Dermokozmetik 1 Milyar Dolara koşuyor

Dermokozmetik 1 Milyar Dolara koşuyor

İlaçta kar oranlarının düşmesi, eczaneleri dermokozmetik ürünlerine yönlendirdi.

Dermokozmetik 1 Milyar Dolara koşuyor
16px
24px
03.10.2010 08:08
ABONE OLgoogle

Kısa sürede pazara onlarca marka girdi. Dermokozmetiğin kozmetik pazarı içindeki payı yüzde 10'a ulaştı

İlaç satışında kar oranları yarı yarıya azalınca, eczaneler çareyi minimum yüzde 40 -100 karlılıkla satılan dermokozmetik ürünlere yönelmekte buldu. Artık pek çok eczanede ilaç raflarında, oldukça geniş bir alan da dermokozmetik ürünler için ayrılıyor.

Yabancıların hakim olduğu pazarda toplam 24 marka ve saç, cilt, tırnak vücut bakımı ile ilgili yüzlerce ürün çeşidi var. Optimer Sağlık'ın genel müdürü ve eczacı Kamber Çal, Türkiye'de kozmetik pazarının 2.5 milyar dolar seviyesine ulaştığını, her yıl ortalama yüzde 15-20 büyüyen dermokozmetik pazarının ise kozmetik pazarının yüzde 10'una ulaştığını belirtiyor. 

1 MİLYAR $'A KOŞUYOR

Babe'nin kurucusu ve CEO'su Vicente Ruiz ise dünyada dermokozmetik pazarının toplam kozmetik pazarının dört katı hızla büyüdüğünü belirterek, erkeklerin de tüketici olarak sektöre katılımıyla pazarın ciddi bir ivme kaydettiğini ifade ediyor. Son 3 yılda uluslararası kozmetik pazarının hacminin dermokozmetik oyuncularının da katkısıyla 250 milyar dolara ulaştığının altını çizen Ruiz, 'Türkiye'de de dermokozmetik hacminin 1 milyar euroya çıkacağını tahmin ediyoruz. Çünkü  genç nüfusu ile Türkiye gelişime çok açık bir pazar' diye konuşuyor.

Krizde stres arttı sivilceler patladı

Vicente Ruiz, global krizin de dermokozmetiğin büyümesini hızlandırdığını belirterek, 'Özellikle kadınlar kozmetikten hiç vazgeçmedi. Krizde tüketicilerin yüzde 41'inin kozmetik harcamalarında değişiklik olmadı. Çünkü krizlerde insanlar daha çok stres yaşıyor ve daha düzensiz uyuyup, düzensiz besleniyor. Dolayısıyla da saç dökülmesinden cilt sorunlarına kadar birçok  problem yaşamaya başlıyorlar. Özellikle sivilce patlamaları, saç dökülmesi, akne problemleri baş gösteriyor. Bu yüzden biz krizlerde büyüyen bir sektörüz. Örneğin, Almanya'da kozmetik ürünleri en fazla İkinci Dünya Savaşı döneminde tüketildi' diye konuştu.

Türkiye, Avrupa'nın yanında sönük kalıyor

KAMBER Çal, sadece eczaneler kanalıyla satışa sunulan saç dökülmesini önleyici ürünlerin Türkiye'de 80-100 milyon liralık bir rakama ulaştığını belirtti. Çal, 'Son yıllarda dermokozmetik pazarı hızla büyüse de Avrupa'nın yanında sönük kalıyoruz. Kişi başına kozmetik tüketimi Avrupalı tüketicinin 15'de biri kadar. Bu oran, şampuanlar için beşte bir, yüz bakım ürünleri içinse ellide bir şeklinde gelişiyor' dedi.

Şenay Büyükköşdere/Akşam

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde