Doğalgaz bavul ticareti değil

Doğalgaz bavul ticareti değil

Başbakan Davutoğlu, "(Rusya’nın Türk ürünlerine yönelik ambargosu) Hemen alacağımız bazı tedbirler var"

Doğalgaz bavul ticareti değil
16px
24px
02.12.2015 08:38
ABONE OLgoogle
Başbakan Davutoğlu, Habertürk’te gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

 Davutoğlu, özetle şu mesajları verdi:  
 
TÜRKİYE’YE BİR FÜZE FIRLATABİLİRDİ: Rusya arayıp ‘Biz şu bölgede operasyon yapacağız DEAŞ’e karşı, bunu koordine edelim’ denseydi bu olay yaşanmayabilirdi. Eğer bu uçaklar durdurulmamış olsaydı ve bir şehrimize saldırmış olsaydı şu anda herhalde Türkiye’de herkes ‘Niye Türk Silahlı Kuvvetleri görevini yapmadı, hükümet neredeydi, niye Türk Silahlı Kuvvetlerine gerekli talimatı vermedi’ diye sorulurdu. Bu uçaklar Suriye uçağı ya da başka bir uçak olabilirdi. Ve Türkiye’de bir yere füze fırlatabilir, birçok şey yapabilirdi. O yüzden bizim tutumumuz açık. 
 
GÜMRÜKTE BEKLEYEN MEYVE-SEBZE GERİ ÇEKİLECEK: (Rusya’nın Türk ürünlerine yönelik ambargosu) Hemen alacağımız bazı tedbirler var. Öncelikle zarar gören ihracatçılarımızın, turizmcilerimizin ve Türk ekonomisinin bundan etkilenmemesi için neler yapacağımız, kısa vadede alacağımız telafi edici tedbirleri yakında kamuoyuyla paylaşacağım. Biz ümit ederiz ki Rusya, iki tarafın da zararına olacak olan bu tür suçlamalar ve bazı ambargolar ilan etme yerine, oturup masaya beraberce konuşma yolunu dener. Sebze, meyve için Türkiye’nin dünyada pazar sıkıntısı yok, başka yerlere de satar. İlk alacağımız karar, yarın tabii arkadaşlarla detaylarını konuşacağım ama Rusya gümrüklerinde bekleyen sebze ve meyve, orada bozulmasını engelleyecek şekilde geri çekmemiz.  
 
DOĞALGAZ BAVUL TİCARETİ DEĞİL: (Rusya’nın Türkiye’ye ihraç ettiği doğalgazı kesme ihtimali) Her türlü tedbiri almakla birlikte özgüven içinde olmamız gerektiren husus şu, Türkiye’nin coğrafyasında olan bir ülkesinin kapısı kapanmaz. Çok güzel kampanya başlamış Arap dünyasında, ‘Ruslar, Türk ürünlerini ambargo ediyorsa biz  Türk ürünleri alacağız, bundan sonra’ diye. Bunlar da gösteriyor ki Türkiye’nin  önünde alternatifler daralmaz. Enerjide ben Rusya’nın böyle bir yola tevessül edeceğini düşünmüyorum çünkü çok ciddi karşılıklı angajmanlar, ikinci müşterisiyiz hem de uluslararası hukuktan kaynaklanan karşılıklı haklarımız, taahhütlerimiz var. Yani bu bir bavul ticareti değil. Ama en kötü ihtimale de hazırlıklı olmamız lazım. Onun için de  Enerji Bakanlığı’na, değişik alternatifleri çalışma talimatı verdim. 
 
MİLLETİMİZ FEDAKARLIK GÖSTERMEYE HAZIR: İran’dan doğal olarak gelen gazımız var. Azerbaycan’da olacağım, perşembe günü. Azerbaycan’dan gelen doğalgaz miktarını, LNG imkanlarını değerlendireceğiz, başka imkanları da ama öncelikle Rusya’nın böyle adım atmaması yönünde beklentimi ifade etmek istiyorum. Yani bunun için gerekli görüşmeleri yaparız. Geçen Erzurumlulara sormuşlar, “Gerekirse tezek yakarız ama sınırlarımızı çiğnetmeyiz” gibi bir ifade kullanıyor bir Erzurumlu. Biz tabi böyle bir şey olacak değil Allah’ın izniyle elimizdeki bütün imkanları kullanacağız.
 
MÜLTECİ KRİZİ SÜREYİ KISALTTI: Öyle bir hava estiriliyor ki geri kabul anlaşması sanki mülteciler için geliyor. Hayır. Bütün Avrupa Birliği vize muafiyeti anlaşmalarında, geri kabul anlaşması var. Şimdi mülteciler gündeme gelince, AB açısından bu süre daha da önemi kazandı, doğru. Ama o olmamış olsaydı da zaten 2017’de bu hayata geçecekti. Mülteciler krizi, bunun 2016’ya alınmasını sağladı. İnşallah mart ayında ilk rapor çıkacak. Haziran ayında geri kabul anlaşması devreye girecek. Ondan sonra da senkronize şekilde en geç ekim ayında da vize muafiyeti, yani vatandaşlarımızın amasız, fakatsız, vizesiz, beklemesiz Avrupa’ya  seyahatleri gerçekleşecek.
 
MÜLTECİ YÜKÜMÜZ ARTMAYACAK: Türkiye, mülteci kampına mı dönüşecek, hayır. Bu da söz konusu değil. Eğer bu anlaşma olmamış olsaydı, Türkiye mültecilerle ilgili ne kadar uğraşması gerekiyorsa yine uğraşmaya devam edecekti. Bu anlaşma, bize gelen mültecilerin sayısını artıran anlaşma değil. Bu anlaşmayla bizim üzerimizdeki mülteci yükünün külfeti paylaşılacak. 3 milyar avro bu anlamda sağlanacak. Ayrıca da birlikte düzenleme  ile yasal olmayan mülteci akını yerine yasal bir kotayla Avrupa ülkeleri mülteci alacak. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde