Dinleyen dinleyene: Merkel de Erdoğan'ı dinlemiş

Dinleyen dinleyene: Merkel de Erdoğan'ı dinlemiş

Merkel’in dinlenilmesinin ardından ABD’ye çok sert tepki gösteren Almanya’nın da benzer skandallara imza attığı ortaya çıktı.

Dinleyen dinleyene: Merkel de Erdoğan'ı dinlemiş
16px
24px
17.08.2014 06:15
ABONE OLgoogle
Merkel’in dinlenilmesinin ardından ABD’ye çok sert tepki gösteren Almanya’nın da benzer skandallara imza attığı ortaya çıktı. Der Spiegel dergisi, Alman istihbaratı BND’nin Türkiye’nin yanı sıra ABD ve BM yetkililerini de dinlediğini yazdı.

Almanya Federal İstihbarat Örgütü’nün (BND) 2009’dan bu yana Türkiye’yi yakın takibe aldığı ileri sürüldü. İddiayı ortaya atan Alman Der Spiegel dergisi, Almanya’nın söz konusu tarihten bu yana Türkiye’yi hedef alan istihbarat faaliyetlerini arttırdığını belirtti. Alman hükümetinin dört yılda bir aldığı kararla gerçekleştirilen takibin hangialanları kapsadığı açıklanmadı.

Der Spiegel dergisine konuşan Alman hükümet yetkilileri, hafta başından itibaren Türk hükümeti nezdinde girişimlerde bulunulacağını açıklayarak Alman hükümetinin gelişmeden ötürü Türkiye’ye özürlerini iletmeye hazırlandığını belirtti.

Alman Der Spiegel dergisinin bugün yayına çıkan sayısında, Alman istihbarat örgütü BND’nin 2009’dan bu yana Türk hükümetini yakın takibe aldığı ve  dinlettiği iddiaları Ankara’da yakından takip ediliyor.

Dışişleri Bakanlığı kaynakları, “Basın kanalıyla bu haberden bilgi  sahibi olduk. İddiaları oldukça ciddiye alıyoruz ve araştırıyoruz” değerlendirmesini yaptılar.

İddiasını çift taraflı çalışan Alman istihbarat görevlisi Markus R’nin iki yıl boyunca sızdırdığı 218 belgeye dayandıran dergi, Almanya’nın Türkiye’nin yanısıra ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile eski Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan’ı dinlediğini de kaydetti. Haberde, Kerry’nin en az bir kez dinlendiği, 2013 yılında uydu üzerinden yapılan bir konuşmasının takibe alındığı da belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin iki ülke arasında Temmuz’da yaşanan casusluk krizi sırasında elde edilen konuyla ilgili belgeleri Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’e aktardığı ve “Siz de aynı şeyi yaptınız” mesajı verdiği ileri sürüldü. Bir başka iddiaya göre ise Dışişleri Bakanlığı yaptığı sırada Hilary Clinton da Alman istihbaratınca dinlendi.

Almanya, ABD’ye karşı sistematik bir dinlemeyi reddederken, Hillary Clinton’un yaptığı bir görüşmenin tesadüfen dinlemeye takıldığını, dinlemenin derhal silinmemesinin ise yanlış bir tutum olduğunu kaydetti. ABD ile dinleme skandalı yüzünden yaşanan sknadal nedeniyle dinleme talimatı yenilenmediği için 2009’da verilen talimatın bugün de geçerli olduğu ileri sürüldü.

Almanya, daha önceki açıklamalarında NATO’da müttefik olduğu ülkeleri dinlemediğini söylemişti. Almanya Federal İstihbarat Teşkilatı (BND) ve Savunma Bakanlığı’nda çalışan 2 kişinin ABD adına casusluk yaptıklarının orataya çıkması iki ülke arasında krize yol açmış Amerikan istihbaratının Berlin’deki en üst düzey temsilcisi Almanya’nın talebi üzerine ülkeden ayrılmıştı.

ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA analisti Edward Snowden’ın sızdırdığı gizli belgelere göre de Amerikan istihbaratının Başbakan Angela Merkel’in cep telefonunu dinlediği ortaya çıkmıştı. Almanya gelişmeler üzerine ABD’ye çok sert tepki göstermişti.

OSLO'YU DA ONLAR MI DİNLEDİ?

Derginin haberinde Türkiye’nin dinlendiği dönem olarak 2009 sonrasının işaret edilmesi akıllara pek çok olasılık getiriyor. Bunların başında da Kürt  sorununun çözümü için hükümet tarafından yürütülen görüşmeler geliyor.

2009 yılı AKP hükümetinin, Kürt sorununun çözümü için PKK ile müzakerelere başladığı ve Habur açılımını yaptığı yıl. Hükümet başarısızlıkla sonuçlanan bu girişimin ardından, PKK ile yabancı bir ülkenin aracılığıyla Oslo müzakere  sürecini başlattı. O sürecin basına sızması sonrasında ise İmralı’da bulunan Abdullah Öcalan ile doğrudan devlet heyeti görüşmeleri başlatıldı. Alman istihbaratının Türkiye’ye yönelik dinlemelerinin Oslo müzakereleriyle ilgili olup olmadığı da başkentte merak konusu.

Kaşif Kozinoğlu ‘Almanlar’ demişti

Tutuklu bulunduğu Silivri cezaevinde 13 Kasım 2011’de yaşamını yitiren MİT Dış Operasyonlar Dairesi Başkanı Kaşif Kozinoğlu Oslo’da gerçekleşen  hükümet-PKK görüşmesinin ses kaydının Alman gizli servisi BND tarafından sızdırıldığını ileri sürmüştü.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde