Dev ihaledeki rakam bakanlığı da şaşırttı

Dev ihaledeki rakam bakanlığı da şaşırttı

Ulaştırma Bakanlığı, 3. havalimanı ihalesinde verilen 22 milyar 152 milyon Euro’luk teklif karşısında şaşırdı.

Dev ihaledeki rakam bakanlığı da şaşırttı
16px
24px
06.05.2013 08:16
ABONE OLgoogle

Ulaştırma Bakanlığı, 3. havalimanı ihalesinde verilen 22 milyar 152 milyon Euro’luk teklif karşısında şaşırdı. Teklifi, ‘müthiş bir rakam’ diye değerlendiren bakanlık yetkilileri, “Demek ki ihaleyi kazanan konsorsiyumun beklentileri yüksekti.” dedi.

Ankara Esenboğa Havalimanı’nda önceki gün gerçekleşen Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesini, Limak’ın başını çektiği konsorsiyum (Limak-Mapa-Kalyon-Cengiz ve Kolin inşaat ortaklığı), 22 milyar 152 milyon Euro+KDV’lik teklifiyle kazandı. 3. havalimanı ihalesinde ortaya çıkan yüksek rakam, başta sektör temsilcileri olduğu kadar Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nı da şaşırttı.

Bakanlık yetkilileri, ihale şartnamesi hazırlanırken, bazı kriterlerin hayati önem taşıdığını ifade ederek, havalimanı ile ilgili yolcu sayısı, kârlılık ve finansman gibi risk faktörlerinin işletmeci firmanın yükümlülüklerini yerine getirmesinde ciddi risk grubunu oluşturduğunu bildirdi. İhalede çok yüksek teklif sunulduğuna dikkat çeken yetkililer, “İhaleyi televizyondan seyrederken, ‘Acaba sıfırlar yanlış mı söyleniyor?’ diye arkadaşlarla birbirimize bakıp şakalaştık. Beklentilerin üzerinde bir rakam ortaya çıktı. Demek ki ihaleyi kazanan konsorsiyumun beklentileri çok yüksekti.” diye konuştu.

Bakanlık yetkilileri, TAV yetkililerinin ihaleden çekilmesini ise “Yaptıkları hesaplamaları dikkate alıp maceraya atılmak istemediler.” şeklinde değerlendirdi. İhaleye katılan grupların çok kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdiğine dikkat çeken yetkililer, “Uluslararası bir marka haline gelen ve toplamda 10 havalimanı işleten TAV da bu hesabı en iyi yapan şirketlerin başında geliyor. Mutlaka ortaya çıkan rakamı pek sağlıklı görmedikleri için ihaleden çekilmenin en doğru karar olacağını düşünmüşlerdir. Kararlarına saygı duymak gerekir.” dedi.

Yetkililer, 3. havalimanı ihalesini kazanamayan TAV Grubu’nun profesyonel bir şirket olduğunu belirterek, şirketin 3. havalimanı açılıncaya kadar herhangi bir moral bozukluğu yaşamadan Atatürk Havalimanı’nı en iyi şekilde işletmeye devam edeceğini söyledi. Yetkililer, “TAV, işletmenin ilk yıllarında ekonomik kriz dönemi ve 11 Eylül gibi zorlukları yaşadı. Her şeye rağmen kaliteden ödün vermeden en iyi hizmeti verdiler. Bundan sonra da en iyi hizmeti sunacağından eminiz.” dedi.

Mustafa Gün/Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde