‘Dentistanbul 250 bin TL’ye satıldı

‘Dentistanbul 250 bin TL’ye satıldı

Rhea yönetim kurulu üyeleri, “Dentistanbul’u 250 bin TL gibi komik bir rakama aldık” açıklamasını yaptı.

‘Dentistanbul 250 bin TL’ye satıldı
16px
24px
09.11.2010 06:31
ABONE OLgoogle

RHEA Girişim Ortaklığı, Dentistanbul’un yüzde 100 hissesini Amerikalı fon şirketi Global Environment Fund’dan (GEF) satın aldı. Geçtiğimiz cumartesi günü 6 saat boyunca ABD’li yetkililerin kaldığı otelde pazarlık yapan Rhea yönetim kurulu üyeleri, “Dentistanbul’u 250 bin TL gibi komik bir rakama aldık” açıklamasını yaptı.

TÜRKİYE’nin ilk diş hastanesi olan Dentistanbul, Rhea Girişim Ortaklığı tarafından son anda kurtarıldı. Mehmet Ali Özer tarafından 2001 yılında kurulan hastane, 2007 yılında sermaye sıkıntısı nedeniyle Amerikalı fon şirketi Global Environment Fund’a (GEF) satıldı. 3 yılda 17 milyon dolar yatırım yapan GEF, şirket kâra geçmeyince ekim ayı sonunda tasfiye kararı aldı. Ancak Rhea Girişim Ortaklığı son anda şirketi satın almak istediğini açıklayarak ABD’li yetkililerin kaldığı otele gitti. Cumartesi sabahı saat 09.00’da otele giden Rhea Yönetim Kurulu’ndan  “Şirketin kapanmasına izin vermedik. 250 bin TL gibi komik bir rakam da olsa aldık” açıklaması yapıldı.

Cirosu 10 milyon lira

Yıllık 10 milyon lira cirosu bulunan Dentistanbul’u ciddi bir operasyonla ABD’li şirketten satın aldıklarını belirten Rhea Girişim Ortaklığı yetkilileri, şu bilgileri verdi: “Yaklaşık 1 hafta önce şirketin tasfiye kararı aldığını duyduk. Şirket yöneticilerinin İstanbul’da kaldıkları otele gittik ve Dentistanbul’u satın almak istediğimizi ilettik. ‘Teklif verin’ dediler. Ancak biz satın alma işlemini cumartesi günü tamamlamak istedik. 6 saat boyunca şirket yöneticileriyle sıkı bir pazarlığa tutuştuk. Günün sonuna doğru da şirket yöneticileriyle tokalaştık. Cumartesi günü tasfiye kararı alacak olan şirketi son anda kurtarmış olduk.”

17 milyon nasıl harcandı

Amerikalı şirketin Dentistanbul’a 3.5 yıl içerisinde 17 milyon dolarlık yatırım yaptığını açıklayan Rhea Girişim Ortaklığı yetkilileri, şöyle konuştu: “Amerikalılar operasyonları derinleştirip, marka olarak her şeyi ölçülebilir kurumsal bir hale getirmeye çalıştı. Büyümek için bir oyun planı hazırladı. Yaklaşık 8.5 milyon dolarlık borç kapatıldı. 4 milyon dolarlık kısım ise alt yapı ve yönetim harcamalarına ayrıldı. 5 milyon dolar ise şirketin diğer yatırımları için harcandı. Ancak Dentistanbul’u bir türlü kâr edebilir bir yapıya kavuşturamadı.”

250 bin TL’ye anlaştı

Şirketin tasfiyesi halinde Amerikalıların eline 2 milyon lira kalacağını anlatan yetkililer, “Şirket bu parayı elindeki eşyaları satarak elde edecekti. Ancak 130 kişiyi işten çıkaracaktı. Bunun sonucunda doğacak tazminat ve davalar için de yüklü miktar ödeme yapılacaktı. Binaların da kira kontrat iptalleri gerçekleşecekti. Tüm işlemler sonrasında şirkete 250 bin liraya yakın para kalıyordu. Bu durumu onlara anlattık. Kendi avukatlarıyla yaptıkları görüşmeden sonra Dentistanbul’u bize satmaya karar verdiklerini açıkladılar” dedi.

Markayı son anda kurtardık

AMAÇLARININ dünya standartlarında hizmet verebilmek olduğunu anlatan Rhea Girişim Sermayesi Yönetim Kurulu Başkanı Onur Takmak, “Bu satın alma için çok uğraştık. Dentistanbul gibi bir markanın yok olmasını istemiyorduk. Tasfiye sürecine gireceği sırada şirketi kurtarmayı başardık. Bundan sonra Dentistanbul’un büyümesi için çalışmalar yapacağız” diye konuştu.

2 hastane 2 poliklinik

ŞİRKETİN finansal borcu olmadığını söyleyen DentIstanbul Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tankut İkizler, şu bilgileri verdi: “Şirket yıllık 10 milyon TL’nin üzerinde ciro yapıyor. Dentistanbul’u, ABD’li yöneticiler ile yoğun bir görüşme trafiğinin ardından hisselerinin tamamını satın aldık. Bu satın almanın ardından İstanbul’da iki hastanesi, 2 polikliniği bulunan ve  Medikal Park’ın Göztepe’deki hastanesinin diş polikliniğini işleten Dentistanbul, kapanmaktan kurtuldu.”

2001 yılında kuruldu

Dentistanbul, diş doktoru Mehmet Ali Özer tarafından 2001’de kuruldu.
Özer’in hedefi yılda ortalama 20 bin hastaya hizmet veren hastaneyi daha da büyütmekti.
Planları arasında yurtdışı da vardı.
Ancak Özer, bu noktada sermaye sıkıntısı çekmeye başlayınca şirketi 2007 yılında Amerikan GEF’e sattı.
GEF’in Türkiye’de yeni yatırımlar yapması bekleniyordu, ancak öyle olmadı.
GEF ekim ayı sonunda şirketin tasfiye kararı aldığını çalışanlarıyla paylaştı.
Tasfiye haberini alan Rhea Girişim Ortaklığı hemen harekete geçti.
Cumartesi günü ABD’li şirket yöneticileriyle İstanbul’da bir otelde buluştu.

Cirosu 10 milyon TL

6 saat süren pazarlık sonuç verdi Dentistanbul Rhea Girişim Ortaklığı’na geçti.
Bünyesinde 2 tane hastane var.
Yıllık cirosu 10 milyon lira.
Toplam 130 çalışana sahip.
Aylık ortalama hasta sayısı 6 bin.

Ceyhun Kuburlu/Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde