Devlere borsadan sert uyarı: Çıkarılacak...

Devlere borsadan sert uyarı: Çıkarılacak...

Devlere borsadan sert uyarı. Faruk Süren’in sahibi olduğu Transtürk Holding ve Sedat Aloğlu’nun şirketi Feniş Alüminyum firmalarının faal hale gelmemesi durumunda Borsa İstanbul’dan çıkarılacak.

Devlere borsadan sert uyarı: Çıkarılacak...
16px
24px
01.12.2015 10:38
ABONE OLgoogle
Devlere borsadan sert uyarı. Faruk Süren’in sahibi olduğu Transtürk Holding ve Sedat Aloğlu’nun şirketi Feniş Alüminyum firmalarının faal hale gelmemesi durumunda Borsa İstanbul’dan çıkarılacak. Transtürk Holding, geçen hafta Acun Ilıcalı'nın hisse alımıyla gündeme gelmişti.

Borsa İstanbul bazı şirket paylarını 30 Kasım'da sürekli olarak işlem görmekten men ederken; bazı şirketleri ise kottan çıkarılabilecekleri konusunda uyardı.

Borsa İstanbul'un KAP'ta yer alan açıklamasına göre; Hitit Holding'in, CLK Holding, Ar Tarım, Favori Dinlenme Yerleri, Mango Gıda, Ericom Telekomünikasyon, Latek Lojistik payları sürekli olarak işlem görmekten men edildi.

YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ ÖDEMİYORLAR

Açıklamaya göre, men kararları, finansal tablolarını yayınlamama, bağımsız denetim gerçekleştiren kuruluşun görüş bildirmekten kaçınması, şirketin borsaya ödemekle yükümlü olduğu ücretleri ödememesi gibi çeşitli nedenlerle alındı.

AKSİ TAKDİRDE BORSADAN ÇIKARILACAKLAR

Diğer yandan Transtürk Holding, Mert Gıda, Gediz İplik, Genpower Holding, Feniş Alüminyum ve Atlantis Yatırım Holding ise 30 Kasım 2016 tarihine kadar şirketlerin faal hale gelmemesi halinde borsa kotundan çıkarılabilecekleri yönünde Borsa İstanbul tarafından uyarıldı.

ACUN ILICALI ORTAK OLUYOR 

TV8’in sahibi Acun Ilıcalı, Gözaltı Pazarı’nda işlem gören, eski Galatasaray Başkanı Faruk Süren’in şirketi Transtürk Holding’e hisse başına 1 kuruş ödeyerek ortak olacağı geçen hafta açıklanmıştı.

HİSSELER BORSADAN NASIL ÇIKAR?

Borsada sürekli işlem gören şirketlerin işlem sırasından çıkarılması için farklı nedenler var.

Gün içinde yüzde artı-eksi yüzde 10 marj içinde hareket, Borsa İstanbul bunu sert hareket olarak algılıyor ve devre kesiciler açılıyor.

Devre kesici ile birlikte hisse sürekli işlemden çıkıp, tek fiyattan işlem görüyor. 

Bir hissenin tek fiyattan işlem görmesi, o hisse için belirlenen marjın dışında işlem görmemesini sağlıyor. Böylece yapılan emir ve eşleştirmeyle hissede sert hareketlerin önüne geçilmiş oluyor. 5 dakika sonra ise hisse tekrardan sürekli işleme başlayabiliyor.

GÖZALTI PAZARI YENİ ADIYLA YAKIN İZLEME PAZARI

Bir şirketin eski adıyla gözaltı yeni adıyla yakın izleme pazarına alınması için ise daha büyük nedenler gerekiyor.

Bir şirketin hissesinin yakın izleme piyasasına  alınması için bilançoda sorunlar ve finansal olarak şirketin döndürülemeyecek hale gelmesi lazım.

BORSADAN ÇIKARILMA SON OLAY

Bir şirketin borsadan çıkarılması için SPK ve Borsa İstanbul’un temel kuralları var.

Bu kurallar dışında ise şirketin varlıkları erimiş, borçlanması artmış ve artık finansal olarak işleyemez hale gelmiş ise Borsa İstanbul karar veriyor ve şirketi borsadan atabiliyor. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde