Doğa Okulları’nın Sancak Grubu’na satışı için özel yasa mı çıkarılıyor?

Doğa Okulları’nın Sancak Grubu’na satışı için özel yasa mı çıkarılıyor?

Eğitim sistemini yeniden değiştirecek torba yasa tasarısına, son dakikada özel bir madde eklendi.

Doğa Okulları’nın Sancak Grubu’na satışı için özel yasa mı çıkarılıyor?
16px
24px
15.07.2016 11:58
ABONE OLgoogle
Eğitim sistemini yeniden değiştirecek torba yasa tasarısına, son dakikada özel bir madde eklendi. Tasarı aynen benimsenirse, yabancı ortağı olan özel okula para cezası kesilecek ve yabancının ortaklıktan atılması için 1 ay süre verilecek

Milli Eğitim Komisyonu'nda görüşülen ve Meclis tatile girmeden yasalaştırılması planlanan eğitimle ilgili torba yasaya son dakikada eklemeler yapıldı.

RUHSAT İPTAL EDİLECEK

Tasarıya göre, ilgili kanunda öngörülen şartları taşıyıp ‘…Özel öğretim kurumlarının kurucularında yabancı uyruklu gerçek veyahut tüzel kişilerin ortaklığının tespit edilmesi halinde' önce bu okullara brüt asgari ücretin 20 katı idari para cezası kesilecek. Ardından da bu okullara yabancı uyruklu gerçek veya tüzel kişilerin ortaklığının sona erdirilmesine ilişkin 30 iş günü süre verilecek.

Bu süre sonunda ‘yabancı uyruklu gerçek veya tüzel kişilerin ortaklığının sona erdirilmemesi veya aynı kurumda ikinci kez yabancı uyruklu gerçek veyahut tüzel kişilerin ortaklığının tespiti halinde söz konusu kurumun kurum açma izni ile işyeri açma ve çalışma ruhsatı' iptal edilecek. MEB, yabancı ortak gerekçesiyle okulları nasıl kapatacağına ilişkin usul ve esasları çıkaracağı yönetmelikle detaylandıracak.

HİSSE DEVRİ GÜNDEMDE

Bu maddenin neden gündeme geldiği merak konusu. Bilindiği üzere ülkemizde bazı özel okullarda yabancı fon yatırım ortaklığı bulunuyor.

Bu okullardan birisi olan Bahçeşehir Kolejleri kurucusu Enver Yücel geçen hafta bütün hisseleri devir almış ve kurum tamamen Türk sermayesine dönüşmüştü. Halihazırda yabancı ortağı bulunan Doğa Kolejleri ve okulun yabancı ortağı geçen haftalarda hisselerini devredeceğini açıklamıştı.



DÖRT İŞADAMI DEVREDE

Bu açıklamadan 15 gün sonra 14 Haziran tarihinde, basında Doğa Okulları'nın yabancı ortağı Turkven'in yüzde 70 oranındaki hissesini Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Sancak Ailesi'nden bir ismin de bulunduğu dört işadamına devredeceği haberi yayımlandı.

Hisse satışının yaklaşık 1.2 milyar lira değer üzerinden gerçekleşeceği ve Turkven'in kasasına girecek miktarın ise yaklaşık 850 milyon lira olacağı belirtilmişti. Haberlerin üzerinden bir aya yakın süre geçmesine rağmen bu devir gerçekleşmedi.

SATIŞ KOLAYLAŞACAK

Şimdi herkes şunu konuşuyor: Torba yasaya konulan bu yabancı ortaklı okulların kapatılması maddesinin Doğa Kolejleri'nin hisse satışında alıcı tarafın elini güçlendirmek için konulduğu ve böylece hisselerin Turkven tarafından hükümete yakın Sancak Grubu'na satışının kolaylaştırılması amacının taşıdığı belirtiliyor.

DÜŞÜK BEDEL ÖDENECEK

Çünkü torba yasaya göre TBMM'de yasa çıktıktan sonra yabancı ortağı olan kurumlar uyarılacak ve daha sonra 30 gün içinde kapatılacak. Bu durumda yasanın Meclis'ten geçmesi ve Resmi Gazete'de yayımlanmasını takiben Doğa Koleji'ndeki Turkven hisselerinin çok düşük bedelle Sancak Grubu'na devri kolaylaşmış olacak.

DOĞA'NIN 106 KAMPÜSÜ, 70 BİN ÖĞRENCİSİ VAR

Doğa Okulları, 2002 yılında Fethi Şimşek tarafından İstanbul Beykoz'da kuruldu. Doğa'nın, 70 bin öğrencisi, 106 kampüsü ve 8000'den fazla çalışanı var.

DOĞA'NIN 106 KAMPÜSÜ, 70 BİN ÖĞRENCİSİ VAR

Doğa Okulları, 2002 yılında Fethi Şimşek tarafından İstanbul Beykoz'da kuruldu. Doğa'nın, 70 bin öğrencisi, 106 kampüsü ve 8000'den fazla çalışanı var.
Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde