Dev banka personelinin boğazına göz dikti!

Dev banka personelinin boğazına göz dikti!

Yerli sermayeli bankadan yok artık denilecek bir hareket! Banka evden çalışıyor diye personellerinin yemek parasını kesti.

Dev banka personelinin boğazına göz dikti!
16px
24px
04.05.2020 12:10
ABONE OLgoogle

Corona günlerinde Bankaların giderleri azaltma yönündeki tedbirleri şaşırtmaya devam ediyor.  

Bu konuda bir bankanın yaptığı son uygulama çalışanlarını derinden sarstı. Yerli , milli ve çok karlı olan bir banka, evden çalışan personelinin yemek paralarını ödemeyeceğini bildirerek, kendilerine de bu konuda uzaktan sözleşme imzalatmak istiyor. Zor günleri birlikte aşma sözü veren bankanın bu yaklaşımını bankacılar  "daha çok kar etmek için ilk iş çalışanının boğazından kıstı .." şeklinde değerlendirdi.

İNTERNET VE ELEKTRİK PERSONELDEN

Evden çalışmada sabah 09.00 itibaren tableti açmasını isteyen banka, internet ve elektrik parası da vermeyeceğini bunun personel tarafından karşılanacağı belirtildi.

YASAL DEĞİL!

Avukat Gökçe Yabuloğlu, bankaların bu tür eyleminin hukuki olmadığını belirtti. Av.Yabuloğlu, "Öncelikle işçiye sözleşmeyle verilen sosyal hakkı tek taraflı uygulamalarla iptal etmek, en başta sözleşmeye bağlılık ilkesine ve sözleşmeyle temin edilen hak güvencesine terstir."dedi.

Avukat Gökçe Yabuloğlu şunları söyledi:

"TBK md. 414 " İşveren, işin görülmesinin gerektirdiği her türlü harcama ile işçiyi işyeri dışında çalıştırdığı takdirde, geçimi için zorunlu olan harcamaları da ödemekle yükümlüdür. Zorunlu harcamaların kısmen veya tamamen işçi tarafından bizzat karşılanmasına ilişkin anlaşmalar geçersizdir. " ve İş Kanunu md. 14 " Uzaktan çalışmada işçiler, esaslı neden olmadıkça salt iş sözleşmesinin niteliğinden ötürü emsal işçiye göre farklı işleme tabi tutulamaz. " düzenlemeleri, evden çalışılan dönemde işçiye ödenen yemek ücretlerinden işvereni muaf tutmamaktadır.

-Yemek ücreti, iş sözleşmesinde ücretin içinde olacak şekilde kararlaştırıldıysa evden çalışma döneminde kesinti yapılamaz.

-İş sözleşmenizde yemek ücreti, mesainin nerede yapılacağına göre belirlenmediyse, evden çalışma sürecinde aynen ödenmelidir.

-Bu süreçte evden çalışan bir kısım işçiye yemek ücreti ödenmesi, bir kısmına ödenmemesi işverenin iş şartlarının uygulanmasında eşit davranma borcuna aykırılığı gündeme getirebilir."

Paramedya

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde