Devlet bütçesinden yandaşa aylık 8.5 milyon liralık kıyak

Devlet bütçesinden yandaşa aylık 8.5 milyon liralık kıyak

Muğla'daki bir maden ocağını işleten firmaya devlet her ay fazladan 8.5 milyon TL ödeme yapıyor. İşte o şirket....

Devlet bütçesinden yandaşa aylık 8.5 milyon liralık kıyak
16px
24px
17.09.2014 08:08
ABONE OLgoogle
Maden-İş, Muğla'daki bir maden ocağını işleten devletin ruhsat sahibi firmaya fazladan rödovans bedeli ödediğini belirterek Enerji Bakanı hakkında suç duyurusunda bulundu

Maden-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanlığı, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) tarafından Muğla'ya bağlı Menteşe ilçesinde işletilen maden ocağında çıkarılan kömür üzerinden haksız şekilde rödovans bedeli ödendiğini iddia ederek Enerji Bakanı hakkında görevi kötüye kullandığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

8 milyon 415 bin 797 TL'nin ruhsat sahibi firmaya fazla ödendiği iddiasına ilişkin süreç şöyle gelişti:

TKİ, 5 milyon 167 bin ton açık ocak rezervi olan Anadolu Madencilik'e ait Menteşe ilçesinde bulunan kömür sahasını 2 Kasım 2011 tarihinde aldı. TKİ Yönetim Kurulu 21 Ekim 2011 tarihinde, çıkardığı kömür kadar AKP'ye yakın olduğu söylenen firmaya 5.82 TL/ton rödovans bedeli ödeme kararı aldı.

TKİ'ye bağlı Güney Ege Linyitleri İşletmesi (GELİ) bu sahadan her ay ortalama en fazla 30 bin ton kömür çıkarıyor. Ancak, Yeniköy Elektrik Üretim A.Ş. (YEAŞ)-GELİ kömür üretse de üretmese de Bakanlık oluru ve talimatı ile ruhsat sahibi firmaya her ay 100 bin ton kömür üretmiş gibi rödovans bedeli ödedi.

YEAŞ-GELİ, işin başından Ağustos 2014 tarihine kadar 783 bin 986 ton kömür çıkardı ve bunun karşılığında ödenmesi gereken rödovans bedeli 4 milyon 562 bin 803 TL'ydi. Ancak Bakanlık oluru ve talimatı sonucunda ruhsat sahibi firmaya 12 milyon 978 bin 600 TL para ödendi. Bakanlık oluru ile 8 milyon 415 bin 797 TL para ruhsat sahibi firmaya fazla ödeme yapıldı.

'RÖDOVANS ANLAŞMASI İPTAL EDİLMELİ'

Önceki gün Yatağan Adliyesi önünde toplanan madenciler usulsüz uygulamadan derhal dönülmesini isteyerek devletin bu şekilde zarara uğratılmasına tepki gösterdi. Maden-İş Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin, Adliye önünde yaptığı açıklamada üretilmeyen kömürün rödovans bedelinin şirkete verildiğini bildirdi. Devletin bu sistemle zarara uğratıldığını belirten Girgin, devlet bütçesinin talanına müsaade etmeyeceklerini belirtti. Girgin şunları söyledi:

"Üretilmeyen kömürün karşılığı peşin olarak firmaya ödenerek devlet zarara uğratılmıştır. Rödovans anlaşması iptal edilmelidir. Bunun için idare mahkemesinde dava açacağız. Enerji Bakanı Taner Yıldız görevi kötüye kullanarak suç işlemiştir. Her şeyi özelleştiren iktidarın özel sektöre ait Salihpaşalar kömür havzasını kamulaştırılmasının gerçek nedeni daha iyi anlaşılmaktadır. Hepimizin vergileri ile oluşturulan devlet bütçesinin talanına müsaade etmeyeceğiz."

Açıklamanın ardından sendika yöneticileri, Enerji Bakanı hakkında görevi kötüye kullandığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Behiye Yaraşçı / Aydınlık
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde