Dev şirketin yüzde 15 hissesini 1 dolara aldı

Dev şirketin yüzde 15 hissesini 1 dolara aldı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Hong Kong`un taşımacılık firması PAL Express şirketinin yüzde 15`lik hissesinin, 24 Ekim 2017`de imzalanan ek protokol kapsamında sembolik bir rakam olan 1 dolar karşılığı PTT AŞ`ye devredildiğini belirtti. 

Dev şirketin yüzde 15 hissesini 1 dolara aldı
16px
24px
22.01.2018 12:50
ABONE OLgoogle

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Hong Kong'un taşımacılık firması PAL Express'in yüzde  15'lik hissesinin PTT AŞ'ye devrine ilişkin sözleşmenin imza töreninde yaptığı  konuşmada, Türkiye'nin en köklü ve güzide kuruluşlarından PTT'nin dünya markası  olma yolunda attığı adımlardan birine daha şahitlik edildiğini söyledi.
 
PTT'nin kurulduğu günden bu yana sürekli atılım içinde olduğuna işaret  eden Arslan, kurumun son dönemde hizmet ağını geliştirerek birbirinden önemli  projelere imza attığını bildirdi.
 
Arslan, internet ve teknolojinin tüm dünyayı etkisi altına alarak her  şeyi değiştirirken, bu değişimin en fazla etkilediği sektörlerden başında posta  sektörünün geldiğine dikkati çekti.
 
PTT'nin de bu değişim sürecinde sadece kendisine yer edinmek için  değil, büyümek için çok sağlam adımlar attığını vurgulayan Arslan, şöyle devam  etti:
 
"PTT inovasyonu, teknolojiyi, ülkeler ve kurumlar arası iş  birliklerini artırarak, posta hizmetlerini çeşitlendirerek, klasik yaklaşımları  terk edip, çok doğru adımlar atarak sektöründe dünyanın söz sahibi kurumları  arasına girdi. Kurum, kendisini, fiziki mekanlarını, hizmet anlayışını  yenileyerek, 177 yıllık tarihinden aldığı güçle dünya markası olma yolunda önemli  mesafeler katetti. Bugün ülkemizin ilinde, ilçesinde, beldesinde, bucağında,  hatta köylerinde acentesiyle 4 bin 602 PTT iş yeri ve 2 bin 252 'PTT Matik'ler  aracılığıyla posta, lojistik, e-ticaret ve bankacılık hizmeti veriyor. Hizmeti,  ülkenin her yerine, en ücra noktası dahil, vatandaşın ayağına götürüyor."
 
Arslan, 2002 yılı öncesi peş peşe yaşanan krizler nedeniyle birçok  yerleşim yerinde bankacılık ve finans hizmeti veren kuruluşların kapandığını,  buralarda oluşan hizmet açığını 2004'ten sonra PTT'nin karşılamaya başladığını  belirterek, bugün hiçbir bankanın bulunmadığı bin 792 yerleşim yerinde PTT  Bank'ın, hiçbir ATM'nin olmadığı 175 yerleşim yerinde de PTT Matik'in bulunduğunu  kaydetti.
 
Vatandaşların gerek kamuyla gerek özel sektörle işlerini online olarak  gerçekleştirdiklerini anımsatan Arslan, 15 yıl önce 7 ayrı kuruluşun işlemleri  yapan PTT'nin, bugün 396 kurum ve kuruluşun 552 ayrı işlemini yerine getirdiğini  ve aylık 95 milyon işlem gerçekleştirdiğini söyledi.
 
"PTT GELECEĞİ ÇOK İYİ OKUYAN BİR KURUM OLDU"
 
PTT'nin, bu değişim sürecinde geleceği çok iyi okuyarak e-ticaret  altyapısına büyük önem verdiğini anlatan Arslan, e-ticaret sektörünün bir günde  milyarlarca dolarlık alışverişin yapıldığı büyük bir sektör haline geldiğini  vurguladı.
 
Arslan, 6 yıl önce kurulan PTT AVM'nin binlerce tedarikçiyle  milyonlarca alıcıyı tek çatı altında topladığını, bununla birlikte e-ticaret için  gerekli altyapının oluşturulduğunu, online ödeme sistemlerinin geliştirildiğini  ve e-ticaretin en önemli halkası olan nakliye kısmına da ayrı önem verildiğini  anlattı.
 
Türk Hava Yolları (THY) ile dünyadaki yaygın hizmet ağını arkasına  alacak şekilde iş birliği yapıldığını belirten Arslan, şöyle konuştu:
 
"Hong Konglu taşımacılık firması PAL Express ile geçen yıl Satış  Acenteliği Sözleşmesi imzalandı. Söz konusu sözleşme kapsamında PAL Express ve  THY aracılığı ile Uzakdoğu'dan gerek ülkemiz gerekse diğer ülkeler adına toplanan  tüm elektronik ticaret gönderilerinin en hızlı ve uygun şartlarda taşınması  sağlandı. Bu hizmet sayesinde 2016 ve 2017 yıllarında toplam 4 milyon 831 bin 729  kilogram gönderinin ülkemize kabulü ve üçüncü ülkelere transit geçişi  gerçekleşti. Bu taşımalar bu yıl hizmete alacağımız İstanbul Yeni Havalimanı ile  katlanarak artacak. Toplamda 133 milyon 839 bin 884 lira ciro elde edildi.

Buradan elde edilen kar ise 14 milyon liranın üzerinde. Bu ortaklık sayesinde PTT  uluslararası e-ticaret gönderilerinin taşınması ve tesliminde 67 ülke arasında  7'nci sıraya yükseldi. Bugün bu ortaklığı bir adım daha ileriye taşıyoruz. 24  Ekim 2017'de iki kurum arasında imzalanan ek protokol kapsamında, PAL Express  şirketinin yüzde 15’lik hissesi sembolik bir rakam olan 1 dolar karşılığında  PTT'ye devredilmiş oluyor. Artık PTT'yi uluslararası e-ticarette bir üst seviyeye  taşıyoruz. PTT, PAL Express'in kabiliyetlerinden yararlanarak, Uzakdoğu'da ve  dünyada daha farklı ve önemli işler yapabilir hale gelecek. PAL Express de PTT  gibi dünya çapında söz sahibi posta idaresiyle iş birliği yapabilecek. Bununla  gerek ülkemizde gerek dünyada daha fazla iş yapabilir hale gelecek. Böylece PTT  ile Türkiye'yi de e-ticarette taşımacılık hub'ı haline getiriyoruz."
 
TÜRKİYE İÇİN 50 MİLYAR LİRALIK E-TİCARET PASTASI
 
Arslan, söz konusu devir işleminin 1 dolar karşılığı olmasının  nedeninin ve PAL Express'in herhangi bir borcunun bulunup bulunmadığının  sorulması üzerine, PTT'nin bir marka değerinin olduğunu söyledi.
 
PTT'nin Dünya Posta Birliği başkanlığını almasının ardından dünya  çapında daha fazla bilinir hale geldiğine işaret eden Arslan, şunları kaydetti:
 
"PAL Express tarafından bakarsanız, marka değerinden yararlanmak adına  PTT'yi bu işin içine almış olmak tam tersine belki PTT'den para almak değil, para  vermeyi gerektirir. 'Madem para almayı gerektirir, niye para almıyorsunuz?' diye  bir soru gelebilir.  Özellikle e-ticaretle ilgili potansiyelden bahsettik.  e-ticaret bir tuşla işlem yapılan bir portal. Ürünü, üretim noktasından tüketim  noktasına götürmek ulaştırma araçlarını kullanmaksızın ve fiilen götürmeniz  lazım. Henüz onu ışınlayamıyoruz. O yüzden de bu kadar önemli olan ulaştırma,  lojistik kısmını tecrübeli PAL Ekpress marifetiyle yapma kabiliyeti kazanmış bir  PTT'den bahsediyoruz. Her iki kurum da 'kazan kazan' politikası çerçevesinde bu  iş birliğini yapıyorlar. Dolayısıyla birinin diğerine herhangi bir ödeme yapması  söz konusu değil. Yasal olarak sembolik de olsa bir bedelle bu işlemi yapmak  gerekir. Türkiye'de birtakım işlemleri, şirket hisse devrini yaparken 1 lira  sembolik bedelle bu işlemi yapıyoruz."
 
Bakan Arslan, ulusal ve uluslararası bağımsız kuruluşlar marifetiyle  yapılan çalışmalarla bu işlemlerin gerçekleştirildiğini belirterek, PAL  Ekpress'in herhangi bir borcunun olmadığının, uluslararası kuruluşların  hazırladığı raporlarla ortaya konulduğunu bildirdi.
 
Türkiye için bu sene 50 milyar liralık e-ticaret pastasından  bahsedildiğine dikkati çeken Arslan, bu konuda PTT'nin önemli bir rolünün ve  fonksiyonunun bulunduğunu dile getirdi.
 
PAL Express Yönetim Kurulu Başkanı Anthony Lau ise şirketin elektronik  ticaret ve havayolu ticareti alanında piyasa lideri olduğuna dikkati çekti.
 
Lau, e-ticaretin gelecek yıllarda geleneksel ticaretin önüne  geçeceğini belirterek, "e-ticaretin önümüzdeki yıllarda yüzde 50 artması  bekleniyor. Ortaklığımızı daha da ileri bir seviyeye taşıyacağımıza eminim.  Ortaklığımız sayesinde PTT'nin e-ticaret çalışmalarını Asya'ya doğru  yaygınlaştırmasına katkıda bulunmayı hedefliyoruz." diye konuştu.
 
Konuşmaların ardından PAL Express'in yüzde 15'lik hissesinin PTT AŞ'ye  devrine ilişkin sözleşme imzalandı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde