Devlet başkanlığından ayrılan Nazarbayev, ömür boyu ulusal lider olarak göreve devam edecek

Devlet başkanlığından ayrılan Nazarbayev, ömür boyu ulusal lider olarak göreve devam edecek

1991 yılında Kazakistan'ın kurucusu sıfatıyla başladığı devlet başkanlığı görevinden istifa eden Kazak lider Nazarbayev, 'ömür boyu ulusal liderlik' pozisyonunu korudu. Üstelik bu makam sadece Nazarbayev'e ait olabilecek.

Devlet başkanlığından ayrılan Nazarbayev, ömür boyu ulusal lider olarak göreve devam edecek
16px
24px
21.03.2019 11:17
ABONE OLgoogle

79 yaşındaki Nazarbayev, önceki gün beklenmedik bir şekilde istifa kararı aldı. 28 yıldır oturduğu koltuktan kendi isteğiyle ayrılan ve görevini Senato Başkanı Kasım Cömert Tokayev'e devreden Nazarbayev, Sovyetler Birliği sonrasında kurulan ülkelerde benzeri olmayan bu siyasi model sayesinde ömür boyu ulusal lider olarak hizmet vermeye devam edecek.

'GENİŞ YETKİLERE SAHİP OLMAYA DEVAM EDECEK'

'Kazakistan Cumhuriyeti'nin İlk Devlet Başkanı — Elbaşı' olan resmi adından da anlaşılacağı gibi, bu pozisyonda hiçbir zaman rakibi çıkmayacak olan Nazarbayev, devlet başkanlığı koltuğunda kimin oturduğuna bakılmaksızın Kazakların lideri olarak geniş yetkileri elinde bulundurmayı sürdürecek.  Kazakistan'ı 28 yıl yöneten Cumhurbaşkanı Nazarbayev istifa etti

2000 yılında 'İlk Devlet Başkanı Hakkında Kanun' olarak çıkarılan ve 2010 yılında 'İlk Devlet Başkanı — Ulusal Lider Hakkında Kanun' olarak tadil edilen kanuna göre Nazarbayev, kendisi için oluşturulan bu makamda, mutlaka gözden geçirilmesi gereken her türlü önemli inisiyatif konusunda Kazakistan halkına, devlet makamlarına ve yetkili kişilere başvurma hakkına sahip olacak.

 

Nazarbayev ayrıca parlamentodaki oturumlara ve parlamentonun komitelerine, bakanlar kurulu toplantılarına katılabilecek, Kazakistan Halk Meclisi ve Güvenlik Konseyi'ne başkanlık edebilecek, Anayasa Konseyi'nde yer alabilecek.

'TÜM DEVLET YAPILARINI KONTROL EDEBİLECEK'

Başkan sıfatıyla Güvenlik Konseyi'nin kapsamını belirleyebilecek, Kazakistan'daki tüm devlet yapılarını fiilen kontrol edebilecek olan Nazarbayev, ayrıca ülkenin iç ve dış politikalarının ana parametreleri olumlu veya olumsuz görüş belirtebilecek.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde