Dev ihale süreci başladı

Dev ihale süreci başladı

İzmit Körfez geçiş köprüsü ile bağlantı yollarını da içine alan Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolu yapımında ihaleye çıkıldı. Proje kapsamındaki köprü ve otoyol, "yap-işlet-devret" modeline göre yapılacak

Dev ihale süreci başladı
16px
24px
27.03.2008 08:53
ABONE OLgoogle

Ulaştırma sektörünün önemli yatırımları arasında nitelendirilen İzmit körfez geçişini de içine alan, Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolu yapımında ilk önemli adım atıldı.

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından proje çalışmaları tamamlanan 'İzmit Körfez geçiş köprüsü ve bağlantı yolları' dahil Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolunun yapımı için, "yap-işlet-devret" modeli ile ihaleye çıkıldı. Proje kapsamında, bugüne kadar iki kez uluslararası düzeyde ihaleye çıkarılan, ancak iptal edilen bin 700 metre uzunluğundaki İzmit asma köprü geçiş ile bağlantı yolların yapım işleri de bulunuyor.

İHALE EKİM AYINDA

İhale takvimine göre otoyolun yapım, işletim ve devri işi ihalesi, kapalı teklif alma usulü ile 7 Ekim 2008 tarihinde yapılacak. Yerli ve yabancı inşaat firmaların konsorsiyum oluşturarak tekif vermeleri beklenen otoyol ve İzmit körfez geçişi yapımına dünyanın önde gelen inşaat ve köprü yapımcısı firmalarının katılması bekleniyor. Halen bu teknolojiye sahip olan firmalar arasında İtalya, Japonya, Almanya, İngiltere, ABD ve Fransa ile diğer bazı ülke firmaları yeralıyor.

PROJE KAPSAMINDAKİ İŞLER

Söz konusu ihaleyle, Gebze-Orhangazi-İzmir (İzmit Körfez Geçişi Köprüsü ve Bağlantı Yolları Dahil) otoyolununun finansmanının temin edilmesi, projelendirilmesi, yapımı, işletimi, bakımı ve onarımı ile sözleşme süresi sonunda her türlü borç ve taahhütlerden ari olarak bakımlı, çalışır, kullanılabilir durumda ve bedelsiz olarak idareye devredilmesi gerçekleştirilecek.

HEDEF, 650 MİLYON YTL

Türk Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Genel Müdürü Halil Eroğlu, yaklaşık 2 bin kilometrelik yolun özelleşeceğini, buradan geçen araç sayısının 300 milyonun üzerinde bulunduğunu ve elde edilen gelirin bu dönemde 650 milyon YTL'yi aştığını belirtmiş , köprü ve otoyol özelleştirmelerinin, Türkiye Cumhuriyeti'nin yapacağı en önemli ihalelerden biri olacağını açıklamıştı. Toplam uzunluğu yaklaşık 2 bin kilometreyi bulan Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri ile Edirne-İstanbul-Ankara, Pozantı-Tarsus-Mersin, Tarsus-Adana-Gaziantep, Toprakkale-İskenderun, İzmir-Çeşme, İzmir-Aydın otoyolları özelleştirme kapsamında yer alıyor.

İşletme süresi

Köprü ile proje kapsamında inşa edilecek otoyolların işletme süresi ise yapılacak ihale sonrasında netlik kazanacak. "Yap-işlet-devret" sistemi uyarınca ilgili firma konsorsiyumunca yapım maliyeti karşılanacak olan köprü ve otoyollar belirli bir süre işletildikten sonra bedelsizolarak Karayolları Genel Müdürlüğü'ne devredilecek. Proje kapsamında inşa edilecek olan asma köprünün orta açıklığı yaklaşık bin 700 metre ve toplam uzunluğu ise 3 bin metre olacak. İzmir'e kadar uzanacak otoyolla proje, 377 kilometre otoyol ve 43 kilometre bağlantı olmak üzere toplam 420 kilometrelik bir güzergahtan oluşacak.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde