Derviş uyardı: Özelin dış borcu baş ağrıtır

Derviş uyardı: Özelin dış borcu baş ağrıtır

Türkiye’yi 2001 krizinden çıkaran Ecevit Hükümeti’nin Devlet Bakanı Kemal Derviş, ekonomi ve dış politikadaki risklere dikkat çekti..

Derviş uyardı: Özelin dış borcu baş ağrıtır
16px
24px
05.10.2013 15:20
ABONE OLgoogle

Türkiye’yi 2001 krizinden çıkaran Ecevit Hükümeti’nin Devlet Bakanı Kemal Derviş, ekonomi ve dış politikadaki risklere dikkat çekti ve cari açık uyarısı yaptı...
Kamuda durumun düzeldiğini belirten Kemal Derviş “Özel sektörün dış borcu, şimdi değilse de 3-4 yıl sonra tehlikeli olabilir” dedi. Sa­ban­cı Üni­ver­si­te­si ta­ra­fın­dan dü­zen­le­nen ve Tür­ki­ye­’nin Av­ru­pa ile dün­ya­da­ki ye­ri­nin tar­tı­şıl­dı­ğı pa­nel­de Der­viş il­ginç yo­rum­la­ra im­za at­tı. “Tür­ki­ye, 12 yıl­da çok bü­yük me­sa­fe­ler kay­det­ti ama ben­ce bu me­sa­fe­ler ra­kam­la­ra tam yan­sı­ma­dı­” di­yen Der­viş, 2010 ve 2011 yıl­la­rın­da Tür­ki­ye­’nin yüz­de 9 bü­yü­mey­le Çi­n’­den son­ra en hız­lı büyüyen ül­ke ol­du­ğu­nu söy­ler­ken şu yo­ru­mu yap­tı:

“A­ma on­dan son­ra bü­yü­me çok düş­tü. Ge­çen se­ne yüz­de 2.5’in al­tın­day­dı. Bu yıl 3.5 ci­va­rın­da bü­yü­me bek­le­ni­yor. Dal­ga­lı bir per­for­man­sı­mız var. Bu­na rağ­men üre­ti­len ürün­le­rin ka­li­te­si yük­sel­di. Bir­çok alan­da in­san­la­rı se­vin­di­ren ge­liş­me­ler­le kar­şı kar­şı­ya ge­li­yo­ruz.” 

Bü­yür­ken de ca­ri açık düş­me­li

 Ma­yıs ayı­na ka­dar yük­se­len ül­ke­le­rin gün­dem­de ol­du­ğu­nu, on­dan son­ra FE­D’­in fi­nan­sal da­ral­ma işa­ret­le­ri­nin ar­dın­dan ya­pı­lan açık­la­ma­lar­la bu iyim­ser­li­ğin kö­tüm­ser­li­ğe dö­nüş­tü­ğü­nü ifa­de eden Der­viş şöy­le ko­nuş­tu:

“Tür­ki­ye­’de ca­ri açık çok yük­sek. Bü­yü­me dü­şün­ce ca­ri açık da dü­şü­yor ama ca­ri açı­ğı az bü­yü­ye­rek ka­pat­mak ya da azalt­mak se­vin­di­ri­ci bir ol­gu de­ğil. Tür­ki­ye­’nin bel­ki de en önem­li ya­pı­sal so­ru­nu, bu bü­yü­me­yi hız­lan­dır­mak ama ay­nı za­man­da da ca­ri açı­ğı kü­çült­mek, açı­ğın fi­nans­man ka­li­te­si­ne yük­selt­mek­tir.”  

Baş­çı tah­min ve­ri­yor

 Mer­kez Ban­ka­sı Baş­ka­nı Er­dem Baş­çı­’nın do­lar ku­ruy­la il­gi­li ver­di­ği ra­kam­la­rın he­def de­ğil sa­de­ce tah­min ola­bi­le­ce­ği­ni kay­de­den Der­viş, Dolar’ın 2 li­ra­ya çık­ma­sın­dan çok ani yük­sel­me ve düş­me­le­rin teh­li­ke­li ol­du­ğu­nu söy­le­di.

Kutuplaşma ABD’de daha çok

 Derviş siyasetle ilgili konuşurken sadece Türkiye’de değil, dünyada da demokrasinin kalitesinde sorun olduğuna dikkat çekti.

 ABD’de federal hükümetin kepenkleri kapatmış durumda olduğunu belirten Derviş, “Çok gelişmiş bir demokraside öyle bir kutuplaşma var ki, kongreden bir bütçeyi bile geçiremiyorlar” dedi ve Türkiye’yi şöyle değerlendirdi:

“ABD’deki kutuplaşma Türkiye’den daha fazla. Burada vatandaşlar arasında kutuplaşma yok. Mesela, türban nüfusun yüzde 90’ı için artık sorun değil, siyasi alanda sorunlar yaşanıyor. Herkes daha hoşgörülü gibi geliyor bana. Tabii ki çok önemli sorunlar da var. Barış süreci gibi. Kürt kökenli vatandaşlarımızla mutlaka birlikte gelecek yüzyılı inşa etmemiz lazım” dedi. 

Komşularla ilişkiler korkutucu geliyor

 Dış po­li­ti­ka­ya de­ği­nir­ken, kom­şu­lar­la iliş­ki­le­ri de ir­de­le­yen Der­viş, şöy­le ko­nuş­tu: “Tür­ki­ye, açı­lım po­li­ti­ka­la­rıy­la kü­re­sel va­tan­daş ol­ma ko­nu­mu­na gel­di. Son 2-3 yıl­da bu­nu his­se­di­yo­rum. An­cak Su­ri­ye, Mı­sır ve Ira­k’­ta ya­şa­nan­la­ra bak­tı­ğım­da Ata­tür­k’­ün “Yurt­ta ba­rış, dün­ya­da ba­rı­ş” dip­lo­ma­si­si­nin, bi­zi bir­çok teh­li­ke­ler­den ko­ru­du­ğu­nu da dü­şü­nü­yo­rum.

 Biz kom­şu­la­rın içiş­le­ri­ne ka­rı­şır­sak on­la­rın da bi­zim içiş­le­ri­mi­ze ka­rış­ma ola­sı­lı­ğı bu­lu­nu­yor. Bu da ba­na çok kor­ku­tu­cu ge­li­yor. Me­se­la El Ka­ide’­ye gi­ren Türk genç­le­rin­den söz edi­li­yor. Bu gi­bi ge­liş­me­ler­den en­di­şe du­yu­yo­rum. Bu yüz­den da­ha ih­ti­yat­lı ve ted­bir­li ol­ma­lı­yız.”

Perihan Çakıroğlu/Bugün

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde