Devler bu ota milyonlar yatırıyor

Devler bu ota milyonlar yatırıyor

Gıda endüstrisi yeni bir tür olan şeker otuna kilitlendi. Balıkesir'de üretimine başlanan bitkinin bir gramlık özü 250 gram şekere eşdeğer.

Devler bu ota milyonlar yatırıyor
16px
24px
29.04.2014 04:54
ABONE OLgoogle
Gıda endüstrisi yeni bir tür olan şeker otuna kilitlendi. Balıkesir'de üretimine başlanan bitkinin bir gramlık özü 250 gram şekere eşdeğer. Diyabet hastalarının da kullanabileceği otun ilk yatırımcısı ise Polisan oldu

Milyar dolarlık şeker endüstrisi, yepyeni bir buluşa kilitlendi. Akademisyenler ve özel sektör, üretimi zor bir tür olan ve diyabet hastalarının da kullanabildiği şeker otunu Türkiye'de ilk kez yetiştirmeyi başardı. Tamamen doğal bir bitki olan (Stevia) şeker otunun bir gramlık özü 250 gram rafine şekere eşdeğer. Ayrıca otun mevcut şeker üretimine göre yüzde 60 maliyet avantajı da bulunuyor.

Şeker otunun ilk üretim adreslerinden biri ise Balıkesir oldu. Girişimci Selahattin Güvenç ürettiği bitkileri kişisel müşterilerinin yanı sıra birçok gıda devine satmaya başladı. Türkiye'nin önde gelen şirketleri de bu alanda yatırım kararı aldı. Cargill, Torku Şeker ve Ülker konuya ilişkin araştırma büroları kurarken en somut yatırım ise boya markası Polisan'dan geldi. 

TEST ÜRETİMİ BAŞLADI 

Şirket, otu kendi arazilerinde test amaçlı yetiştirmeye başladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ise bir rapor hazırlayarak bitkinin öncelikli teşvik kapsamına alınması istedi.

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden Prof. Dr. Kenan Turgut, "Antalya'da 5 yıldır yürüttüğümüz araştırmalar, bitkinin özellikle sahillerde yetiştirilebileceğini gösterdi" dedi.

Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden Doç. Dr. Osman Kola ise stevia pazar değerinin birkaç yılda 10 milyar doları geçeceğini belirtti. 

ŞEHRİN AR-GE KARNESİ

Faydalı model-patent (2013) 25 
Ar-Ge mühendisi: 152 
Ar-Ge merkezi: 4 
Ar-Ge projelerinin toplamı: 112 
Üniversiteyle çalışan KOBİ: 65 
TÜBİTAK-KOBİ projeleri: 80 
KOSGEB-KOBİ projeleri: 112 
Avrupa Birliği projeleri: 140 
25 yaş altı girişimci: 50 
Devler bu ota milyonlar yatırıyor

Metin Can/Sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde