Dev petrol arama platformu Sinop'ta

Dev petrol arama platformu Sinop'ta

Karadeniz'deki petrol ve doğalgaz arama çalışmasını tamamlayan dev petrol arama platformu Leiv Eiriksson, geri dönüş için Sinop Limanı'na gelerek kule ve diğer aksamlarının sökümlerine başladı.

Dev petrol arama platformu Sinop'ta
16px
24px
07.02.2011 16:48
ABONE OLgoogle

Edinilen bilgiye göre, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Brezilya firması Petrobras'ın işbirliğiyle, Karadeniz'de ultra-derin deniz sondajları yapmak için Norveç'ten 2 Şubat 2010'da gelen dev petrol arama platformu ''Leiv Eiriksson'', çalışmalarını tamamlayarak geri dönüş hazırlıklarına başladı.
     Sinop Limanı'na demirleyen Leiv Eiriksson'un, İstanbul Boğazı'ndaki köprülerden seyri sırasında gerekli nedenlerle 4 pervaneden 2'si, 122.2 metre ile en yüksek kısmını oluşturan kule ve diğer aksamların üç haftalık program dahilinde sökümün tamamlanmasının planlandığını belirtildi. 
     
     LEİV EİRİKSSON

     Sinop açıklarında yapılan petrol arama çalışmalarda kullanılan Leiv Eiriksson, dünyanın ikinci büyük petrol platformu olarak biliniyor.
     Norveç'den bir yıl önce, 8 bin 68 kilometrelik bir yol kat edilerek Sinop'a çekilen platformun, deniz seviyesinden 5 bin 500 metre derinlikte arama yapabilme kapasitesi bulunuyor.
     Yaklaşık 2 bin 200 metre derinlikteki bir bölgede çalıştığı öğrenilen platformda bir helikopter pisti de bulunuyor.
     Tabandan yüksekliği 122.2 metre olan platformun, vinç yükseklikleri de deniz seviyesinden 58 metre olarak biliniyor.
     50 bin ton ağırlığındaki platformun enerji ihtiyacı ise 44 MW gücündeki elektrik motorları ile sağlanıyor.
     İstanbul ve Ankara bağlantılı lojistik destekleri, Samsun ve İnebolu üzerinden sağlanan platforma, İnebolu'dan deniz yoluyla, Samsun'dan ise hava yoluyla lojistik destek verildi.
     Platformda, aralarında delici, teknisyen, mekaniker, doktor, aşçı ve temizlik görevlisinin de bulunduğu 120 personel görev yaptığı kaydedildi. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde