Dev holding başkanı ve eşi gözaltında

Dev holding başkanı ve eşi gözaltında

AKFA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Aktaş ile eşi Yeliz Aktaş, Üsküdar Kandilli’deki villalarında gözaltına alındı.

Dev holding başkanı ve eşi gözaltında
16px
24px
16.08.2016 12:38
ABONE OLgoogle
İstanbul Mali Polisi (İMP) Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) yapılanmasının finans ayağına yönelik yeni bir operasyon düzenledi. Aralarında Akfa Holding’in de bulunduğu 44 şirkete yönelik yürütülen soruşturma kapsamında; düzenlenen operasyonda 113 şüphelinin yakalanmasının hedeflendiği öğrenildi. Operasyon düzenlenen şirketler arasında ünlü marketler zinciri A 101'i bünyesinde barındıran şirket de bulunuyor. Şirketlere el konulmasına karar verildiği de bildiriliyor.

İstanbul Emniyeti'ne bağlı Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, FETÖ yapılanmasının gerçekleştirdiği 15 Temmuz kalkışmasının ardından örgütün finans ayağını mercek altına aldı. Polis çalışmalarını sürdürürken Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporları da değerlendirildi. MASAK raporları, ihbarlar ve araştırmalar sonucunda, AKFA Holding'in FETÖ'ye yardım aktardığı belirlendi. Kartal Anadolu Cumhuriyet Savcılı’nın talimatıyla Mali Polis soruşturmayı derinleştirdi.

ABD'DEKİ KURUMLARA MİLYON

Araştırmalarda, holdingin, ABD merkezli Boğaziçi Atlantik Kültürel Dostluk Derneği, Kanada Türkiye Dostluk Derneği, Colegios De Education, Mediterraneo SL, Metropolitan Education, Brooklyn Amitiy School, The Respect İnstitute İnc. ve Wİstom School gibi dernek ve kuruluşlara,  kuruluşlara 40 milyon dolar tutarında usulsüz para aktarıldığı belirlendi.

ÇALIŞANLAR ÜZERİNDEN HAVALE

Çalışmalarda ayrınca Bank Asya'ya el konulmasından sonra “himmet” adı altında toplanan paraların, holding üzerinden yurt dışına aktarıldığı belirlendi. Paraların firma çalışanlarının hesapları üzerinden yurt dışına havale edildiği de tespit edildi. Vergi denetim uzmanları da holdingde vergi usulsüzlüğü belirledi.

EŞ ZAMANLI BASKIN

Mali Polis'in araştırmalarında 113 isim belirlendi. Ekiplerin çalışmalarının tamamlanmasının ardından, çok sayıda adrese eş zamanlı baskın düzenlendi. Özel Harekat ve Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nün de yer aldığı baskınlarda gözaltına alınan şüpheliler, Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

EŞİ İLE BİRLİKTE GÖZALTINDA

İstanbul Mali Şube Müdürlüğü Ekiplerinin yürüttüğü operasyonlar kapsamında AKFA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Aktaş ile eşi Yeliz Aktaş, Üsküdar Kandilli’deki villalarında gözaltına alındı. Fatih Aktaş ve eşi daha sonra Haydarpaşa Numune Hastanesi’ne götürülerek sağlık kontrolünden geçirildi. Tekerlekli sandalyeyle hastaneden çıkarılan Aktaş’ın, 1 ay önce geçirdiği bisiklet kazası nedeniyle kalça kemiğinin kırıldığı öğrenildi.  Aktaş ile eşi, sağlık kontrolünün ardından da Kartal’daki Anadolu Adalet Sarayı nezarethanesine götürüldü. Bu arada Aktaş’ın evinde polis uzun süre arama yaptı. Aramada 1 dolarlık banknot bulunduğu, bu banktnotun yanısıra çok sayıda dökümana el konulduğu öğrenildi.

51 ŞİRKET VE A-101

Soruşturma kapsamında, Akfa Holding ve alt kuruluşları olan 51 şirkete de eş zamanlı baskın düzenlendi. Ayrıca baskın yapılan bir diğer adres de A-101 ismiyle hizmet veren Yeni Mağazacılık AŞ. oldu. Şirket merkezlerinde yapılan aramalarda dijital malzemelere de el konuldu.

120 MİLYON İDDİASI

Eş zamanlı düzenlenen baskınlardan birinin adresi de Akfa Holding'in Ümraniye'deki yönetim merkezi oldu. Akfa Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Aktaş hakkında da yakalama kararı olduğu öğrenildi. Aktaş'ın adı, daha önce Bank Asya’ya, likitide probleminin çözümünde yer almıştı. O dönem medyada yer alan haberlerde, Bank Asya’ya yönelik düzenlenen operasyonların ardından, müşteriler bankadan 300 milyon lira para çıkışı yaptı. İddiaya göre, bu açığın kapatılması için devreye Fatih Aktaş girdi. Aktaş, ilk etapta, 120 milyon lira toplayarak, bu parayı bankaya aktardı.

Habip Atam/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde