Deve krizi: Her şey Avustralya'ya 24 deve getirilmesiyle başladı

Deve krizi: Her şey Avustralya'ya 24 deve getirilmesiyle başladı

Avustralya’da sayıları su kaynaklarını tehdit edecek seviyeye ulaştığı iddiasıyla develerin itlaf edileceği haberi Türkiye’de de gündem oldu. Her şey Avustralya'ya 24 deve getirilmesiyle başladı.

Deve krizi: Her şey Avustralya'ya 24 deve getirilmesiyle başladı
16px
24px
13.01.2020 10:37
ABONE OLgoogle

Avustralya’daki develerin tarihi 1860’lı yıllara dayanıyor. Avrupalı kolonistler, ülkenin iç kesimlerini keşfetmek, ülkeyi güneyden kuzeye boydan boya geçebilmek amacıyla develerden faydalanmayı düşünmüş.

1860’te Afganistan’dan Dost Muhammed ve iki arkadaşı ile 24 deveyi ilk kez bu amaçla Avustralya’ya getirmişler.  Ardından 1866’da 120 deve ile birlikte 12 Afganistanlı daha getirilmiş. Her yıl yeni gelenlerle birlikte bu sayı giderek artmış.

Deve bakıcıları kendi adlarıyla anılan ‘Gan Town’ adlı bir kasaba da kurmuşlar. Karayolu ve tren hatları gelişince develer boşa çıkmış, doğaya salınan hayvanların sayısı yıllar içinde yüz binleri bulup, çiftliklere zarar verir hale gelince de ülkenin önemli bir sorunu haline gelmiş.

Eski Canberra Üniversitesi İstilacı Hayvanlar Ortak Araştırma Merkezi’nin Başkanı Tony Peacock, "Develerin önemli su kaynakları, doğal bitkiler ve fidanlar için çok yıkıcı etkileri var. Su kıtlığı olduğunda diğer vahşi hayvanlarla ve çiftlik hayvanlarıyla acımasız bir rekabete giriyorlar. İtlaf, mümkün olan en insani yöntemle yapılıyor. Bu bölge sakinlerinin mutabakatıyla yapılıyor. 2010 ile 2013 arasında 175 bin civarında deve vurulmuştu. Son günlerde gündeme olan itlafın sebeplerinden biri de kuraklık sebebiyle develerin büyük gruplar halinde toplanması" diye konuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde