Dev şirketler stajer arıyor

Dev şirketler stajer arıyor

2010 yaz stajları için başvurular kabul edilmeye başladı. Büyük firmalarda stajer arıyor

Dev şirketler stajer arıyor
16px
24px
02.04.2010 08:48
ABONE OLgoogle

Tuğçe Altınsoy'un haberi/Para Dergisi

HER yıl yaklaşık 250 bin öğrenci mezun oluyor. Ancak yeni mezun her 4 kişiden sadece 1’i işe girebiliyor. Bu da henüz mezun olmadan öğrenciler arasındaki rekabeti artırıyor. Pek çok öğrenci, büyük firmalarda staj deneyimine sahip olabilmek için birbiriyle yarışıyor.

Firmalar da stajyer alım sürecini oldukça sıkı tutuyor. Genellikle departman bazında ihtiyaçları analiz ederek stajyer istihdam ediliyor. Öğrencinin staj yapacağı departmanın işleyişinin, öğrenim gördüğü bölümle uyumlu olup olmadığına da bakılıyor. Yine öğrencilerden stajının zorunlu olduğunu gösteren belge isteniyor. Staj yapacak öğrencinin not ortalamasının 100’lük sistemde en az 70, 5’lik sistemde en az 3.5, 4’lük sistemde en az 2.8, harf sistemine göre olan puanlamalarda ise en az B olması şartını arayan firmalar var. Öğrencinin sabıka kaydına işlenen herhangi bir hüküm ya da suçun bulunmaması ve staj yapabilmesine sağlık açısından herhangi bir engelinin olmaması da gerekiyor.
Zorunlu stajlar minimum 15 gün, maksimum 2 aylık süreyi kapsıyor.

Stajyerler, kadroya geçtiklerinde firmaya ve süreçlere çok daha hızlı adapte olabildikleri için işe alımlarda önceliğe sahip oluyorlar.

Firmalar staj için, iyi derecede İngilizce bilen, öğrenmeye istekli, iç denetimi ve öz disiplini olan, şirket içi bilgileri gizli tutabilen, çalışkan, motivasyonu yüksek kişileri tercih ediyor. Samimiyetten resmiyete, öğrenci kimliğinden çalışan kimliğine bürünmedeki dengeyi koruyabilen, okul ve iş temposunu birlikte yürütebilecek adaylar da ön plana çıkıyor. İşverenler, sorumluluk almaya hazır, kendini geliştirmeye odaklı, özgüveni yüksek, olumlu düşünce ve tutuma sahip gençlerle çalışmak istiyor. Stajyerin kurum kültürüne uyum sağlamasının da son derece önemli olduğunu belirtelim...
Günümüzde çoğu firma stajyerlik dönemini, “işe alınacak kişileri seçmenin ön süreci” olarak görüyor. Bu nedenle stajyerlerini birkaç aşamalı mülakat ve kişilik analizlerinden sonra seçiyor. Yine staj döneminde dikkatle izliyor, performans değerlendirmesi yapıyor ve memnun kaldığı stajyerlere mezun olduklarında iş teklifinde bulunuyor.

Stajyerlere büyük ölçekli firmalarda asgari ücret ödeniyor. KOBİ’lerde ise sigortasız istihdam yaygın, ancak yol ve yemek ücretleri mutlaka ödeniyor. Ancak bunların dışında bir ücret ödenip ödenmemesi genellikle firmanın insafına kalıyor. İşsizlik sorunu nedeniyle yeni mezunlar da evde oturmaktansa staj yapmayı tercih ediyorlar ve staj döneminde ödenen asgari ücrete razı oluyorlar.
İşte farklı sektörden firmaların 2010 yazı için stajyer alım şartları ve öğrencilere sunduğu olanaklar...

ADINTERACTIVE
Başvurular nisana kadar
Adinteractive’in yaz dönemi stajyer görüşmeleri haziranda başlıyor. Bu nedenle başvuruların nisana kadar yapılması gerekiyor. 2010 yazı için 2 ya da 3 öğrenciye staj olanağı sunacak olan firma, ihtiyacı olan her dönemde yeni stajyer alabiliyor.

Yaz planları göz önünde bulundurularak staj süresi minimum 2, maksimum 6 hafta olarak planlanıyor. Bu süre stajyerlerin ders programına bağlı olarak okul süresince yarı-zamanlı olarak uzayabiliyor.
Adinteractive Ajans Direktörü Filiz Abdurrahmanoğlu, adayların staj yapacakları departmanlarla ilgili eğitim alıyor olmaları, kendilerini geliştirmeye ve öğrenmeye istekli olmaları gerektiğini belirtiyor. Sorumluluklarının bilincinde olmaları da aranan bir diğer özellik.
Adinteractive, stajyerlere asgari ücretin 3’te 1’i oranında maaş veriyor. Ancak Abdurrahmanoğlu, “Önemli olan manevi olarak sunduğumuz olanaklar. Çünkü adinteractive, stajyer arkadaşlarımızın, az zamanda çok şey öğrenebilecekleri dinamik, keyifli ve yoğun bir ajans” diyor. Firma, departmanlardaki ihtiyaç doğrultusunda ve stajyerin yetkinliklerine göre iş teklifinde bulunabiliyor.

ALCATEL-LUCENT
3 yılda 75 stajyer
Alcatel-Lucent’te lise öğrencilerinin staj başvuruları, eylül-haziran arasındaki dönemde alınıyor. Üniversite öğrencilerinin stajları için mart ayında ilan verilmeye başlanıyor ve başvuru süresi nisan ortasına kadar devam ediyor.
Firma, staj kontenjanlarını her yıl bölümlerden gelen talepler doğrultusunda belirliyor. Bu nedenle 2010 yazı için belli bir kontenjan belirtemeyen Alcatel-Lucent’in son 3 yılda, haziran, temmuz ve ağustos ayları olmak üzere ortalama 75 öğrenciye staj imkanı sağladığını da belirtelim. Firmanın staj süresi 1-2 ay arasında değişiyor. Stajyerler, öğle yemeği, servis ve bina içerisindeki yiyecek-içecek otomatlarından yararlanabiliyor.
Alcatel-Lucent Teletaş İK Direktörü Pınar Temizkan, öğrencilerin 3’üncü veya son sınıf olmaları, staj zorunluluklarının olması ve staj yapacakları departmanla ilgili bölümlerde okuyor olmaları gibi koşullar aradıklarını belirtiyor. Ayrıca stajyerlerin belirlenmesinde bölümler tarafından yapılan ön görüşme ve İK’nın yaptığı grup mülakatı uygulamalarının da etkili olduğunu söylüyor. Mezun olan stajyerlerle işe alım görüşmeleri yaptıklarını da anlatan Temizkan, Alcatel-Lucent’in son 2 yılda 12 stajyeri işe aldığını belirtiyor.

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK
Öncelik burslu kızların
Anadolu Hayat Emeklilik, personel sayısının yüzde 5’i oranında stajyer çalıştırıyor. 2010 yazında staja kabul edilecek öğrenci sayısını belirtmeyen firma, ihtiyaçlara göre değişen zamanlarda staj başvurusu alıyor.
Anadolu Hayat Emeklilik’e sigortacılık, bankacılık ve muhasebe bölümlerinde öğrenim gören lise son sınıf öğrencileri ile sigortacılık, bankacılık, aktüerya bölümlerinde okuyan üniversite öğrencileri stajyerlik için başvurabiliyor. Ancak sadece staj zorunluluğu olan üniversite öğrencilerinin başvuruları değerlendirmeye alınıyor. Bu nedenle öğrencilerden stajının zorunlu olduğunu gösteren bir belge sunmaları bekleniyor. Ayrıca üniversite öğrencilerinin, okulları tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu’na prim ödenip ödenmediğini belgeleyen bir belge sunmaları da gerekiyor.
Anadolu Hayat Emeklilik, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ile birlikte yürüttüğü “Geleceğin Sigortası Kızlarımız” projesi kapsamında öncelikle burs verdiği, sigortacılık alanında öğrenim gören kız öğrencilere staj olanağı tanınıyor.
Stajyerlere öğle yemeklerinde kullanılmak üzere yemek kartı verdiklerini belirten Anadolu Hayat Emeklilik İK ve Eğitim Müdürü Ufuk Seydi İşli, öğrenciler ulaşım için servis araçlarından da yararlanabildiğini söylüyor. İşli, başarılı bir staj dönemi geçiren üniversite öğrencilerine mezun olduktan sonra işe alım koşullarına uygun olarak kariyer fırsatları sunabildiklerini de ifade ediyor.

AYDINLI GRUP
20 stajyer alacak
Aydınlı Grup, haziran-eylül arasındaki dönemde staj başvurularını kabul ediyor. 20 öğrenci alacak firmanın staj süreleri öğrenim derecelerine göre değişiyor. Genellikle, lise öğrencileri için okulun açılmasından kapanmasına kadar geçen süre boyunca haftada 3 iş günü, üniversite öğrencileri için ise 20, 30 ya da 40 işgünü şeklinde değişiyor.
Departman bazında belirlenen ihtiyaçları doğrultuda stajyer istihdam eden firma, öğrencinin staj yapacağı departmanın, okuduğu bölümle uyumlu olmasına özen gösteriyor. Aydınlı Grup’un stajyer alımları iki aşamaları olarak, İK ve ilgili departman yöneticisinin onayıyla gerçekleştiriliyor.
Stajyerlerin yemek, servis ve sosyal aktivite gibi olanaklardan faydalanabildiğine değinen Aydınlı Grup Genel Müdürü Levent Özkan, “İş anlamında kendileri için hazırlanan oryantasyon planları çerçevesinde okulda öğrendiklerini, uygulamalı olarak pekiştirmelerine yardımcı oluyoruz” diyor.

BİLYONER.COM
Yarı-zamanlı işe alıyor
Bilyoner.com’da staj süreci daha çok yetiştirilmek üzere yarı-zamanlı çalışan istihdam etme şeklinde ilerliyor. 2010 başında tüm pozisyonlarına uygun adayları yerleştiren firmada, şu anda 1 stajyer ve 7 yarı-zamanlı çalışan mevcut. Yakın zaman içerisinde 1 öğrencinin daha yarı-zamanlı işe alınması planlanıyor.

Belirli bir staj sürelerinin bulunmadığını söyleyen Bilyoner.com Satış ve Pazarlama Müdürü Burak Şimşek, “Amacımız stajyerlerimizle mümkün olduğunca uzun süre çalışmak. 2 aylık deneme süresi sonrasında her iki taraf da devam etme kararı alırsa çalışmayı sürdürüyoruz” diyor.
Öğrencilerin, görev yapacakları bölümle ilgili bir üniversitede öğrenim görüyor olmaları, kariyerlerini bu alanda sürdürmeyi hedeflemeleri, yabancı dil bilmeleri isteniyor. Ayrıca tercihen daha önce bir kurumda staj yapmış olmaları, yine tercihen ofise rahat ulaşım sağlayabilecekleri bir yerde ikamet ediyor olmaları da firma açısından önemli.

Bilyoner.com’da stajyerler 2 aylık deneme süresi sonrasında belli bir ücret üzerinden kadroya geçiriliyor. Öğrencilere staja başladıkları günden itibarense servis ve günlük yemek ücreti veriliyor.

B’IOTA LABORATUVARLARI
Yaklaşık 100 öğrenci alacak
B’IOTA Laboratuvarları, her yıl 100’e yakın öğrenciye staj yapma olanağı sunuyor. Başvuruları 1 Nisan-15 Mayıs tarihleri arasında şahsen ya da [email protected]” e-posta adresi aracılığıyla alıyor. Başvuruda bulunacak adayın özgeçmişiyle birlikte hangi tarihler arasında staj yapmak istediğini gösteren bir başvuru dilekçesini firmanın İK müdürlüğüne ulaştırması gerekiyor. Lisans programında eczacılık, kimya, kimya mühendisliği ve işletme; ön lisans programında ise kimya, kozmetik teknolojisi, tıbbi ve aromatik bilgiler bölümlerinde öğrenim gören öğrencilerin staj başvuruları değerlendiriliyor. Zorunlu staj belgesi getirmeyen öğrencilere staj yapma olanağı sunulamıyor. Staj yapacak öğrencinin not ortalamasının 100’lük sistemde en az 70, 5’lik sistemde en az 3.5, 4’lük sistemde en az 2.8, harf sistemine göre olan puanlamalarda ise en az B olması şartı da aranıyor. Ayrıca, öğrencinin sabıka kaydına işlenen herhangi bir hüküm ya da suçun bulunmaması ve staj yapabilmesine sağlık açısından herhangi bir engelinin olmaması da gerekiyor.

B’IOTA Laboratuvarları İK Müdürü Ahmet Çevik, staj yapan her öğrencinin Türkiye’ye önemli katkılar sağlayabilecek genç bir beyin olduğu düşüncesiyle hareket ettiklerini belirtiyor. “Öğrencinin teorik olarak öğrendiği tüm bilgilerin pratik uygulamalarla bütünleşmesini sağlayacak programlar uygulayarak gelişimine destek oluyoruz” diyen Çevik şunları söylüyor:
“Öğrenciler kendi gelişimlerini sağlayabilecek her türlü bilgi, fikir ve doküman konusunda tüm mühendis çalışanlarımızdan ve yöneticilerimizden tam destek görüyorlar. Stajyerlerin birçok uygulamaya katılmasına, işi görmesi ve yapmasına olanak tanıyor, bu sayede öğrencinin stajını tamamladığında gerçek anlamda bir iş tecrübesine sahip olmasına katkıda bulunuyoruz.”
Staj süresince başarılı olan ve mezuniyetini tamamlayan öğrenciler daha sonra B’IOTA ailesine katılabiliyorlar.

BTM
12 öğrenciye staj imkanı
İzmir merkezli yalıtım şirketi BTM’de şu anda meslek lisesi son sınıfta okuyan 6 öğrenci staj yapıyor. Firma, yaz stajı için de 12 üniversite öğrencisine imkan sağlamayı planlıyor. BTM’nin staj süreleri, lise son sınıf öğrencileri için 8 ay (haftada 3 iş günü staj, 2 gün okulda eğitim), üniversite öğrencileri için ise okulun belirlediği süre dahilinde, genellikle 20 iş günü olarak uygulanıyor.
BTM, stajyer seçimlerinde öncelikle adayların okuldaki başarı durumlarını ve adayı tavsiye eden öğretmenlerin görüşlerini dikkate alıyor. Bunun yanı sıra, adayın ikametgahının şirket servis güzergahında olması, okuduğu bölümün firmanın faaliyet alanına ve departmanın çalışma konusuna uygun olması gibi şartlara da bakılıyor.
BTM İnsan Kaynakları Müdürü Meral Ersin Kalyoncu, stajyerleri seçerken kişilik özelliklerine baktıklarını, eğitim başarısı yüksek ve şirketin faaliyet alanında çalışmayı hedefleyen öğrencilere öncelik verdiklerini vurguluyor. Kalyoncu, “Hedefimiz, staj süresince şirket dokumuza uyum sağlayan, ciddi ve başarılı çalışmalarıyla şirket yöneticilerimizin beğenisini kazanan stajyerleri kadro ihtiyaçlarımız çerçevesinde mezuniyetleri sonrasında istihdam edebilmek” diyor.
BTM’nin stajyerleri, ulaşım ve yemek hizmetinden yararlanıyor. Buna ek olarak kış döneminde staj yapan meslek lisesi öğrencileri yürürlülükteki asgari ücretin yüzde 30’u oranında aylık ücret alıyor.

DAVRANIŞ BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
6 stajyer alacak
Davranış Bilimleri Enstitüsü (DBE) staj başvurularını nisan-mayıs aylarında kabul ediyor. Staj programı ise haziran, temmuz ve ağustos aylarında başlıyor.
Yaz dönemlerinde üniversite öğrencilerine, DBE’nin çocuk ve ergen, yetişkin ve aile, kurumsal gelişim merkezi bölümlerinde staj yapma imkanı sunuluyor. 2010 yaz döneminde her bölüm için 2 stajyer kabul edilecek. Staj süresi 4 ila 8 hafta arasında değişiyor.
DBE, staj için çoğunlukla üniversitelerin psikoloji bölümlerinde okuyan öğrencileri tercih ediyor. Öğrencilere kariyer hedeflerine göre ilgili bölümde staj yapma imkanı sunan firma için İngilizce bilgisi staj kabulünde önemli rol oynuyor.
Öncelikli hedeflerinin, yetenekli, donanımlı ve potansiyeli yüksek öğrencileri iş hayatına hazırlamak olduğunu belirten DBE Kurumsal Gelişim Merkezi Müdürü Ayşegül Horozoğlu, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Enstitümüz kendi bünyesinde düzenlediği eğitimlere stajyerlerin katılmasına da fırsat tanıyarak onların hem mesleki hem kişisel gelişimlerine katkı sağlıyor. Staj programları aracılığıyla potansiyel çalışma arkadaşlarını tanıma ve değerlendirme fırsatı buluyorlar. Stajyerlerimizi, mezuniyet sonrası o dönemdeki işgücü ihtiyaçlarımızı da göz önüne alarak DBE ailesine dahil edebiliyoruz.”

DOMİNO’S PİZZA
Yaz-kış staj imkanı
Domino’s Pizza’nın destek ofisinde kış döneminde staj yapan meslek lisesi öğrencileri yaz döneminde de stajlarına devam edebiliyor. Restoranlarda yarı-zamanlı çalışmak isteyen üniversite öğrencileri ise ikametgahlarına en yakın Domino’s Pizza şubesine başvurup boş kadro olması ve restoran müdürüyle yapacakları mülakatın olumlu sonuçlanması durumunda hemen işe başlayabiliyorlar. Bu öğrenciler, pizza yapım uzmanı ya da motorlu servis uzmanı olarak çalışabiliyor. Ayrıca okul başladıktan sonra ders programlarına göre çalışmak için ayırdıkları gün ve saatler restoran müdürüne uyarsa kış döneminde de staj yapmaları mümkün.
Domino’s Pizza’nın temel pozisyonlarda aradığı 4 ana yetkinlik var. Bu bağlamda öğrencilerin sözlü ve yazılı iletişiminin kuvvetli, dikkat ve algılamasının güçlü olması yeterli. Aranan diğer özellikler ise öğrenmeye ve kendini geliştirmeye açıklık, müşteriye hizmet verme konusunda özenli olmak, 30 dakikada pizzayı ulaştırmak konusunda yüksek enerji sahibi olmak şeklinde sıralanıyor. Pizza servis uzmanı olmak isteyenlerin A2 ehliyeti almış olmaları gerekiyor.
Domino’s Pizza İK Direktörü Tulga Onay, çalışanlarına vaat ettikleri en önemli şeyin kariyer olduğunu belirtiyor. Onay, işe stajyer olarak başlayıp kış döneminde yarı-zamanlı devam etmenin ve mezun olduktan sonra tam zamanlı çalışmanın mümkün olduğunu anlatıyor.

EFES PİLSEN
Şubat 2011’i not alın
Efes Pilsen her yıl staj başvurularını şubat sonuna kadar kabul ediyor. Dolayısıyla 2010 için başvurular tamamlanmış durumda. Ancak 2011 için bir yere not almanızda fayda var.
Efes Türkiye’nin bu yıl üniversite stajyer kontenjanı 167 kişiden oluşuyor. Bünyesindeki tüm direktörlüklerde (pazarlama, satış, teknik, lojistik, mali işler ve İK) adayların okudukları bölüm ve ihtiyaç dikkate alınarak staj imkanı sunuluyor. Efes’te üniversite stajyerleri temmuz-ağustos dönemi için kabul ediliyor. Ayrıca üniversitelerin talep ettikleri staj süresine uyuluyor. 
Staj başvuruları www.anadolukariyerim.com üzerinden, ilgili yılın şubat ayı sonuna kadar alınıyor. Staj kabul sürecinde üniversite ayrımı yapılmıyor. Ancak adaylardan okullarından alacakları “staj yapması zorunludur” yazısı ve staj defteri isteniyor. Adayların okudukları branş, firmanın kontenjanları dahilinde sadece hangi departmanda staj yapabileceklerinin tespitinde önem taşıyor.
Üniversite öğrencisi stajyerlere staj süresi boyunca ücret ödemesi yapılmıyor. Ancak öğrenciler personel servislerinden ve öğle yemeklerinden yararlanabiliyorlar.
Efes Türkiye İK Direktörü Adnan Aktan, stajyerleri süreç boyunca Efes’in başarısı altında yatan tecrübe ve bilgi birikiminden faydalandırmaya çalıştıklarını belirtiyor. Bu anlamda imkanlar dahilinde stajyerleri iş yapış süreçlerine dahil ettiklerini ifade eden Aktan, “Staj sonunda bağlı oldukları bölüm müdürleri tarafından gösterdikleri performansa göre tabii ki önleri açık” diyor.
 
EUREKO SİGORTA

25 öğrenciyi staja alacak
Eureko Sigorta’da 2010 yaz stajı başvuruları mayıs ayında başlıyor. Farklı birimlerde ve alanlarda görevlendirmek üzere yaklaşık 25 öğrenci istihdam edecek olan firma, stajlarını en az 1 ay, en fazla 2 aylık periyotlar şeklinde planlıyor.
Eureko Sigorta, stajyer alımlarında birimlerin görev alanlarına göre profiller belirliyor. Aktüerya gibi analitik yaklaşım gerektiren bölümler için mühendislik ağırlıklı bölümler tercih ediliyor. Pazarlama, satış bölümleri için idari bilimler ya da sosyal bölümlerde okuyan, kariyerini bu alanlarda sürdürmek isteyen öğrenciler seçiliyor. Adaylar genellikle 4 yıllık üniversitelerin 3’üncü ya da 4’üncü sınıf ya da 2 yıllık üniversitelerin son sınıflarında okuyan öğrencilerinden oluşuyor.
Stajyerlere günlük yemek ücreti, servis, çalıştıkları gün sayısına bağlı olarak SSK ve ücret imkanı sunan firma, staj süresince düzenlenen tiyatro, fotoğrafçılık, dans, seyahat gibi sosyal aktivitelere de katılma imkanı tanıyor.

Eureko Sigorta İK Birim Müdürü Oya Buyan, performansından memnun kaldıkları stajyerleri mezuniyetleri sonrasında uygun pozisyonlar için değerlendirmeye aldıklarını belirtiyor. Buyan, “Stajyerimiz başvurusunu bizimle paylaştığında kendisini öncelikli olarak değerlendirmeye alıyoruz ve görüşlerin karşılıklı olumlu olması durumunda adayımızla anlaşıp iş akdimizi yapıyoruz” diyor. Şu anda Eureko Sigorta’da stajyer olarak işe başlamış, sonradan sürekli personel olmuş çalışanlar var.

FİNANSBANK
600 öğrenciye staj imkanı
Finansbank’ta staj başvuruları 11 Nisan’da başlayıp 25 Nisan’da sona eriyor. Şube ve genel müdürlük birimlerinin ihtiyaçları doğrultusunda yıllık stajyer alımını belirleyen banka, 2010 yılı için yaklaşık 600 üniversite öğrencisine minimum 1 ay, maksimum 2 ay süreyle staj yapma olanağı sunacak. Staj dönemi sonunda performans değerlendirmesi olumlu olan genel müdürlük stajyerleri kış döneminde de 6 aya kadar staja devam edebiliyor.
Finansbank İK Grup Yöneticisi Hakan Alp, bankacılık alanında bilgi sahibi olmayı isteyen, bu sektörde çalışmayı hedefleyen, staj programının kendisine değer katacağına inanan öğrencilerin stajyer ilanına başvurmalarını arzu etiklerini belirtiyor. “Çünkü stajyerlerimize yarının çalışanları gözüyle bakıyoruz. Stajyer programımız bu anlayışla oluşturuldu” diyen Alp, tıpkı işe giriş gibi yazılı sınav ve mülakata dayalı bir seçme ve yerleştirme süreci uyguladıklarına değiniyor.
Finansbank, 4 yıllık üniversitelerin 2’nci ve 3’üncü sınıfını bitiren, meslek yüksek okullarında ise 1’inci sınıfı bitiren ve stajyer alım sürecinde olumlu değerlendirilen öğrencileri kabul edecek. Genel müdürlüğü tercih eden stajyerler için İstanbul ve Ankara’da sınav yapılacak. Bu sınavı başarıyla geçen öğrenciler mülakatlara davet edilecek. Şube tercih eden öğrencilerden başvuruları olumlu değerlendirilenler öncelikle mülakata çağırılacak.
Stajyerlere, şube ve genel müdürlük ayırt edilmeksizin SGK, asgari ücret, yemek kartı ve genel müdürlükte servis olanağı sunuluyor.
İşe alımlarının yüzde 50’den fazlasının yeni mezunlardan oluştuğunu belirten Hakan Alp, “Finansbank olarak stajyer öğrencilerimizi potansiyel aday olarak görüyoruz. Mezun olan stajyer öğrencileri kadroya geçişini, öğrenciliği devam eden stajyerlerin ise bir sonraki dönemde tekrar staj yapmasını sağlıyoruz” diyor.
2009’da 35 stajyeri kadrosuna alan Finansbank, 2010’da yapılacak bin 500 kişilik alımda ise yine stajyerlere yer vermeyi hedefliyor.

FLO
123 stajyer alacak
Staj başvuruları mayıs ayından itibaren alınıyor. 2010 yazında 123 kişiyi staja kabul edecek FLO’nun staj süresi ise haziran, temmuz ve ağustos aylarını kapsıyor. Firmada staj yapmak isteyenlerin lise son ya da üniversite öğrencisi olması gerekiyor. Zorunlu staj durumunda lise son sınıf da kabul ediliyor.
FLO Genel Müdür Yardımcısı Selim Taşkın, adaylarda aranan özelliklerin başında, iletişim ve ikna gücünün geldiğini belirtiyor. Ayrıca staj yapacak kişilerin mağazacılık alanında kariyer hedefi olan ve beklentilerini bu hedef çerçevesinde konumlandıran kişiler olmasına da özen gösterdiklerini ifade ediyor.
FLO, zorunlu stajı bulunan öğrencilere belirlenen yasal şartları sağlıyor. Bunun dışında stajyerlere oryantasyon eğitimi ve sonrasında başarı belgesi veriyor. Stajyerlerin başarı değerlendirmelerine göre kadroya alınmalarına ve terfi etmelerine olanak tanınıyor.

GANTEK
Buddy’ler yol gösteriyor
Başvuruları her yıl mart-mayıs ayları arasında kabul eden Gantek’te staj süreci, haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarını kapsıyor. Her yıl ortalama 6 kişiye staj imkanı sunan firma, 2010’da da yine bu sayıda stajyer alımı yapmayı planlıyor.
Gantek’te en kısa staj süresi 1 ay. Ancak staj başvuruları ve stajyerin talebine göre sürede uzatmalar olabiliyor. Süreçten verim alabilmesi için her stajyerin yanında mutlaka bir “buddy” (refakatçi) oluyor ve kendisine rehberlik ediyor. Gantek İK ve Pazarlama Müdürü Tuğba Dandin, İK’nın önceden planlama yaptığını, staj sürelerini ve bir departmana o dönem içerisinde yerleştirilecek stajer sayısını belirlediğini anlatıyor. “Stajyerlerle ilgilenebilecek yeterli sayıda kaynak olup olmadığını belirliyor, buna göre planlama yapıyoruz” diyen Dandin, staj süreleri bittiğinde de stajyerlerle mülakat yaptıklarını, memnuniyetlerini ölçtüklerini söylüyor.

Teknoloji çözümleri sunan firma, adaylarda geniş perspektifli değerlendirme becerisi, yeniliklere açık olma ve takım çalışmasına uyum sağlayabilme gibi özellikler arıyor. Stajyerlere öğle yemeği ve SSK gibi imkanlar sunuluyor.
Gantek’in İK departmanı bünyesinde en önem verdiği konulardan biri de stajyerlere sağlanabilecek kariyer imkanları. Buddy’ler İK’ya stajyerlerle ilgili sürekli geri bildirimde bulunuyorlar. Böylelikle staj bitiminde, çıkış mülakatında karşılıklı olarak kariyer fırsatları konuşuluyor. İK, adayları üniversiteden mezun olacağı yıla göre veri tabanına kaydediyor ve mezun olmalarına yakın bir zamanda kendileriyle tekrar iletişime geçiyor.

HAYAT KİMYA
75 öğrenciye kariyer fırsatı
Nisan ayında başvuruları kabul etmeye başlayacak. Süreci olumlu geçen stajyerler haziran ve eylül ayları arasında staj yapacak. Hayat Kimya, genel merkez için yaz ayı boyunca en az 25 üniversite öğrencisine staj imkanı sağlayacak. Fabrika için de 50 üniversite öğrencisini alacak. Staj süreleri üniversitelerin isteğine göre 20 ila 40 iş günü arasında değişen firma, zorunlu stajı olan öğrencileri kabul ediyor.
Hayat Kimya Tüketici Grubu İnsan Kaynakları Müdürü Sevgi Demirel, stajyerlerin öğrenmeye istekli olması, stajını yapmak istediği departmanla ilgilenmesi ve elinden gelen yardımı yapmaya çalışması gibi kriterlere önem verdiklerini belirtiyor. Başarılı bir staj dönemi geçiren öğrencilere, çalıştıkları departmanda personel ihtiyacı varsa kariyer imkanı sunuluyor.
Stajyerlere servis ve öğle yemeği imkanlarından yararlanabiliyor.

TÜRK HENKEL
93 öğrenci alacak
Türk Henkel’in staj süreleri en az 1, en fazla 2 ayı kapsıyor. Firma 2010 yazı için 93 öğrenciyi staja kabul etmeyi planlıyor. Son başvuru tarihi 28 Şubat olduğundan bu yılki staj başvuruları sona ermiş durumda...
Öğrencilerin üniversitelerin 3’üncü ve 4’üncü sınıfında okumaları, iyi derecede İngilizce bilmeleri, İK portalında ilana başvururken zorunlu sorulara uygun cevaplar vermiş olmaları gerekiyor. Ayrıca görüşmeye çağırılan adaylar için gerçekleştirilen vaka çalışmalarında adayın Henkel yetkinliklerine uygun olması da aranan şartlar arasında...
Yaz dönemi stajyerlerine sunulan olanaklar ise servis ve yemek. Türk Henkel'in yaz döneminde performansından memnun kaldığı adaylar stajlarına kış döneminde de yarı-zamanlı devam edebiliyorlar.
Türk Henkel İşe Alım ve Eğitim Uzmanı İrep Engin, yarı-zamanlı stajyerlerin performanslarına bağlı olarak açık pozisyon olduğunda işe alım için mutlaka değerlendirildiğini belirtiyor. Engin, Türk Henkel'de 34 çalışanın daha önce stajyerken şu anda farklı pozisyonlarda görev aldığını ifade ediyor.

IŞIKLAR HOLDİNG
25 stajyer çalıştıracak
Staj başvurularını 15 Mayıs-15 Haziran döneminde kabul ediyor. 2010 yazında 25 kişi staja kabul edecek olan firmanın staj süresi 15 ila 40 gün arasında değişiyor. Işıklar Holding, adayları kabul ederken okul tarafından öngörülen zorunlu stajı dikkate alıyor. Aynı zamanda, iş ve sonuç odaklı olma, problem çözme gibi yetkinlikler de arıyor. Stajyerlere yemek ve ulaşım imkanı sunan firma, meslek lisesi stajyerleri için ise stajyer ücreti ödüyor.
Işıklar Holding İnsan Kaynakları Müdürü Sema Eren, stajyerlere sunulan kariyer fırsatlarıyla ilgili olarak şunları söylüyor: “Staj süresince iş performansı izlenerek uygun görülen stajyer, ek bir kadro oluştuğunda ya da boşalan bir pozisyon olduğunda personel seçme projelerinde öncelikli olarak değerlendirmeye alınıyor.”

MILLWARD BROWN TÜRKİYE
En fazla 10 kişi alacak
Uluslararası araştırma şirketi Millward Brown Türkiye'nin staj başvuruları haziran başında başlıyor. Yaz dönemi için 5-10 kişilik stajyer kadrosu bulunan firma, adayların okul kapanma tarihlerine göre girişlerini yapıyor. Tercihen haziranın son haftası ile eylül ayı ve ortası olmak üzere toplam 3 ay staj imkanı sunuyor.
Firma, üniversite son sınıfa geçmiş, pazar araştırma alanına ilgi duyan, buna yönelik dersler almış öğrencileri tercih ediyor. Endüstri mühendisleri ve işletme öğrencilerinden yoğun başvuru aldıklarını belirten Millward Brown Türkiye İK Müdürü Jale Elhadef, “Marka, reklam ve iletişim dünyasına ilgi duyan, rakam ve tablolarla iyi anlaşan, analitik düşünce yeteneğine sahip arkadaşları tercih ediyoruz” diyor.
Jale Elhadef, firmanın stajyerlere sunduğu olanakları ise şöyle anlatıyor: “Millward Brown, WPP ailesinin bir parçası. Bilgiye ulaşma anlamında uluslararası bir yapıya sahip olmanın her türlü avantajına sahibiz. Stajyerlerimiz, tıpkı uzman yardımcıları gibi staja başladıklarında ilk 2 hafta saha oryantasyonuna çıkıyorlar. Araştırma nasıl yapılır, altın değerinde data nasıl toplanır bizzat yaşayarak görüyorlar. Kalan 2.5 ayda ise projelerin içinde yer alıyorlar.”
Bir stajyerin Millward Brown Türkiye'de uzman yardımcısı olarak işe başlaması için öncelikle mezun olması gerekiyor. Stajyerler için sunulan kariyer fırsatlarıyla ilgili olarak, “Karşılıklı memnuniyet ve beklentiler karşılandığı sürece neden olmasın” diyen Elhadef, son sınıfta haftanın belli günleri okula gidip belli günleri ofise devam edenler de olabildiğini söylüyor.
Millward Brown Türkiye'ye staj başvurusunda bulunmak isteyen öğrencilerin [email protected] adresine özgeçmişlerini geçmeleri yeterli...

NESTLE TÜRKİYE
Staj kontenjanı 12 kişi
Nestle Türkiye, geçen yıl YASED'le ilki gerçekleştirilen Koza Projesi'ne destek vermiş, 7 öğrenciye staj olanağı sunmuştu. YASED Koza Projesi, GAP Bölgesi’ndeki üniversitelerde okuyan ve o bölgelerde ikamet eden öğrencilere uluslararası firmalarda staj yapma olanağı sunuluyor. Firma, bu yıl kapsamı 30 şehre çıkarılan bu projeye yine destek veriyor. Ayrıca YPO-WPO Gençlik Staj Programı'na dahil olarak bu program çerçevesinde yurtdışından seçilecek 2 öğrenciye de staj olanağı sunuyor. Nestle Türkiye, YASED Koza Projesi, YPO-WPO Gençlik Staj Programı ve yaz stajı programı dahilinde bu yıl toplam 12 öğrenciye staj imkanı sağlamayı planlıyor. Nestle Türkiye’de 1 Temmuz-30 Ağustos arası staj yapacak olan öğrenciler bu tarihlere kadar başvuru yapabiliyorlar. Staj süresi minimum 2 ay. Ancak projelere bağlı olarak bu süre uzatılabiliyor.

Nestle Türkiye’de staj yapacak adayların, üniversite öğrencisi olmaları, iyi derecede bilgisayar kullanabilmeleri, alacakları sorumluluk ve projelere bağlı olarak belirli bir seviyede İngilizce bilmeleri gerekiyor. Ayrıca, kendini geliştirmeye istekli, üniversitede sosyal açıdan aktif, iletişim gücü yüksek ve takım çalışmasına yatkın adaylar değerlendiriliyor.

Nestle’de staja kabul edilen her öğrencinin mutlaka staja başlamadan önce sigorta girişi yapılıyor ve asgari ücret üzerinden ücretlendiriliyor. Bunlara ek olarak, yemek ve ulaşım olanakları da sunuluyor. İlk hafta tüm stajyerler Nestle organizasyonunu, iş birimlerini ve departmanlarını daha yakından tanıyacakları 2 günlük oryantasyona dahil ediliyor. Bu kapsamda Bursa Karacabey’de yer alan fabrikaya götürülüp üretim turuna çıkarılıyor ve üretimden paketlemeye tüm süreci görmeleri sağlanıyor. Stajyerler ayrıca, Nestle'de bulundukları süre içinde yapılan şirket içi eğitimlere de katılıyor.
Nestle Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü Zuhal Çivi, kariyer fırsatlarıyla ilgili şunları söylüyor: “Stajyerlerimizin çoğu proje bazlı çalıştıkları için iş başındaki performanslarını gözlemleme fırsatımız oluyor. İlgili departmanın işe alım ihtiyacı daha önceden planlanmış ise başarılı bulduğumuz, bizimle uzun dönemli çalışmış ve belli bir tecrübeye sahip stajyerlerimiz diğer adaylardan daha çok şansa sahip oluyor. Bugüne kadar bu süreçle aramıza katılan stajyerlerimiz halen şirketimizde görev yapıyor.”

Opet

80 öğrenciye staj fırsatı
Her yıl yaz stajı başvurularını nisan ayına kadar alıyor. Firmanın 3 aylık yaz dönemi için bugüne kadar aldığı ortalama stajyer sayısı 80. OPET İK departmanı 2010 yılı için de bu rakamın aynı seviyelerde olacağını öngörüyor. Üniversite öğrencilerine staj olanağı sağlayan OPET, okullar tarafından zorunlu staj belgesiyle gelen başvurulara öncelik tanıyor.
OPET'in stajyer alım sürecinde ön eleme sonrası birebir görüşmeler gerçekleştiriliyor. Uygun adaylar, ilgili birim yöneticisine önerilerek yerleştirilmeleri sağlanıyor. Stajyerlere ilk gün gerek şirketi tanıtan gerekse çalışma kurallarını anlatan bir işe alıştırma programı düzenleniyor. Ardından çalışacakları birimde bir oryantasyon gerçekleştiriliyor. Servis ve yemek olanakları sağlanıyor.
OPET, stajyerlerine daha etkin bir öğrenme ve gelişim olanağı yaratabilmeyi, stajı gelecek için bir kariyer olanağına dönüştürebilmeyi hedefliyor. Bu amaçla hem stajyerler hem de yöneticileriyle anket yoluyla değerlendirmeler yapıyor. Stajyerlerin tümü, staj veritabanında tüm değerlendirme sonuçlarıyla birlikte tutuluyor. Staj süresince iyi performans gösterenler, şirkette oluşan pozisyonlarla uyumlu olmaları durumunda öncelikle davet ediliyor. OPET, bugüne kadar birçok stajyeri istihdam etmiş durumda...

ÖZSÜT
Çırak öğrenci de kabul ediyor
2010 yılı yaz staj programı için başvuruları toplayan Özsüt, 31 Mart’a kadar başvuruları sonuçlandırmayı planlıyor. Firmanın staj süresi üniversitenin zorunlu kıldığı iş günüyle sınırlı. Belirlenen staj süresinin uzatılmaması esas... Fakat ilgili departmanın isteği, İK departmanının onayı ve stajyer öğrencinin kabul etmesiyle staj zamanı uzatılabiliyor. Özsüt, sadece üniversitelerin zorunlu stajlarını değerlendirmeye alıyor. Ayrıca adayın staj yapacağı dönemde okulla ilişiğinin devam etmesi şartına da dikkat ediyor. Stajyerler servis ve yemek hizmetlerinden faydalanabiliyor.
Staj dönemi sayesinde başarılı öğrencileri iş başında gözlemleme fırsatı elde ettiklerini belirten Özsüt İK Ekip Lideri Zehra Arıburnu, bu öğrencileri mezuniyet sonrasında işe alımlar için tercih ettiklerini söylüyor. Arıburnu, “Bu amaçla öğrenciler staj süresince, inisiyatif kullanabilecekleri, performanslarının gözlenebileceği işlerde çalıştırılmalı” diyor.
Özsüt'te ihtiyaç doğması durumunda kış döneminde, İK departmanının onayı doğrultusunda zorunlu stajı bulunan üniversite stajyerlerine de imkan tanınabiliyor. Firma hem yaz hem kış dönemi için meslek lisesi beceri eğitimleri çerçevesinde lise stajyeri ya da çırak öğrenci kabul ediyor. Hatta bu şekilde yetiştirip kendi bünyesine aldığı pasta üretim personelleri mevcut.

P&G TÜRKİYE
Üniversitelilerin ikinci okulu
2010 yazı için hem merkez ofisinde hem de Gebze fabrikasında lisans 3'üncü sınıf ya da mastır 1'inci sınıfı tamamlayan üniversite öğrencilerine proje bazlı staj imkanı sunacak. Her yıl yaklaşık 60 öğrenciye staj imkanı sunan P&G Türkiye’de stajyerler yaz boyu, 2-3 ay çalışabilme fırsatı yakalayacak.
Firma, eğitim dönemine paralel olarak, 2009 senesinin sonunda başlattığı P&G Business School'la üniversitelerin 3'üncü ve 4'üncü sınıfları ile mastır programlarına devam eden üniversite öğrencileri için detaylı bir programa sahip. Bu programda, farklı konu başlıklarında P&G çalışanları tarafından verilen eğitimler, çalışma ortamını tanıtan P&G sunumları ve hem Türkiye'de hem de dünya çapında firmanın seminerlerine katılma şansı yer alıyor. P&G Business School tüm yılı kapsayacak şekilde üniversite öğrencilerinin iş dünyasını daha yakından tanıyacağı sınıflar, seminerler ve staj olanaklarından oluşuyor. P&G Business School, projenin son adımı olan "P&G Live Experiences" ile standart işe alım sürecini başarıyla tamamlayan üniversite öğrencileri P&G bünyesinde staj yapma imkanına da ulaşacaklar.
Stajyerlerini P&G çalışanları olarak gördüklerini belirten P&G Türkiye İK Müdürü Berna Yener Aksu, “Yürüttükleri projenin liderleri olarak fikirlerine değer veriyor ve ilk günden itibaren sorumluluk veriyoruz. Kendilerini geliştirebilecekleri olanaklar sunuyoruz” diyor. Aksu, işe alımlarda her zaman başarılı stajyerlere öncelik verdiklerini, erken iş teklifi imkanı sağladıklarını da vurguluyor.

PFIZER TÜRKİYE
Sonuçlar mayısta açıklanıyor
Pfizer Türkiye 2010 yaz stajı için ortalama 100 kişilik bir kontenjana sahip. Üniversite ve meslek liselerinde zorunlu stajı olan öğrencileri kabul eden firmanın staj süreleri 20, 30 ve 40 iş gününden oluşuyor.
Öğrencilerin başvuruları her yıl 15 Aralık-15 Mart tarihleri arasında kabul ediliyor. Mayıs başında staj başvurusu yapan öğrencilerle irtibat kuruluyor ve olumlu ya da olumsuz yanıtlar iletiliyor. Pfizer Türkiye’de yarı-zamanlı görev almak isteyen öğrenciler ise yıl içinde, istedikleri zaman, yine internet sitesinde sürekli açık bulunan “Yarı-zamanlı iş imkanı” ilanına başvurabiliyor. Bu başvurular departmanlardan gelen talepler çerçevesinde değerlendiriliyor. Olumlu adaylar işe alım sürecinin ilk adımı olan sınava davet ediliyor.

Adaylar, staj ve yarı-zamanlı başvurularını Pfizer Türkiye’ye www.pfizer.com.tr aracılığıyla iletebilirler. Bu arada hemen belirtelim, elden, faks ya da e-posta aracılığıyla gönderilen başvurular dikkate alınmıyor!
Zorunlu stajını Pfizer’de tamamlayan öğrenciler, üretim, kalite operasyonları gibi teknik bölümlerde stajlarını yapıyorlar ve genel olarak mühendislik, kimya, biyoloji, genetik gibi bölümlerde okuyan üniversite öğrencileri teknik stajyer olarak kabul ediliyor.
Pfizer, departmanlarından talep gelmesi durumunda, üniversite ve yüksek lisans öğrencilerine daha uzun süreli ve proje bazlı yarı-zamanlı iş imkanı da sunuyor. Ayrıca başvurular için herhangi bir bölüm veya sınıf sınırı söz konusu değil. Pfizer Türkiye İK Direktörü Hande Eskinazi, yarı-zamanlı çalışan öğrencilerin gelecekte potansiyel Pfizer’lılar olarak değerlendirildiğini belirtiyor. 6 ya da 9 ay yarı-zamanlı çalışan öğrencilerin bu süreçte hem Pfizer’i tanıdığını hem de iş yapış şeklini öğrendiğini söyleyen Eskinazi, “Bu süreçte uyum içinde çalışan pek çok öğrenci mezun olduktan sonra Pfizer’da çalışmaya devam ediyor” diyor.

Zorunlu stajı olan öğrenciler için yemek ve kahvaltı imkanı sunuluyor. SSK’ları okulları tarafından yapılıyor. Pfizer Türkiye, öğrencilerin bu dönemlerini en iyi şekilde değerlendirebilmeleri için onlara üretimi görme şansı tanıyor, ihtiyaçları olan tüm bilgileri öğrenebilecekleri çeşitli görevler veriyor.
Proje bazlı ve uzun süreli yarı-zamanlı çalışan öğrencilere ise maaş, kahvaltı ve yemek imkanı sağlıyor. Yarı-zamanlı iş imkanları ise, divizyonlardan gelen proje talepleri ve destek ihtiyaçları doğrultusunda şekilleniyor.
Pfizer Türkiye, stajyer alım sürecinde adayın öğrenmeye ve kendini geliştirmeye açık olmasına dikkat ediyor. Yine, stajyer ya da yarı-zamanlı çalışan olarak işe alınacak öğrencileri seçerken, ileride bir Pfizer çalışanı olacak yetiye sahip olmalarına da özen gösteriyor. Pfizer’de üretim alanındaki bazı pozisyonlar için meslek lisesi öğrencileri, diğer tüm pozisyonlar için üniversite öğrencisi olmak gerekiyor. Merkez pozisyonlarda çok iyi düzeyde İngilizce bilgisi aranıyor. Pfizer İK politikası, ırk, dil, din, cinsiyet, yaş ayırımını ortadan kaldıran fırsat eşitliği ilkesine dayanıyor.

PHILIP MORRIS SABANCI
En fazla 25 stajyer alacak
Stajla ilgili gelen adayların kayıt ve değerlendirme sürecini nisan-mayıs ayları içinde yapıyor. Haziran-eylül ayı içinde stajyerleri çalıştırmaya başlıyor. Stajyerler, pozisyonları ve departmanların durumuna göre 2-3 ay çalışıyor.
Philip Morris Sabancı, bu yıl 20-25 stajyer almayı planlıyor.
Genelde 3'üncü sınıf lisans öğrencileri veya yüksek lisans 1'inci sınıf öğrencileri tercih eden firma, bazı özel departmanlar için bölüm tercihi de yapıyor. Örneğin, bilişim hizmetleri departmanı için bilgisayar mühendisliği öğrencileri arıyor. Stajyerlerin aktif, sosyal, sorumluluk alabilecek, fark yaratacak ve kurum kültürüne uyum sağlayabilecek kişiler olmasına özen gösteriyor.
Philip Morris Sabancı İK Direktörü Cliff Rumbold, öncelikle kişilerin iş hayatına adım attığı dönemde iyi bir okul olmayı, üniversite öğrencilerini iş dünyasına hazırlamayı, onların gelişimine katkı sağlamayı hedeflediklerini belirtiyor. Bu kapsamda firmadaki yaz stajyerlerine birer koç atadıklarını söyleyen Rumbold şunları anlatıyor:
“Koçluk sisteminin yanı sıra stajyerlerimizden günlük işlerin yanı sıra tek başlarına bir proje üzerinde çalışarak staj sonunda bunu üst yönetime sunmalarını isteriz. Kişi böylece hem sunum yapma becerilerini hem de proje yönetimi, Ar-Ge gibi yetkinliklerini geliştirme fırsatına sahip olur.”
Philip Morris Sabancı'da stajyerler, yemek, servis, şirketin sunduğu spor salonu kullanımı, sosyal aktivite kulüpleri ve happy hour gibi imkanlardan da faydalanabiliyor. Bu arada, firmada staj sonrasında işe giren kişiler bulunduğunu da belirtelim...

PİZZA PİZZA
164 öğrenci staj yapacak
Staj başvurularını nisan ayında kabul etmeye başlıyor, mayıs ayının sonunda adayların görüşmeleri bitmiş oluyor. Öğrenciler haziran ayında 3 aylık stajlarına başlıyorlar.
Pizza Pizza, 2010'da önceki yıllardan farklı olarak İstanbul ve İzmir dışındaki şubelerinde de üniversite ve meslek yüksek okulu öğrencilerini yaz stajyeri olarak kabul etmeyi planlıyor. Türkiye çapında 164 şubesi bulunan firma, her şubeye 1 stajyer almayı planlıyor.

Kış sezonunda da uzun dönem stajyer alımları yapan firmada, meslek lisesi, meslek yüksek okulu ve üniversite öğrencileri uzun dönem stajlarına devam edebiliyorlar.
Pizza Pizza için en önemli hususların başında hizmet ve güler yüz geliyor. Eğitimlerini belli alanlarda yoğunlaştıran ve konularında uzmanlaşmak isteyen öğrencilere öncelik verdiklerini belirten Pizza Pizza İK Müdürü Emine Yelkenci, “Pazarlama alanında kariyer yapmak isteyen, kendini bu alanda yetiştirmek isteyen tüm gençlere kapımız açık” diyor. 2010 yılıyla birlikte üniversitelerin Kariyer Günleri’ne de katılacaklarını söyleyen Yelkenci, her bir üniversitede gençlerle tanışıp Pizza Pizza felsefesini anlatma şansı bulacaklarını ifade ediyor.

Emine Yelkenci stajyerlere sundukları olanakları ise şöyle anlatıyor: “Öncelikle ciddi bir deneyim kazandıklarını söyleyebilirim. Bunun yanı sıra elbette yemek gibi bazı hakları da oluyor. Geleceğe yönelik kariyer planı olarak düşünüldüğünde bu, gerçekten çok önemli diye düşünüyorum. Özellikle şubelerimizde bizlerle birlikte olacak stajyerlerimiz için farklı uygulamalar düşünüyoruz ama henüz kesinleştirmedik.”

PRONET
4 stajyer istiyor
Pronet, 2010 yaz dönemi için teknik departmanlarında görevlendirmek üzere, zorunlu staj uygulaması olan üniversitelerin ilgili bölümlerinden 4 stajyer kabul edecek. Başvurular nisan sonu ile mayıs ayı arasında kabul edilecek. Firmanın 2 aylık staj dönemi, çalışanların yoğun olarak izin kullandığı temmuz-ağustos aylarını kapsıyor. Pronet İK Müdürü Selda Düzel, “Böylece stajyerler işin içinde daha fazla yer alabiliyor ve çok daha fazla şeyi uygulamalı olarak görebiliyorlar” diyor.
Pronet’te görev yapacak olan stajyerlerin kişisel gelişimlerine önem veren, öğrenmeye açık, geleceğine yatırım yapmak isteyen ve disiplinli kişiler olmaları bekleniyor. Ayrıca staj sürecini zorunlu bir dönem gibi algılamaktansa, bunun kariyerleri için önemli bir fırsat olduğunun farkında olmaları da isteniyor. Stajyerlere yemek ve yol imkanı sunuluyor.
Selda Düzel, staj döneminde verimli bir çalışma sergileyen kişilere performansları ve eğitimleri doğrultusunda, kadrolarında yer vermek istediklerini ifade ediyor.

SAS TÜRKİYE
Sadece 2 stajyer alacak
Amerika’da her yıl Fortune tarafından yayınlanan “En Çok Çalışılmak İstenen 100 Firma” listesinde yer alan SAS’ın Türkiye ofisi, staj başvurularını bütün bir yıl içinde kabul ediyor. 2010’da 2 kişiye staj imkanı sunmayı hedefleyen firmada staj süresi 1 ila 3 ay arasında değişiyor. Bunda, stajyerin talebi ve firmanın ihtiyaçları belirleyici oluyor.
SAS Türkiye’nin staj programına katılım koşulları ise şöyle: Faaliyet alanına uygun (istatistik, mühendislik, işletme) yüksek eğitim alıyor olmak; SAS teknolojilerine yakınlık duymak; iyi derecede İngilizce bilmek; finans, bankacılık, telekomünikasyon, sigortacılık, istatistik gibi alanlara ilgi duymak; iletişim ve analitik düşünce yeteneğine sahip olmak.
Stajyerler, bir danışmanla birlikte SAS’ta çalışmanın inceliklerini öğreniyor, gerçek vakalarla karşılaşarak tecrübe ediniyorlar. Firma, stajyerlerin yemek ücretlerini ödüyor.
Staj sürecinde başarı gösteren stajyerlerin CV’leri SAS aday havuzuna eklenerek kurum içinde değerlendiriliyor. Yine SAS kullanmayı bilen kişilerin arandığı durumlarda bu kişiler tavsiye edilebiliyor.
Bilgi ve iletişim teknolojilerinin son 20 yılda genç yeteneklere en parlak kariyer olanaklarını sunan sektörler arasında yer aldığına değinen SAS Türkiye Genel Müdürü Gökhan Nalbantoğlu, “Ülkemizde teknoloji kullanımı yaygınlaştıkça ve derinleştikçe her kademede çalışan ihtiyacı artmaya devam edecek” diyor. Büyük ölçüde teknoloji transferine dayanan bu sektörde gençlerin teknolojiye ilgi duymalarının tek başına yeterli olmadığını belirten Nalbantoğlu, bunun özellikle yabancı dil yetenekleriyle desteklenmesi gerektiğinin altını çiziyor.

SONY
Asgari ücret ödüyor
Geçen yıl farklı dönemlerde toplam 15 stajyerle çalışan Sony, ihtiyaca göre belli dönemlerde alım yaptığından 2010 için kesin sayı veremiyor. Genellikle 6 aylık dönemlerle stajyer alımlarını gerçekleştiriyor. Firmanın staj programından üniversitelerin 3’üncü ve 4’üncü sınıflarında lisans ve yüksek lisans eğitimlerini sürdüren öğrenciler yararlanabiliyor.
Firmanın tüm adaylar için tercih ettiği niteliklerin başında; Sony markasına ve yeni teknolojilere ilgi duymak geliyor. Ayrıca, ilgili, heyecanlı, yapıcı, yaratıcı, başarıyı seven, kendini geliştirmeye ve öğrenmeye açık gençler tercih ediliyor.

Sony’ye başvuruda bulunan stajyer adayları, önce özgeçmişleri üzerinden değerlendiriliyor. Bu ön elemeden sonra uygun adaylarla telefon görüşmesi yapılıyor. Ardından adaylar İK ile mülakata davet ediliyor. Kısa liste adaylarıyla bölüm yöneticileri de görüştükten sonra pozisyon için en uygun niteliklere sahip adayla süreç sonuçlandırılıyor. Stajyerlerin oryantasyon döneminden sonra performansı düzenli olarak yöneticisi ve İK tarafından takip ediliyor, geliştiriliyor.
Stajyerlere asgari ücret üzerinden ödeme yapılıyor. Ek olarak, yemek, ulaşım ve personel indirimi gibi yan hakların pek çoğundan faydalanma olanağı da sunuluyor.
Sony Eurasia İK Direktörü Mustafa Gülser, stajyerlerin gelişim potansiyelleri ve staj süresince gösterdikleri performansın Sony’de kariyer sahibi olabilmeleri için ilk ve önemli kriter olduğunu belirtiyor. “Stajyerlerimizi bu perspektifle açık pozisyonlarımız için öncelikli olarak değerlendiriyor, olumlu olanları uygun pozisyonlara yerleştiriyoruz” diyen Gülser, 2010’da 4 stajyerin bir Sony çalışanı olarak aralarına katıldığını ifade ediyor.

SOYAK TOPLULUĞU
40 stajyer çalıştıracak
Staj başvurularını 1 Nisan-15 Mayıs tarihleri arasında kabul eden Soyak Topluluğu’nda öğrenciler 1 Haziran itibariyle staja başlıyor. 2010’da 40 stajyer kabul edecek Soyak, 4 ila 6 hafta arasında değişen staj sürelerine sahip.
Öğrenim kurumları tarafından staj yapması zorunlu olan adayları tercih eden Soyak, yine okuduğu bölümü uygun olanlara öncelik veriyor.
Stajyerler, yemek, servis ve sosyal aktivite gibi olanaklardan faydalanabiliyor.
Soyak Holding İK ve Kalite Direktörü Osman Ünal, topluluk şirketlerinde staj yapanlara mezun olduktan sonra ihtiyaçlar doğrultusunda kariyer fırsatı sunduklarını belirtiyor. Ünal, Soyak şirketlerinden birinde şantiye stajı yapan bir inşaat mühendisinin şu anda genel müdür yardımcısı olarak çalışmasını örnek veriyor. Bu kişinin stajını 1988’de yaptığını ve 2008’de genel müdür yardımcısı olduğunu da belirtelim...

SÜTAŞ
Hedef, yaklaşık 50 öğrenci
Staj başvurularına ilişkin duyuruyu mart ayı içinde www.sutas.com.tr’de yayınlayan firma, Nisan 2010 içinde sınavlar yapacak. Mayıs 2010’da staja kabul ettiği öğrencileri belirleyecek.
Sütaş Grubu’nda 2009 yazında genel müdürlük bünyesinde 22, Karacabey fabrikasında 25 üniversite öğrencisi staj yapmıştı. Firma, 2010 yazında yine bu sayılarda öğrencinin staj yapmasını planlıyor. Üniversite öğrencileri için belirlenen yaz staj süresi, haziran-eylül döneminde, “iki dönem” olmak üzere en az 30 işgününü kapsıyor.
Sütaş’ın ilanlarına başvuran adaylardan, özgeçmişleri uygun bulunan öğrenciler toplu olarak genel yetenek ve İngilizce sınavına alınıyor. Sınav sonucunda barajı geçen öğrenciler grup mülakatına davet ediliyor. Bu mülakat sonucunda olumlu değerlendirilen öğrenciler staja başlıyor.
Adaylarda aranan özellikler ise şöyle: Üniversitelerin gıda, endüstri ve makine mühendisliği bölümleri ile işletme ve iktisat bölümlerinde eğitim gören üçüncü sınıf öğrencisi olmak; iyi derecede İngilizce bilmek; istekli, motivasyonu yüksek ve öğrenmeye açık olmak.

Sütaş Grubu İK Müdürü Yelda Tavlan, Uludağ Üniversitesi Karacabey Meslek Yüksekokulu’yla yürütülen işbirliği çerçevesinde, bu okulun öğrencilerine de yaz ve kış aylarında fabrikada staj imkanı sunduklarını belirtiyor. Bu kapsamda staj yapmak isteyen öğrencilerin not ortalamasının 2,5 üzerinde olması ve genel yetenek sınavında barajı geçmesi gerekiyor.
Stajyerler, öğle yemeği ve ulaşım hizmetinden yararlanıyor. Sütaş, stajlarının sonunda bu öğrencilere hatıra niteliğinde birer hediye vererek teşekkür ediyor.
Yelda Tavlan, stajyerlere, “uzman adayı işe alım süreci”ni uyguladıklarını, böylece staja kabul edilenlerin ileride uzman adayı olarak değerlendirildiğini ifade ediyor.

TEKNOSA
100 öğrenciye yaz stajı
Staj başvurularını mayıs ayından itibaren almaya başlıyor. Teknosa, her yıl haziran-eylül dönemi için, satış, pazarlama, İK, bilgi sistemleri, finans, tedarik zinciri, teknik servis, 6 sigma ve kalite gibi hemen her departmana stajyer alıyor. Her yıl yaklaşık 100 öğrenci Teknosa bünyesinde yaz stajı yapıyor.
Staj programlarına üniversitelerin 2’inci ve 3’üncü sınıflarını tamamlamış öğrenciler tercih ediliyor. Özellikle elektronik perakendeciliği konusunda bilgi sahibi olmak isteyen veya bu sektöre ilgi duyan kişiler Teknosa’ya başvurabiliyor. Adayların başvuruları İK tarafından incelendikten sonra yüz yüze yapılan görüşmeler neticesinde staj yapacak öğrenciler belirleniyor. Stajyerlere servis ve yemek imkanı sağlanıyor.
Teknosa İK’dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Asena Yalınız, staj döneminde çalışma temposu ve ekibe uyumuyla dikkat çeken öğrencilere iş teklifinde bulunduklarını belirtiyor. Yalınız, iş başvurusunda bulunanlar arasında Teknosa’da önceden staj yapmış adayların öne çıktığını da belirtiyor.

TNT EKSPRES
30 kişilik stajyer kadrosu var
Uluslararası bir şirket olan TNT, mayıs ayında başvuru almaya başlayacak. 2010 yılında stajyer kadrosuna 30 kişi alacak. TNT’de stajyerler 60 günlük süre içinde hızlı taşımacılığın dinamiklerini öğrenme, kurum kültürünü tanıma fırsatı elde edecekler. Bu arada staj süresinin kişiden kişiye değişebildiğini de belirtelim.
Gelişime açık, dinamik, kararlı ve istekli her kişi TNT’de staj yapma şansına sahip olabiliyor. Bilginin ve tecrübenin paylaşılmasından yana olduklarını söyleyen TNT Ekspres İK Direktörü Zümrüt Erkan, sadece stajyerlerin bir şeyler öğrenmeleri değil, TNT’ye kendilerinden bir şeyler katmalarının da doğru iletişim biçimi olduğuna inanıyor. Erkan, “TNT’de staj yapmak, burada başlanılacak bir kariyerin ilk adımı olabilir” diyor.

Büyüyen bir firma olarak 2010’da 100-150 kişilik istihdam öngördüklerini de belirten Zümrüt Erkan, üst ve orta kademe yöneticilerin yüzde 91’inin şirket içinden yükselerek geldiğini vurguluyor. Bu bağlamda yeteneklerin içeriden yetiştirilmesine büyük önem verdiklerini vurgulayan Erkan, stajyerlerin kariyer hedefleriyle ilgili şunları söylüyor:
“TNT’nin kapısı başarıya her zaman açık. Spesifik unsurlar belirleyici rol üstlense de temelinde yaratıcı, iletişimi kuvvetli, enerji ve motivasyonu yüksek, takım içerisinde aktif görev almak isteyecek ve gelişime açık kişiler her zaman TNT’ye başvurabilir. Stajyerlerimiz mezuniyetlerinden sonra staj sürelerinde gösterdikleri performansın da etkisiyle diğer adaylara göre öncelik kazanıp TNT’de kariyerlerine başlama fırsatı yakalıyorlar.”

TURKCELL
Kapılarını 130 öğrenciye açacak
Turkcell’de staj programı 2004’ten bu yana PAF (Profesyonelliğe Adım Formasyonu) Programı adı altında yürütülüyor. Mart ayında PAF takımına başvuruları almaya başlayan firma, başarılı ve genç yeteneklerin profesyonel hayata bir adım önde başlamalarına destek olmayı amaçlıyor. Bu kapsamda PAF Programı, staj, yarı-zamanlı çalışma ve yeni mezun istihdam sürecini kapsıyor. Yine, destekleyici eğitim programlarıyla gençlerin profesyonel yaşam, iş alanları, şirketler ve pozisyonlarla ilgili bilinçlerini artırıyor, bakış açılarını genişletiyor.

Turkcell, yıllık planlamaya bağlı olarak lise stajları için yaklaşık 30 kişi, üniversite stajları içinse yaklaşık 100 kişi kabul etmeyi planlıyor. Üniversite stajlarında gelen başvurular arasında önceliğini son sınıflara veriyor. Turkcell Çalışan İlişkileri Bölüm Başkanı Meltem Kalender, bu sayede öğrencilerin profesyonel hayata dair kararlarına daha iyi destek olabileceklerine inandıklarını belirtiyor. Turkcell, temmuz-ağustos veya ağustos-eylül olmak üzere 2 aylık dönemlerle stajyer kabul ediyor.

Turkcell’de Türkiye’nin tüm üniversitelerinin; mühendislik, iktisadi ve idari bilimler ile fen-edebiyat fakültelerinin lisans 3’üncü ve 4’üncü sınıfı ile yüksek lisans öğrencilerinin başvuruları kabul ediliyor. Başvuru sahipleri, İngilizce dil testi, genel yetenek testi, grup değerlendirme merkezi çalışmaları, yetkinlik bazlı mülakat aşamalarından geçiriliyor. Ayrıca teknolojiyi seven, sürekli öğrenen, ara

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde