Derince Limanı'nın özelleştirilmesi için dev yarış

Derince Limanı'nın özelleştirilmesi için dev yarış

Derince Limanı'nın özelleştirme ihalesi için biri yabancı olmak üzere 6 yatırımcı teklif verdi

Derince Limanı'nın özelleştirilmesi için dev yarış
16px
24px
17.01.2014 14:11
ABONE OLgoogle

TCDD’ye ait Kocaeli Derince Limanı' nın özelleştirilmesi için 6 teklif geldi.

Kurdaki artış nedeniyle özelleştirme ihalelerine yatırımcı ilgisinin tartışıldığı şu günlerde gelen altı teklif arasında dünyanın önemli liman işletmecilerinden Dubaiport da yer alıyor.

Dubaiport, İzmit Körfezi'nde Yarımca Porselen arazisini alarak liman yapımına girişmiş, ancak bu projeye yönelik, Kocaeli İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararı sonrası şirket projeyi askıya almıştı.

İhale için teklif veren şirketler şöyle:

- Yılport Holding

- Safi Katı Atık Ticaret

- Kumport Liman İşletmeciliği

- Ceynak Lojistik

- Cengiz İnşaat

- Dubaiport

Tekliflerin değerlendirilmesinin ardından, açık artırmanın bir hafta sonra yapılacağı belirtiliyor.
TCDD Genel Müdürlüğü’ne ait Derince Limanı’nın özelleştirme öyküsü 2004’e uzanıyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı “İşletme hakkının verilmesi” yöntemiyle özelleştirme kapsamına aldığı liman için ilk kez ihaleye 2007’de çıktı.

Akfen Holding, Türkerler İnşaat, Global Altyapı, Çelebi Holding-Kocaeli Sanayi Odası Ortak Girişim grubu ve Limak İnşaat teklif verdi. Açık artırma sonucunda ise en yüksek teklifi 195 milyon 250 bin dolarla Türkerler Ortak Girişim Grubu’ndan geldi. Grup ayrıca limanı modernleştirmeyi ve kapasitesini artırmayı da taahhüt etti.

ÖZELLEŞTİRME İPTAL OLDU

Ancak Liman-İş sendikası, özelleştirmeye karşı dava açtı. Danıştay, Derince Limanı ile ilgili imar planı çelişkilerini dikkate alarak, bu özelleştirmeyi iptal etti. Bu sürede imar planlarını değiştirerek belediyeden ve Özelleştirme Yüksek Kurulu’ndan onay alan Özelleştirme İdaresi ihale için 10 Aralık’ta teklif alacağını açıkladı ancak daha sonra bu tarih ertelenerek, 16 Ocak olarak değiştirildi. Dün akşam saatlerinde ise son teklif mektupları alındı.

Türkiye'nin İstanbul'dan sonra imalat sanayinde en gelişmiş ili olan Kocaeli'ne bağlı Derince Limanı, İstanbul ve Bursa'ya yakınlığı ile Türkiye'nin önemli ihracat ve ithalat kapılarından biri olarak görülüyor.

Liman özellikle otomotiv ve yan sanayine yönelik hizmet veriliyor. İhaleye katılan şirketlerden Yılport Gemlik Limanı'nı, Ceynak ise Samsun Limanı'nı işletiyor.

Eylemler sürüyor

Özelleştirmeye karşı çıkan Liman İş Sendikası, dün de liman önünde eylem yaptı. Başkan Önder Avcı, “Özelleştirmenin getirdiği tek şey zulümdür” dedi.

114 YILLIK DERİNCE STRATEJİK LİMAN

Derince Limanı’nın tarihi 1900 yılına uzanıyor. Anadolu Bağdat Demiryolları Kumpanyası’na verilen bir imtiyazla inşaatı başlayan liman 1904’te işletmeye açılıyor. 1999 depreminde zarar gören liman 422 bin metrekare alana sahip.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde