Doğan Holding yöneticilerine Petrol Ofisi’nden hapis cezası çıkabilir

Doğan Holding yöneticilerine Petrol Ofisi’nden hapis cezası çıkabilir

Doğan Grubu Yöneticileri’ne , Petrol Ofisi (POAŞ) davasından hapis cezası çıkabilir.

Doğan Holding yöneticilerine Petrol Ofisi’nden hapis cezası çıkabilir
16px
24px
09.07.2016 10:05
ABONE OLgoogle
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın halen ‘POAŞ’ın 2001-2007 döneminde akaryakıt-vergi kaçakçılığı’ iddiasıyla yürüttüğü yargı süreci çok önemli ayrıntılar içeriyor. EPDK bu konuda, soruşturma tarihlerine denk gelen dönemde POAŞ’a marker cezası kesmişti. Yine o dönemde EPDK’nın yaptığı denetimlerde TÜBİTAK’ın POAŞ ürünlerinde standartlara aykırılık tespiti var.

Mevzuat gereği marker olmayan veya eksik olan benzin-motorin kaçak sayılıyor ve para cezasının yanında hapis cezası da veriliyor. Gerçi Kurul, özellikle 2006-2007 dönemlerinde aldığı kararlar ve çıkardığı yönetmeliklerle şirketin geçmişe yönelik bu cezalarını iptal etmiş veya hafifletmişti. Ancak, yeni açılan dosyayla ilgili savcı ve hakimlerin olayı yorumlamaları, Petrol Ofisi’ne hapis cezası verilip verilmeyeceğini netleştirecek.

Öte yandan son derece hassas ve kamuoyunun merak ettiği POAŞ’ın yeni yargı süreciyle ilgili tarafların görüşleri de çok önemli olsa gerek. Doğan Grubu konuyla ilgili ‘Muhatap, Petrol Ofisi AŞ’dir’ değerlendirmesi yaparken POAŞ bir bilgilendirme yapmadı. Ancak, sürecin çok yakından takip edildiği muhakkak.

Yargı cezaları hafifletilmişti

Kamunun olan ve Türkiye’nin en büyük akaryakıt dağıtım şirketi konumundaki Petrol Ofisi, 2000 yılının mart ayında özelleştirme yoluyla satılmıştı. İhaleyi 1,2 milyar dolar ile İş Bankası-Doğan Şirketler Grubu Holding kazandı.

Şirketin yönetimi ilerleyen dönemde Doğan Holding’e geçti. Doğan’da elindeki yüzde 54,17 oranındaki şirketin hissesini Ekim 2010’da 1 milyar Euro’ya Avusturyalı OMV’ye sattı.

Petrol Ofisi’nin Doğan Grup bünyesinde olduğu dönemdeki faaliyetleri (Finans temininden EPDK’nın kestiği 699 milyon TL cezalara kadar) çok konuşuldu. Şirket, bütün iddialar ve EPDK’nın kestiği ağır cezalar dâhil sorunlarını, kurul ve yargı kararlarıyla aştı.

Ancak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın geçen yıl POAŞ dosyasını raftan indirmesi ve işleme koymasıyla yeni bir süreç başlamış oldu. Soruşturma da, şirketin sahibi olduğu dönemle ilgili Doğan Grubu yöneticilerinin de yer alması, olaya daha farklı bir seyir kattı. Yeni Hayat
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde