Dinçer'le Babacan'ın 'Eylem planı' polemiği

Dinçer'le Babacan'ın 'Eylem planı' polemiği

Suzan Sabancı Dinçer, ''İstanbul'un, finans merkezi olması için eylem planına ihtiyacı var'' dedi. Babacan hemen cevap verdi

Dinçer'le Babacan'ın 'Eylem planı' polemiği
16px
24px
29.04.2011 09:06
ABONE OLgoogle

Türk-İngiliz İş Konseyi Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, İstanbul'un, New York, Londra, Tokyo, Şanghay eksenindeki yeni noktalarından biri olduğunu belirterek, ''İstanbul'un bu merkezlerden biri haline gelmesi için eyleme, planlamaya ve öngörüye ihtiyacımız var'' dedi.

     Dinçer, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından Sabancı Center'da düzenlenen ''İstanbul Finans Merkezi Konferansı''nın açılışında, yeni pazarlar ve yeni finans merkezleri bulunduğunun farkında olduklarını belirtti. Dinçer, İstanbul gibi eski bir kentte yeni doğuştan bahsettiklerini, finans merkezlerinin büyümesinin ve gelişmesinin zaman aldığını, İstanbul'un bu merkezlerden biri haline gelmesi için eyleme, planlamaya ve öngörüye ihtiyaçları bulunduğunu söyledi.

     ABD ve Avrupa'daki finans merkezlerinin dünya ticaretinin üçte ikisini karşıladığını, Londra, Frankfurt ve New York'un finans merkezi olarak deneyimi bulunduğunu ifade eden Dinçer, geçen yıl Türkiye'nin, 8,9 oranında büyüdüğünü ve Avrupa'da en hızlı büyüyen ülke olduğunu kaydetti.

     ''İstanbul bir finans merkezidir'' diyen Dinçer, dünyada büyük bir finans merkezi olmak için önemli adımlar atıldığını, Türkiye'nin bölgedeki en hızlı büyüyen ülke olduğunu, İstanbul'un bu ekonomik faaliyetlerin kalbinde yer aldığını söyleyerek, şunları belirtti: 

     ''Sonuç olarak İstanbul, New York, Londra, Tokyo, Şanghay eksenindeki yeni noktalarından bir tanesidir. Ancak finans merkezleri arasındaki rekabet de giderek artmaktadır. Mesela Dubai çok önemli bir ilerleme kaydetmiştir. Dolayısıyla yapacak işimiz var. İş ortamımızı yeniden değerlendirmemiz gerekiyor. Eğer finans merkezleriyle rekabet etmek istiyorsak bu çok önemli rol taşımaktadır. Bunun için yönetmelikler ve vergilendirmede değişikliğe ihtiyacımız var. Bunun için aynı zamanda ulaştırma ve eğitim tesislerinin artırılması gerekiyor ki öğrenciler için de bir fırsat yaratılabilsin.

     Bu projenin gerçekleştirilebileceğini düşünüyoruz. Çünkü İstanbul'un bir finans merkezi olması için yürütülen çalışmalarda siyasi irade var. İstanbul'u ilk etapta bölgesel, daha sonra ise uluslararası bir finans merkezi yapmak için eylem planı hazır. Kriz sonrası dünyada çok kutuplu bir finansal endüstri eğilimi bulunuyor ve potansiyel finans merkezleri arasındaki rekabet hızla artıyor. Bu kapsamda İstanbul ekonomik faaliyet düzeyi, dinamizmi, temsil ettiği bilgi birikimi ve jeopolitik konumuyla öne çıkan merkezlerden birisi. Ancak İstanbul'un potansiyel rakiplerini geride bırakabilmesine yardımcı olmak için kamu, özel sektör ve sivil toplumun bu yönde hep birlikte etkin bir biçimde yol alması büyük önem taşıyor.'' 

    BABACAN: 2009'DA FİNANS MERKEZİ İLE İLGİLİ EYLEM PLANINI AÇIKLADIK

 Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Suzan Sabancı Dinçer'in 'Eylem planı" isteğine hemen cevap verdi. Babacan, Eylül 2009'da İstanbul Finans Merkezi ile ilgili eylem planını açıkladıklarını hatırlatarak, bugün itibariyle 71 eylemden 9'unu tamamladıklarını, 13'ünde önemli ilerleme kaydettiklerini bildirdi. 

     Babacan, ''İstanbul Finans Merkezi Konferansı''nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2023 hedeflerine değinerek, 2023 kapsamında İstanbul'un dünyanın en önemli 10 finans merkezinden biri olmasını da hedeflediklerini vurguladı. 

     Eylül 2009'da İstanbul'un finans merkezi ile ilgili eylem planını açıkladıklarını anımsatan Babacan, ''5 yıl daha var bu eylem planının tamamlanması için. Bugün itibariyle 71 eylemden 9'unu tamamlamış durumdayız. 13'ünde önemli şekilde ilerlemiş durumdayız. Diğer eylemlere takvim dahilinde devam ediliyor. Biz ne yapacağımızı gayet iyi biliyoruz. Somut tarihler, somut hedefler var'' diye konuştu. 

     Haritaya bakıldığında aslında Almanya'dan başlayıp Güney Doğu Asya'ya uzanan coğrafyada İstanbul'un finans merkezi potansiyelinin açık olduğunu ve hangi ülkeler olabilir diye bakıldığında Türkiye'nin rakipsiz bir şekilde ön plana çıktığını kaydeden Babacan, yapılan tüm altyapı projeleri, Kanal İstanbul gibi projelerin ilerde nasıl bir şehir olacağının işaretlerini verdiğini söyledi. 

     İstanbul Finans Merkezi projesi denildiğinde akla Ataşehir'deki gayrimenkul projesinin geldiğine dikkati çeken Babacan, projenin bundan ibaret olmadığını, şehrin her bir köşesini etkileyecek, değerli kılacak olumlu adımlar atacaklarını anlattı. Babacan, ''Biz kalıcı, 50 yıl sonrasını, 100 sene sonrasını düşünen bir vizyonla İstanbul'u finans merkezi yapmak istiyoruz'' dedi. 

      DEİK İCRA KURULU BAŞKANI YIRCALI
    
     DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı da 2010'da Avrupa'nın kültür başkenti İstanbul'un, şimdi de finans başkenti olmaya talip olduğunu belirterek, ''Bence çok özel coğrafi konumu ile İstanbul, bölgenin de dünyanın da finans merkezi olabilir'' dedi. 

     Türkiye'nin bölgesinde demokratik model, küresel istikrar ve barışa katkısıyla bir cazibe merkezi, 2010'daki yüzde 9'luk büyümeyle de bölgenin büyümedeki lokomotif ülkelerinden biri haline geldiğini dile getiren Yırcalı, önemli politikaların ortaya çıkarılması ve şekillendirilmesinde de çok önemli rol oynadığını söyledi.

     Ülkenin ve bankacılık sektörünün global krizdeki başarısına değinen Yırcalı, şöyle konuştu:

     ''Hiçbir Türk bankası, hükümetten herhangi bir şekilde krizde destek almak zorunda kalmamıştır. Türkiye, kredi derecesi artırılan 7 ülkeden biri olmuştur. Türk sermaye piyasasına giderek artan yabancı ilgisi var. Yabancıların İMKB'deki payı yüzde 60 civarındadır. Uluslararası grupların bankacılık sektöründeki payı da oldukça etkileyicidir. Türkiye, bölgede üç borsası olan tek ülkedir. Hem türev piyasası, hem altın borsası, hem de emtia borsası bulunmaktadır. Şüphesiz İstanbul Finans Merkezi projesi, destek ve siyasi irade gerektirmektedir. Biz de iş dünyası olarak bu konuda hükümete gereken desteği vereceğiz.''

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde