Dev ihaleyi 2.6 milyar dolara kazandı

Dev ihaleyi 2.6 milyar dolara kazandı

Kemerköy Termik Santrali ve Yeniköy Termik Santrali ihalesi tamamlandı. 1 milyar 35 milyon dolar ile başlayan ihale süreci 2 milyar 671 milyon dolar ile tamamlandı.

Dev ihaleyi 2.6 milyar dolara kazandı
16px
24px
18.04.2014 16:00
ABONE OLgoogle
IC İçtaş ile Kalyon-Çelikler İnşaat arasında kıran-kırana geçen son turda kazanan taraf, üçüncü köprü projesini de üstlenen IC İçtaş oldu.

1 milyar 35 milyon dolar ile başlayan ihale süreci 2 milyar 671 milyon dolar ile tamamlandı. İçeride ihale yapılırker, dışarıda ise işçilerin eylemi vardı. Eyleme polis müdahalesi vardı.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığındaki ihalenin elemeli turlarında Park Holding AŞ, Konya Şeker Sanayi ve Ticaret AŞ ve Elsan Elektrik Gereçleri Sanayi ve Ticaret AŞ elendi.

İhalede 2 milyar 355 milyon dolar başlangıç tutarı ve 1 milyon dolar artırma aralığıyla geçilen açık artırmaya, Çelikler Taahhüt İnşaat ve Sanayi AŞ-Kalyon İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ Ortak Girişim Grubu, Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ ile IC İçtaş Enerji Üretim ve Ticaret AŞ katıldı.

Açık artırmada sırasıyla Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ ile Çelikler Taahhüt İnşaat ve Sanayi AŞ-Kalyon İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ Ortak Girişim Grubu elendi. Açık artırmada en yüksek teklifi, 2 milyar 671 milyon dolarla IC İçtaş Enerji Üretim ve Ticaret AŞ verdi.

İhalenin açık artırma bölümünü, Özelleştirme İdaresi Başkanlığının karşısında eylem yapan işçilere destek veren ve aralarında İzzet Çetin ile Süleyman Çelebi'nin bulunduğu bir grup CHP milletvekili ile MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan da izledi.

İLK TEKLİF 1 MİLYAR 35 MİLYON DOLARDI

İlk zarflar açıldığında fiyat 1 milyar 35 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Limak İnşaat ihalenin üçüncü aşamasında çekildi. İhalede açık artırım süreci IC İçtaş ile Kalyon-Çelikler İnşaat arasında yaşandı.

Taraflar 1'er birer milyon dolarlık artırım yaptı. 2 milyar 670 milyon dolar seviyesinde Kalyon-Çelikler İnşaat mola istedi. Molanın bitiminde salona dönen ortaklık yöneticileri ihaleden çekildiklerini açıkladı.

Son kez 1 milyon dolar artırım yapan IC İçtaş, teknik olarak ihaleyi kazanmış oldu. Son kararı Özelleştirme Yüksel Kurulu verecek.

KÜTAHYA'DA İŞTEN ÇIKARTILAN İŞÇİLERİN EKMEK İSYANI

Afşin'den sonra en büyü kurulu güç bu iki santralda, Yeniköy Santralı 27, Kemerköy Santralı ise 20 yılık. Bu santrallar 40 yıllık bir ömre sahipler. Bu yüzden bu santrallı yaşlı ik santral olarak nitelendirilebilir.

'İŞÇİLERİ AÇIKTA BIRAKMAYIZ'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kemerköy ve Yeniköy termik santrallerinde çalışanların endişelenmemeleri gerektiğini belirterek, "Biz onları açıkta bırakmayız. Biz asla o kardeşlerimizi mağdur etmeyeceğiz" dedi.

Kanal 24'te gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yıldız, özelleştirme ihalesi yapılan Kemerköy ve Yeniköy termik santrallerinde çalışanların kaygılanmamalarını istedi. Bu santrallerde çalışanları açıkta bırakmayacaklarını ifade eden Yıldız, "İşçi kardeşlerimiz 30-35 yıllık santrallerin rehabilite edilmesi gerektiğini kaçırıyorlar. Ama biz asla o kardeşlerimizi mağdur etmeyeceğiz" diye konuştu.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde