Denizli havluyu attı!

Denizli havluyu attı!

Kriz icrayı patlattı, Denizli kredi borcunda havluyu attı. Her 3 kişiden 2'si icralık...

Denizli havluyu attı!
16px
24px
08.01.2010 06:34
ABONE OLgoogle

Krizin başlangıcından bu yana tekstil başta olmak üzere sanayide sorunlar yaşayan Denizli'de aktif nüfusun üçte ikisinin icralık olduğu ortaya çıktı.

Şehirde 150 bine yakın icra dosyası var

Anadolu'nun sanayi devi şehirlerinden biri olan ancak kriz sonrasında bir çok firmanın zor durumda kaldığı Denizli'den kötü haberler gelmeye devam ediyor. Bilindiği gibi krizden yara alan Denizli'de sanayicilerin intiharları ve icradan fabrika satışları yaşanmıştı.

İlk olarak Denizli'nin tanınmış işadamlarından, Funika Tekstil'in sahibi Osman Nuri Sözkesen, fabrikasında tabancayla intihar etti. Yine bir tekstilci Mehmet Ağcabay da borçları nedeniyle yaşamına son verdi. 2000 yılına kadar Türkiye'nin en zenginleri listesinde ilk 100 içinde yer alan Ali İhsan Kasapoğlu'nun şirketi Denteks Tekstil'in fabrikası icradan satışa çıkarıldı. Tekstil devi Denizli Basma da kapısına kilit vurdu.

AKTİF NÜFUS 200 BİN

Bu kez de il genelinde açılan icra davaları gündeme geldi. Denizli Barosu Başkanı Avukat Adil Demir, 480 bin kişinin yaşadığı kent merkezinde, 2009'da 150 bine yakın icra dosyası bulunduğunu söyledi. Demir, kent merkezinde yaşayan aktif nüfusun üçte ikisinin icralık olduğunu belirtti ve ekledi; "480 bin nüfustan, çocukları, ticari hayata katkısı olmayan yaşlıları ve 30 bin üniversite öğrencisini çıkardığımızda geriye 200 bin civarında bir aktif nüfus kalıyor. Bu nüfusun da üçte ikisi icra takibinde."

150 BİN DOSYA VAR

Denizli'deki altı icra müdürlüğünün yoğun olarak çalıştığını aktaran Adil Demir, "2009'da 150 bine yakın icra dosyası var. Bunun 86 bin 152'si 2009'da açılmış. Daha önceki yıllardan gelen derdest dosyalar ve başka illerden gelenlerle birlikte bu sayı 150 bini bulmaktadır. İcra müdürlüklerinde işlem gören, işlem yapılabilecek dosya sayısı budur. 2008'de açılan icra takibi dosyası sayısı 68 bin 732 idi" dedi.

TAKİP ORANI ORTALAMANIN İKİ KATI

Toplam kredilerin takip oranı Türkiye ortalamasının neredeyse iki katına ulaşarak 10.2 seviyelerine geldi. Batık kredilerin sektörel dağılımına bakınca da tekstil sektörü öne çıkıyor. Sektör yüzde 39.8 ile en kötü durumda. Kredi türlerinde ise taşıt kredileri ilk sırada yer alıyor.

"Denizli, ilçelerdeki dosyalar olmasa icrada 1'inci olur"

Şehirdeki rakamlara ilçelerdeki dosyaların dahil edilmediğini dile getiren Baro Başkanı Demir, ilçelerdeki rakamların Denizli'nin genel rakamlarını düşürdüğünü söyledi. Demir, ilçelerin rakamları olmasa Denizli'nin, icra takibinde Türkiye birincisi olacağını savundu. Demir, takipteki dosyaların dörtte üçünün alacaklısının bankalar olduğunu ifade ederek, şöyle dedi:

"Fabrikalarda çalışan işçiler, ücretlerini alamayınca, aldıkları kredilerin parasını ödeyemiyor. Yine iş yapamayan firmalar, aldıkları kredilerini ödeyemiyor ve sonucunda hakkında icra takibi başlatılıyor. Nüfusa oranla açılan icra takibi dosyalarında, Denizli ilk 3 ilin arasındadır.''

Olumsuz görüşler güveni bozuyor

 Denizli San. Odası Bşk. Müjdat Keçeci:
Denizli'nin durumu Türkiye'nin durumundan farklı değil. Konya, Adana, Kayseri'de durum farklı mı? Bahsedilen takipteki kredilerin çoğu kredi kartı borcu. Kredi kartlarındaki borçlanma farklı bir şey sanayi farklı. İşçilerin maaşlarını uzun süre alamamaları ve bu nedenle borçlarını ödeyemedikleri iddiaları yanlış. Gecikmeli maaş alınıyor olabilir. Denizli deyince sürekli şehrin batması konuşuluyor. Böyle olunca bankalar da kredi vermiyor. Benzer durumda olsam ben de kredi vermem.

Denizli'de kimse kölelik yapmıyor

DETKİB Başkanı Raşit Güntaş:
Yapılan açıklamalar çok talihsiz. 480 bin nüfuslu bir ilde 150 bin icra davası olması işçilerin parasını alamamalarını ispat etmez. Denizli'de 36 bin 800 çalışan var. Kimse 'Bedavaya hizmet verdiriliyor, kölelik ettiriliyor' diyemez. 'Kriz nedeniyle ödeme zorlukları yaşanıyor' demek farklı 'sanayici ödemiyor' demek farklı. Krizden beri 9 bin 800 kişi işinden çıkarıldı. Ama Denizli ihracatta dünya geneline göre 10 puan Türkiye geneline göre ise 6 puan daha iyi bir rakamla yılı kapattı.

Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde