Devleti ihale yaparak soyuyorlar

Devleti ihale yaparak soyuyorlar

Bolu’da ihale komisyonu başkanı devletin dolandırıldığını ifşa etti. İhalenin kaybeden firmaya verildiğinin ortaya çıkması üzerine soruşturma başlatıldı

Devleti ihale yaparak soyuyorlar
16px
24px
18.05.2016 08:22
ABONE OLgoogle
Bolu'da devlet içindeki yolsuzluklara dayanamayan ihale komisyonu başkanı açıkça ismini yazıp vurgunu üstlerine şikayet etti. Bolu Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği'nde İhale Komisyonu Başkanı olarak görev yapan H.Ç. adlı bürokrat, ihaleyi kaybeden firmaya işin verilip devletin dolandırıldığını amirlerine bildirdi. Üstelik, amirlerinden birinin işi alan firmanın temsilcisi gibi davrandığını ifşa etti. Bolu'da ortalık karıştı.

İŞİ BAŞKA FİRMAYA DEVRETTİ

Uzman H.Ç. 9 Mayıs 2016 tarihinde yazdığı şikayet dilekçesinde kamuda yaşanan ihale yolsuzluklarını tüm açıklığıyla gözler önüne serdi. H.Ç'nin bir sayfalık mektubunda yer verdiği iddialara göre, ağustos 2014'te Bolu'da kamu ve üniversite hastanelerinin birleştirilmesine karar verilmesinin ardından Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nin Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS) kamu hastanelerinin kullandığı Kardelen şirketine ait olan KarMed sistemine ihalesiz olarak dahil ediliyor.

HBYS Kontrol Teşkilatı Komisyon Başkanlığı görevini yürüten H.Ç. ve komisyon üyeleri, iddiaya göre, Kardelen şirketinin ihale sözleşmesi ile şartnamenin uymadığını, kendi yapması gereken güvenlik duvarı işini başka şirkete yaptırıp devlete fatura ettiğini tespit ederek firmaya ceza verilmesi ve daha önce yapılan haksız ödemelerin geri alınmasını istiyorlar.

İHALEYİ BOŞUNA YAPMIŞLAR

H.Ç.'nin iddialarına göre, 2014 yılının aralık ayında mevcut şartname revize edilerek yeni bir ihale açılıyor. İhaleye 3 firma davet ediliyor. Bu süreçte Kardelen firmasının KarMed sisteminin ihtiyaçların sadece yüzde 83'ünü karşıladığı ortaya çıkınca, diğer firmaların sistemleri incelenmeden ihale iptal ediliyor. 2015 yılında HBYS için yeniden ihaleye çıkılıyor.

İhaleye yine 3 firma davet ediliyor. İddiaya göre, komisyon Kardelen firmasının teklifini 3'üncü sıraya yazmasına rağmen hiç ihale olmamış gibi iş Ağustos 2015 tarihinde Kardelen firmasına 29 aylığına veriliyor.

YÖNETİCİYE AĞIR SUÇLAMA

Şikayet mektubunda, Eylül 2014 ile Eylül 2015 tarihleri arasında firmaya verilecek hak edişlere şerh koymasına rağmen ödeme yapıldığını iddia eden H.Ç, bu süreçte bir hastane yöneticisi ile defalarca konuştuğunu, şartnamenin değiştirilmesini ya da kendisinin görevden alınmasını istediğini belirtti. H.Ç. hastanede karar merciinde bulunan bir yöneticinin ihaleyi alan firma adına geçmişte HBYS sistemini pazarlamaya çalıştığı iddiasını da şikayet mektubuna yazdı.

H.Ç'nin iddialarından sonra Bolu Valisi Aydın Baruş'un Sağlık Bakanlığı'ndan konunun incelenmesi için müfettiş istediği belirtilirken, Konu Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun masasına kadar gitti. Bakan Müezzinoğlu'nun iddiaların ciddi olduğunu ve gerekli incelemelerin yapılması için talimat verdiği belirtildi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde