yetkili kuruma da 20 lira ödeniyor. Bu işlemler bir saat içerisinde sonuçlanıyor. Sonucunda telefonu satın alan kişiye 250 liralık ek maliyet getirse de çok daha ucuza telefon sahibi oluyor.”

İLK 8 AYDA BTK’YA YAPILAN BAŞVURULAR
Kuruma gelen ve incelenen toplam evrak: 795.504
Onaylanan evrak: 701.686
Reddedilen evrak: 93.818

Burak Coşan/Radikal

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde