Denize milyarlarca dolar yatırdı

Denize milyarlarca dolar yatırdı

Sabancı ailesinin şirketi Densa Holding, 1 milyar dolarlık yatırımla 21 gemilik filoya ulaştı.

Denize milyarlarca dolar yatırdı
16px
24px
17.03.2013 07:52
ABONE OLgoogle

Sabancı ailesinin şirketi Densa Holding, 1 milyar dolarlık yatırımla 21 gemilik filoya ulaştı. Şirketin Başkan Yardımcısı Sabancı, "Al-sat için bu işe girmedik" dedi

 2008 krizi sonrası fırsat görerek denizcilik işine giren Densa, 1 milyar dolarlık filoya ulaştı. Ömer Sabancı ve Demet Sabancı Çetindoğan'ın kurduğu Densa Holding'in Başkan Yardımcısı Hacı Sabancı, "Filomuzu 21'e çıkarıyoruz. Bunların 18'i tonaj kapasitesi 1 milyon 200 bin dwt olan kuru yük gemisi. 3 tankerin tonajı ise 425 bin dwt. Öncelikli hedefimiz istikrarlı ve dengeli büyümek. Tanker filomuzu genişletmek istiyoruz" dedi. Sabancı, tonaj kapasitesi olarak Türkiye'de ilk 5'e girdiklerini belirtti.

AL-SAT'ÇI DEĞİLİZ
Uzakdoğu tersanelerinde yaptırdıkları gemileri kiralama yöntemiyle çalıştıklarını belirten Sabancı, filolarının yüzde 20'sini özkaynaklarıyla oluşturduklarını anlattı. İkinci el gemi almayı düşünmediklerini söyleyen Sabancı, "Al-sat yapmak için bu işe girmedik. 10 yıl sonra saygın bir armatör olarak bilinmek istiyoruz" dedi.

Gemilere hayvan ismi veriyor
 Gemilere hayvan isimleri verdiklerini anlatan Sabancı, "Önce aileden ya da renklerden isim vermeyi düşündük. Sonra hayvan isminde karar kıldık. Renkleri seçseydik 21 gemiye isim bulmakta zorlanırdık" dedi. Ajandalarında halka açılmanın da olduğunu belirten Sabancı, "İleride neden olmasın? Ama bunun yeri Türkiye mi olur bilmiyorum. Bu tip iş yapanlar genelde ABD'de halka açılıyor" şeklinde konuştu.
 
Türk ile yabancı bayrak vergide aynı

 Kuru yük gemilerinin Malta, tankerlerin ise Marshall bayrağı taşıdığını söyleyen Sabancı, "Hükümetin düzenlemesiyle Türk ve yabancı bayrak arasında vergisel bir fark yok. Ancak biz kiracılarımızdan dolayı yabancı bayrak tercih etmek durumunda kalıyoruz. Çünkü bazı ülkelere yabancı bayrakla giriş-çıkış daha kolay oluyor. Ayrıca Avrupalı bankalar da bazen Türk bayraklı gemiye kredi açmıyor" dedi.
 
Dernek ve kulübe katkım olsun isterim
 Babası Ömer Sabancı'yı kendisine idol olarak aldığını anlatan Sabancı, "Üniversiteyi bitirince yurtdışında çalışma imkânım vardı ama ben tercih etmedim" dedi. Şu anda TÜSİAD üyesi olduğunu ve bir çalışma grubunda yer aldığını anlatan Sabancı, şöyle konuştu: "İleride derneğe daha fazla katkı sağlamak isterim. Babamın görevi çok onurluydu. Benim de çorbada tuzum olabilirse ne mutlu bana." Koyu bir Beşiktaşlı olduğunu söyleyen Sabancı, "Kongre üyesiyim ileride kulübe de katkım olsun isterim" diye konuştu.

Dilek Güngö/Sabah
 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde