Depoları boşaldı, outllette bile ürün yok...

Depoları boşaldı, outllette bile ürün yok...

Havaların soğuk geçmesi hazır giyim firmalarının depolarını boşalttırdı. Birçok firmanın outlet mağazalarında bile kışlık ürün yok denecek kadar az. Yaz sezonu ürünleri ise henüz yeterince ilgi görmedi…

Depoları boşaldı, outllette bile ürün yok...
16px
24px
05.05.2017 12:16
ABONE OLgoogle

BU yıl kış mevsimi bitmek bilmiyor. Nisan ortasına gelmemize rağmen Anadolu’da bazı şehirlerde halen kartpostallık kar manzaraları var.

Meteoroloji uzmanlarının yaptığı tahminlere göre hava sıcaklıkları bir süre daha düşük seviyelerde seyredecek. Kış mevsiminin uzadıkça uzaması hazır giyim firmalarının satışlarından da açıkça görülüyor. Nitekim Damat’tan Ramsey’e, İpekyol’dan H&M’e, yerli ve yabancı birçok ünlü hazır giyim firmasının deposunda kış sezonu ürünü neredeyse kalmadı. Hatta bırakın depoları, sezon sonunda kalan ürünlerin ciddi oranları bulan indirim kampanyalarıyla eritildiği outlet mağazalarında bile bu sıralar kaban, triko gibi kış sezonu ürünü bulmak çok zor.

Havaların soğuk geçmesi az da olsa ilkbahar yaz sezonunu da etkilemiş durumda. Çünkü her yıl olduğu gibi bu yıl da yeni sezonu Şubat ortasında açan firmaların yaz koleksiyonlarına tüketicilerin halen yeterince ilgi göstermedikleri görülüyor.

OUTLETTE BİLE ÜRÜN ÇOK AZ

Damat, Tween, D’S Damat markalarının sahibi Orka Holding, mevsimleri ve bölgesel farklılıkları göz önüne alarak yılda dört koleksiyon hazırlıyor. Bu koleksiyonlardan hangisinin daha ağırlıkta olacağına mağazanın bulunduğu lokasyona göre karar veriliyor. Rusya’dan İspanya’ya, Suudi Arabistan’dan İngiltere’ye iklimi farklılık gösteren birçok ülkede mağazası bulunan şirket, örneğin Rusya’daki mağazalarında kışlık ürünleri daha fazla bulundururken, Suudi Arabistan mağazalarını ise yaz sezonu ürünleriyle takviye ediyor.

Geride bıraktığımız kış sezonunda havaların uzun süre soğuk seyretmesi nedeniyle bu yıl sonbahar kış sezonunun her zamankinden daha uzun sürdüğünü belirten Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, dolayısıyla kışlık ürün satışlarında her zamankine göre ciddi artış olduğunu söylüyor. Orakçıoğlu, “Orka Holding olarak kış sezonunu çok iyi geçirdik. Özellikle Ocak ve Şubat aylarında satışlarımız çok arttığı için kış sezonu ürünlerimizin büyük kısmını daha indirim dönemine girmeden önce bitirdik. Bu sezon Outlet mağazalarımıza çok az adette ürün kaldı. Kış sezonu indirim kampanyamız yeni sezonun açılmasıyla birlikte sona erdi” diyor.

YAZLIKLAR HAFTALARCA SATMADI

İlkbahar yaz sezonu ürünlerini Aralık ayının ortasından itibaren mağazalara göndermeye başladıklarını söyleyen Orakçıoğlu, ancak bu ürünlerin satışının Mart ayından sonra artmaya başladığını ifade ediyor. Kış sezonunda takım elbise, gömlek, triko, dış giyim ve ayakkabının daha çok ön planda olduğunu belirten Orakçıoğlu, şunları söylüyor:

“Şu anda mağazalarımızın tamamında ilkbahar yaz ürünleri yer alıyor. Bu dönemde yeni sezon ürünlerinde tüketicilerimize farklı avantajlar sunuyoruz. Markalarımızın tamamında takip ettiğimiz ‘total look’ anlayışı sayesinde koleksiyonlarımızda takım elbiseden gömleğe, aksesuardan ayakkabıya, iç giyimden mayoya bir erkeğin gardırobunda ihtiyaç duyabileceği tür ürünler mevcut.”

“ANA DEPOMUZDA KIŞLIK YOK”

Bir diğer erkek giyim markası Avva da bu kış sezonundan memnun olan firmalardan. Ana depolarında çok fazla kışlık ürün kalmadığını vurgulayan Avva Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Atik, “Elimizde sadece mağazalarımızdaki ürünler var. Her sezon sonunda toplam üretimin en fazla yüzde 10’u kadar bir ürün, bir sonraki sezona indirim veya kampanya ürünü olarak devrediyor ancak geçen kış bu oran çok daha az oldu. İlkbahar yaz sezonunu ilk ürünleri 14 Şubat Sevgililer Günü sonrası mağazalarımıza sevk edildi. Ancak mağazaların önemli bir kısmının yaz ürünleriyle dolması Mart sonunu buldu” diyor.

Mağazalarda bulunan az miktardaki kışlık ürünlere uygulanan yüzde 50 indirim kampanyasının devam ettiğini de söyleyen Atik, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Koleksiyon hazırlarken iklimde meydana gelen değişiklikleri de dikkate alıyoruz elbette. Ayrıca mağazalarımızın bulunduğu lokasyonları da göz önünde bulunduruyoruz. Genel olarak sezon geçişlerinde, Mart ve Nisan aylarında insanların kendilerini daha rahat hissedebilecekleri ve çok kalın olmayan gruplar üretiyoruz. Havaların soğuk seyretmesi özellikle Doğu’daki mağazalarımızda kışlık ürün satışlarının devamını sağlıyor. Batı’daki mağazalarımızda ise bu oran geriliyor. Bu kışın soğuk geçmesinden dolayı mont, kaban ve triko gruplarında geçen dönemlere oranla epey bir artış gözlemlediğimizi söyleyebilirim.”

EN ÇOK ÇOCUK GİYİMİ SATTI

İtalyan giyim markası United Colors Of Benetton da 2016 sonbahar-kış sezonunda geçen yıla göre ciddi bir satış artışı yakalamış durumda. Kışlık ürünlerini Mart ayında sezon mağazalarından kaldıran firma, az adetteki bu ürünleri şu anda sadece outlet mağazalarında satıyor.

United Colors Of Benetton Ürün Yönetimi ve Planlama Direktörü Buket Olcay, üretim adedini dikkate aldıklarında geçen kış en çok çocuk grubu ürünü sattıklarını ve bu ürün grubunda çok az miktarda stok kaldığını dile getiriyor. İlkbahar koleksiyonunun küçük bir bölümünü Ocak ayında mağazalarda satışa sunduklarını söyleyen Olcay, ancak havaların soğuk gitmesi nedeniyle tam anlamıyla ilkbahar koleksiyonuna geçişin Mart ayını bulduğunu belirtiyor. Bu kış yetişkinde en çok triko, çocukta ise t-shirt ve sweatshirt sattıklarını kaydeden Olcay, dış giyimin de ciroya katkısının büyük olduğunu vurguluyor. “Kış kampanyamız kasım ortasında ‘sonbahar indirimi’ olarak başladı, şubat sonunda ise ‘son fiyatlar’ sloganıyla sona erdi” diyen Olcay, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Uzayan kış ve yaz sezonlarını dikkate alarak ara geçiş koleksiyonları oluşturuyoruz. Kıştan ilkbahara geçerken koleksiyonda yine sıcak tutacak ama daha hafif ürünlere yer veriyoruz. Yazdan sonbahara geçişte ise hafif ve renk olarak daha sonbahara yönelik renklerden oluşan bir koleksiyon hazırlıyoruz. Bu yüzden havaların serinliği satışlarımıza olumsuz etki yapmadı. Geçtiğimiz yıla göre ilkbahar sezonu satışlarımızda hem yetişkin hem de çocuk gruplarında artış görüyoruz.”

İNDİRİM ÜSTÜNE İNDİRİM

Kadın giyim üreticisi Batik de kış sezonu satışlarını Mart sonuna kadar sürdürdü. Şubat ayı başında başlayan kış sezonu indirim kampanyasında yüzde 70’i bulan indirimlerin yanı sıra ikinci ürüne net yüzde 50 ekstra bir indirim daha yapan firma, böylece havaların soğuk seyrettiği günlerde satışlarını daha da artırdı. Üstelik bununla da yetinmeyerek mont ve kabanlara ekstra yüzde 30 indirim daha uyguladı.

Batik Genel Müdürü Emre Ziyal, mağazalarda artık kış sezonu ürünlerinin bulunmadığını belirtiyor. Ellerinde kalan son ürünleri de mağazalardan çektiklerini belirten Ziyal, depoya kaldırdıkları kışlık ürün adedinin, sonbahar kış sezonu toplam üretiminin sadece yüzde 3’ü olduğunu vurguluyor. Batik’in ürün yelpazesi içinde bir kadının günlük giyimde ihtiyaç duyabileceği her parçaya yer verdiklerini ifade eden Ziyal, “Kış sezonunda triko kazaklar ve kalın hırkalar, farklı modellerde kaban ve mont grupları, jean pantolonlar ve baskılı tişörtler ön plandaydı. Batik denilince ilk akla gelen ürün grubu olan triko, ardından da kabanlar kış sezonu boyunca en çok sattığımız ürünlerin başında geliyor. Bahar döneminin kısalması bizi pek fazla etkilemiyor. 20 Şubat itibariyle mağazalarımıza yeni sezon ürünlerimiz girmeye başladı. Şubat ayı gibi erken bir dönemde yeni sezon açılışını yaptığımız için ilk etapta sezonun trendlerini ön plana çıkaran ama kışa uygun ürünlerden oluşan bir koleksiyon mağazalarımıza giriyor. Geçiş koleksiyonunda ince trikolar, jean ceketler ve trençkotlar da yer alıyor” diyor. 

Pelin Atay KURAN / H&M İletişim Müdürü
“Beklentimizin üzerinde satış yaptık”

Her yıl bir kez kış indirimi düzenliyor, daha sonra ara indirimlerle ilerliyoruz. Aralık ayının son haftasında kış indirimine girdik ve Şubat ayının ikinci haftasına kadar indirimimiz devam etti. Kış indirimi dönemimiz çok başarılı geçti. Dış giyim ve triko ürünleri hem moda, hem kalite hem de fiyatın cazip olmasından ötürü bu kış sezonunda beklentimizin üstünde bir satış performansı gösterdi. Kış koleksiyonumuz güzel bir satış döneminin ardından bitmiş durumda. Moda severler son moda ürünleri hem uygun fiyatlı hem de indirimli olarak almayı seviyor. Koleksiyon hazırlarken birçok moda trendini dikkate aldığımız gibi mevsimsel değişiklikleri de göz önünde bulunduruyoruz. Nisan ayı başından itibaren ilkbahar koleksiyonumuz mağazalarımızda yer almaya başladı. Havalar kötü gitse de tüketiciler yeni sezon ürünlerini ‘sezonda bulamayabilirim’ düşüncesiyle alıyorlar.

Özbey Men/Para Dergisi
 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde