Devlet zirvesinde 3G'li ajan telefonu

Devlet zirvesinde 3G'li ajan telefonu

Devletin zirvesi güvenliği sağlamak için telefon görüşmelerini MİLCEP'le sağlıyor.

Devlet zirvesinde 3G'li ajan telefonu
16px
24px
01.04.2012 09:35
ABONE OLgoogle

Gizli konuşmalar tek kullanımlık kripto üretilerek yapılıyor. Şimdi MİLCEP-K2 geliştirildi. Bu telefonla kriptolu chat mümkün hale gelecek. Yani devletin zirvesindeki kişiler bu telefonlarla karşılıklı konuşabilecek. Telefonlara ayrıca 3G özelliği eklenecek.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından geliştirilen ve üretilen kriptolu cep telefonu ile Türkiye kriptolu cep telefonu üretebilen 6 NATO ülkesinden biri oldu. Cihazın yeni modeli MİLCEP-K2’yi daha ergonomik ve küçük hale getiren TÜBİTAK mühendisleri, kriptolu chat (sohbet) imkanı sunan cihaza 3G özelliği eklemeyi de hedefliyor.

Devlet kurumlarının haberleşme ve bilgi güvenliğini sağlamak amacıyla faaliyet gösteren TÜBİTAK BİLGEM Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE), yüksek teknolojili güvenli haberleşme sistemleri geliştiriyor. Önemli bilgilerin cep telefonları görüşmelerinde güvenli bir şekilde paylaşılması amacıyla TÜBİTAK BİLGEM UEKAE, donanım ve yazılımı ‘milli’ olan mobil kriptolu GSM cihazı geliştirdi. ‘MİLCEP’ adı verilen cihaz, ses ve verileri şifreleyerek GSM ağı üzerinde uçtan uca güvenli iletişim sağlıyor. Devletin zirvesi tarafından kullanılan MİLCEP sayesinde gizli bilgiler paylaşılabiliyor.

NATO standartlarında geliştirilen MİLCEP-K2, ilk modelinde olduğu gibi rehber, mesaj, ajanda, güvenlik uygulamaları gibi özelliklere sahip. Telefona yeni eklenen özelliklerin başında kriptolu chat (sohbet) geliyor. Cihazın tuş takımıyla veya bilgisayara bağlanarak kriptolu chat yapılabiliyor. Yeni model eskisine göre 4 kat daha hızlı bir işlemciye sahip. Kapasitesi ve batarya ile kullanım süresi de 4 kat artırıldı. Cihazın dış görünümü de değiştirilirken, kolay kullanımlı bir arayüz eklendi. MİLCEP-K2’nin Haziran ayında kamunun ihtiyaçları doğrultusunda üretimine başlanması planlanıyor.

TÜBİTAK’ın geliştirdiği MİLCEP ile Türkiye bu özelliğe sahip GSM kripto cihazı üretebilen 6 NATO ülkesinden birisi haline geldi. Türkiye’nin yanı sıra Amerika, Almanya, İspanya, Fransa ve Norveç’te de benzer kriptolu cihaz üretiliyor.

Gizli haberleşme nasıl gerçekleşiyor?

Cihazın çalışma sistemi ise şöyle: Görüşme başlangıcında iki cihaz karşılıklı olarak birbirlerinin sertifikalarını kontrol edip tek kullanımlık kripto anahtarını oluşturuyor. Anahtar oluştuktan sonra, cihazın mikrofonundan alınan ses, matematiksel fonksiyonlardan oluşan kripto algoritmalarıyla verilere dönüştürülüyor. Matematiksel bilgiler ses kanalından değil, GSM şebekesinin veri kanalından diğer cihaza aktarılıyor. Aktarılan cihazdaki kripto anahtarı, bu matematiksel verileri tekrar sese dönüştürüyor. Görüşme sonlandıktan sonra iki tarafta da kullanılan kripto anahtarı siliniyor. Dinlenilmeye çalışılan cihazın kripto anahtarı elde edilemediğinden, kriptolu veriler çözülemiyor.”
Neşe Karanfil/Radikal

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde