Doğu'da lisans iptalleri var dağıtımda kur zora soktu

Doğu'da lisans iptalleri var dağıtımda kur zora soktu

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, artan terör olayları nedeniyle Doğu ve Güneydoğu’daki enerji lisanslarının iptali için talep olduğunu kaydetti. Yılmaz dolar kurundaki artış nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin zorda olduklarını kendilerine ilettiklerini dile getirdi

Doğu'da lisans iptalleri var dağıtımda kur zora soktu
16px
24px
31.08.2015 04:24
ABONE OLgoogle
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, artan terör olayları nedeniyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki enerji yatırımcılarının lisanslarını iptal ettirmek için başvuruda bulunduğunu açıkladı.

Yılmaz, “O bölgedeki yatırımcılar için güvenlik sıkıntıları ve tehditler var. Yatırımcılar, lisanslarını sonlandırıyorlar. Biz de bir kez daha mağdur etmeyelim diye teminat mektuplarını geri veriyoruz. Terör baskı yaparken ben de baskı yapamam. Son dönemde böyle lisans iptalleri arttı” dedi. Yılmaz, dolar kurundaki artışı “olağanüstü” olarak niteleyerek, elektrik dağıtım şirketlerinin “Zordayız” dediğini, sektörün çözüm beklediğini söyledi. 

Yılmaz, şu mesajları verdi: Doğu ve Güneydoğu’daki santrallara yapılan terör saldırıları ile asıl hedef, ülkenin kaosa sürüklenmesi. Sen oradaki yatırıma saldırıp, oradaki işçileri kaçıracaksın. İşçiler de oranın halkı. O yatırımlar o bölgeye elektrik ve istihdam katkısı sağlıyor. Diyarbakırlı yatırımcının kurduğu HES’i bombalıyor. Bölge halkına zulümdür bu. O bölgedeki yatırımcılar için güvenlik sıkıntıları ve tehditler var.

TERÖRLE KAYIP KAÇAK ARTMIŞTIR:

Terörün tırmandığı bu dönemde bölgede kayıp kaçağın olumlu etkilendiği söylenemez. Üretim ayağı gibi dağıtım sektörü de olumsuz etkileniyor. 

DOĞALGAZ YATIRIMI KOLAY: 

Kur artışından kaynaklı sıkıntılar var. Hesap edilebilenin ötesinde gelişmeler oldu. Seçimlerden sonra taşlar daha da yerine oturur. Olağanüstü bir durum var. Doğalgaz Piyasası Kanunu çıkmış olsaydı, bu sıkıntılar yaşanmazdı. Piyasa tamamen serbestleşecekti, maliyet endeksli piyasa kurgusuna gidecekti. O yasa çıkmadı. Yerli ya da yabancı, doğalgaza yatırım yaparken hesabını iyi yapmalı. Ona göre paket oluşturmalı. Doğalgaz santralı yapan yatırımcı, yenilenebilir enerjili santral da yapmalı.

DÖVİZE ENDEKSLİ TARİFE OLMAZ: 

Dövize endeksli tarife, o da mümkün değil. Satılan emtianın muhatabının geliri TL. Böyle dolar endeksli tarife yaparsak, milli bir ekonomimiz olmaz. 



'ZORDAYIZ DİYORLAR' 

Yılmaz elektrik dağıtım şirketlerinin kendilerine ‘zor durumdayız mesajı’ ilettiklerini, kendilerinin de sektöre sırt dönmediklerini söyledi.

‘YERLİ KÖMÜRDE KAŞ YAPAYIM DERKEN GÖZ ÇIKARMAYALIM’ 

Başkan Yılmaz “Yerli kömür yatırımı neden yapılmıyor?” sorusuna karşılık şunları söyledi: “Yerli kömürde damarıma basılıyor. Duygusal ortamların ağır olduğu dönemlerde yapılan yasal düzenlemeler sağlıklı olamaz. Yasal düzenlemeyi eleştirmek haddim değil ama bir hukukçu olarak böyle düşünüyorum. Kömür kazası oluyor, yasa teklifleri havada uçuşuyor. Sakinleşip önünü göreceksin. O sektör, yatırım yapılabilir sektör olmaktan çıkarılabiliyor. Kaş yapmak çok güzeldir ama gözü çıkarırsan kaşın koruyacağı göz olmaz. Yatırım yapılabilir piyasa olmazsa oraya yatırım yapmak zor, kim yapar yatırımı?“

‘EPDK MÜDAHALE ETMEDİĞİ İÇİN ZARAR EDİYOR’ 

Bazı yabancı yatırımcılar, EPDK’nın piyasaya çok müdahale ettiğini söylüyor. Ancak, Türkiye’nin piyasa yapısını bilmiyorlar. Doğalgaz santralından zarar ediyorlarsa, asıl ben müdahale etmediğim içindir. Serbest piyasa fiyatları seni bu hale getirdi. Hangi kararımla elektrik piyasasına müdahale ettim? Bu fiyatlar, PMUM’da oluşan serbest piyasa fiyatı. Rakamlar düşük ama bu elektrik arz fazlasından kaynaklanıyor.

‘İNTİFALAR FİYATA YANSIMAZ

“Akaryakıt sektöründe eylül ayında bazı bayilerin dağıtım şirketleri ile olan bayilik sözleşmeleri dolacak. Dağıtım şirketleri, yeni sözleşme ile bayilere verdikleri intifa bedellerini akaryakıt fiyatlarına yansıtamazlar. Bu konuda bir kez daha sektörü uyarıyorum.”’

‘YEMEK YAPMAYI SEVİYORUM’

Gaziantepli olan Yılmaz, mutfakta da Antep mutfağına yakışan başarı sergiliyor. Kebabın basit olduğunu ve kendisinin sulu yemekte iyi olduğunu belirten Yılmaz, “Bamya çorbası çok zordur. Onu yaparım. Kıvamı iyi ayarlanmalı. Yuvalama çorbası yaparım. Tepside patlıcan kebabı, kuzu etli güveç yapıyorum. Yemek yapmayı seviyorum. Öğrencilikte aileden uzak olunca yemek yapmayı öğrendim. 19 kardeşiz, ihtiyaçlarını karşılamak için yetenekli olmalısın. Bizim gibi kalabalık ailelerde saniyede bir kaşık sallamazsan aç kalırsın” dedi.

ELEKTRİK DİREĞİNE REKLAM 

(Elektrik dağıtım şirketlerinin kur artışı nedeniyle zor durumda olduğu ve sektörde iflas endişilerinin dile getirildiğinin anımsatılması üzerine) 

Biz üzerimize düşen ne varsa yaparız. Siyasi irade de üzerine düşeni yapar. Hiç kimse bir sektörün ciddi şekilde zarar görmesine müsaade etmez. Bu yatırımların çoğu yurtdışı kredili. Tarife düzenlemesi ve piyasa yapılanmasına ilişkin düzenleme yapılabilir. Biz de bu konuda çalışma yapıyoruz. Kreditörler de bu olağanüstü şartları dikkate alacaktır. Müşterilerinin kötü olmasını istemezler. Şu anda dağıtım tesislerini yalnızca enerji iletiminde kullanıyoruz. Türkiye’de milyonlarca direk var. Bunlardan gelirler elde edilebilir. Reklam panosu olabilir. Şebekeler internet erişiminde, bilgi transferinde kullanılabilir. Bu tesis ve şebeke daha daha verimli kullanılabilir. Çalışma ilerledikçe belki başka fırsatlar da ortaya çıkacak.

Deniz Çiçek/Habertürk
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde