Dev projeler yeni hükümeti bekliyor

Dev projeler yeni hükümeti bekliyor

Byük çaplı proje ve ihaleler cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler nedeniyle ertelenirken, bu projelerin akibeti seçim sonrası oluşacak yeni hükümetin kararı doğrultusunda seyir izleyecek.

Dev projeler yeni hükümeti bekliyor
16px
24px
14.05.2007 16:36
ABONE OLgoogle

Başta enerji projeleri olmak üzere 3. Boğaz Köprüsü, Karayolu Tüp Geçit, İzmit Körfez Geçişi, Kars-Tiflis Demiryolu projelerine yönelik ihaleler seçimler sonrası oluşacak yeni hükümet tarafından gündeme getirilecek

Hükümet tarafından gündeme getirilmesi beklenen büyük çaplı proje ve ihaleler cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler nedeniyle ertelenirken, bu projelerin akibeti seçim sonrası oluşacak yeni hükümetin kararı doğrultusunda seyir izleyecek.

Edinilen bilgiye göre, hükümet ve bürokratların uzun süredir üzerinde çalıştığı Nükleer Enerji Santralı, Elektrik Dağıtım Şebekeleri Özelleştirmeleri, İstanbul 3. Boğaz Köprüsü, İstanbul Karayolu Tüp Geçit Projesi, İstanbul-İzmir Otoyolu, İzmit Körfez Geçişi, Kars – Tiflis – Bakü Demiryolu projesi gibi büyük çaplı projelerin genel seçimler sonrası oluşacak yeni hükümet tarafından gündeme getirilecek.

Bu arada, söz konusu projelere talip olan yerli ve yabancı firmalar da hükümetin önem verdiği projelerin seçimden sonraya kalması konusunda karamsar. Firma temsilcilerine göre, seçimden sonra gelecek olan 60'ıncı hükümetin de bu projeleri benimsenip benimsemeyeceği büyük bir soru işareti.

Erken seçimden dolayısıyla ertelenen en önemli yatırımlar arasında Nükleer Santral Projesi bulunuyor. Nükleer Santral Yasa Tasarısı'nın Meclis'den geçmesiyle birlikte bu yöndeki girişimler de hız kazanmış durunmda.

Yine, AKP hükümeti tarafından seçim sonrasına bırakılan TEDAŞ'a bağlı elektrik dağıtım bölgelerinin özelleştirme ihaleleri de yeni oluşacak hükümetin görüşü doğrultusunda seyir izleyecek.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yakın bir zamanda gündeme getirilmesi beklenen İstanbul 3. Boğaz Köprüsü Projesi de yeni hükümet tarafından ele alınacak yatırımlar arasında yer alıyor. Yap-İşlet-Devret modeline göre ihaleye çıkarılacak proje için bağlantı yolları ile birlikte yaklaşık 1,5 milyar dolar harcama öngörülüyor.

Ulaştırma Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yılın sonlarında "yap-işlet-devret" modeline göre gündeme getirilen ve son teklif verme tarihi 12 Haziran 2007 olarak açıklanan İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi'ne yönelik ihalede belirsizliğini koruyor. Marubeni, Mitsubishi, Astaldi, Strabag, Vinci gibi büyük firmaların ilgi gösterdiği ihale için önümüzdeki günlerde bir açıklama yapılması bekleniyor.

Bu arada, Türkiye'nin uzun bir süredir gerçekleşmeyi planladığı ve bu yılın Şubat ayında Gürcistan, Türkiye ve Azerbaycan tarafından "çerçeve anlaşması" imzalanan Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Projesi'ni de seçim sonrasına kalan önemli yatırım projeleri arasında yer alıyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde