Denizcilik ve turizm sektörüne müjdeler

Denizcilik ve turizm sektörüne müjdeler

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin TBMM Grup Toplantısında yaptığı konuşmada iki sektöre müjde verdi...

Denizcilik ve turizm sektörüne müjdeler
16px
24px
27.01.2015 15:38
ABONE OLgoogle
Başbakan Davutoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, tarımsal desteklerin yetersiz olduğunu söylediğini ifade ederek, onların iktidarında iki MHP'li bakan ve Kemal Derviş imzasıyla Dünya Bankası'na yazılan bir mektup olduğunu söyledi.

Bu mektupta, tarım desteklerinin tamamıyla kaldırılacağına ve durdurulacağına dair ifadeler olduğunu kaydeden Davutoğlu, "Onların iktidarları döneminde tarımın hali budur. Tarım destekleri yok mesafesine inmiştir. Ayrıca, tarımsal gayri safi yurt içi hasıla, MHP iktidarında 33.8 milyar dolardan yüzde 34 azalarak 23.7 milyar dolara düşmüştür. Biz aldığımızda 23.7 milyar dolar idi, bizim dönemimizde 61.8 milyar dolara çıktı. İşte aradaki fark bu" dedi.

MHP iktidarında, gayri safi milli hasıladaki payı itibariyle de tarımsal kişi başına düşen milli gelirin bin 450 dolardan bin 64 dolara düşürüldüğünü belirten Davutoğlu, AK Parti iktidarında ise Türkiye'nin en fazla tarım üretimi gerçekleştiren dördüncü ülke konumundan birinci ülke konuma geldiğini bildirdi.

DENİZCİLİK SEKTÖRÜ İÇİN DESTEK

Başbakan Davutoğlu, gelecek dönemde çiftçilere dönük müjdelerinin devam edeceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bütün bu ürünlerde ve diğer kapsamlarda çiftçilerimizin geleceği anlamında hangi adımlar atılması gerekiyorsa, bunları da atmaya kararlıyız. Bugün tarım ve esnaf kesimi dışında önemli bir müjdemiz de denizcilik sektörüne. Denizcilik sektörüne yönelik hazırladığımız iki yeni önemli desteği sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu desteklerle deniz ticaret filomuzu güçlendirmeyi, navlun bağımlılığımızı azaltmayı ve ihracata yönelik gemi inşasını arttırmayı planlıyoruz. Akdeniz ve Karadeniz'de kıyısal taşımacılıkta kullanılan koster tipi gemilerde bir zamanlar ticari hakimiyet kurmuş, çok önemli bir aşamaya gelmiştik. Ancak filomuzdaki 235 adet kosterin yaş ortalaması 28'e yükseldi ve bu gemiler ekonomik ömrünü tamamladı. Denizciliğin kobileri niteliğindeki koster işletmeciliğini teşvik etmek amacıyla, hurda desteği verme kararı aldık.

Buna göre, filosunu yenilemek amacıyla eski gemisini hurdaya çıkaran işletmelere, geminin hurda değeri kadar ilave bir hibe desteği sağlayacağız. Gemi sanayimizin ihracata yönelik almış olduğu siparişlerin teminat sorununu da kredi garanti fonu kefaletini devreye sokarak çözeceğiz. Bu uygulama ile bir milyar liralık ilave destek sağlayarak, 5 milyar liralık projeye teminat vermiş olacağız.

Bakanlar Kurulu'nda her hafta bir sektörü özellikle mercek altına alıyor, onun üzerinde çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde de iki sektörümüzle ilgili çok özel çalışma yapma kararı aldık. Bugün öğleden sonra inşaat sektörünün bütün önemli firmaları ile biraraya geleceğiz. Önü açık olarak inşaat sektörümüzün sorunlarını tartışacağız, ne ihtiyaç varsa ki inşaat sektörü lokomotif sektörlerimizdendir. İstihdam konusunda ne ihtiyaç varsa onları, onlarla birlikte görüşecek ve inşaat sektörü bağlamında atılacak adımları da kararlaştıracağız."

Turizm sektörüne müjdeler

Ahmet Davutoğlu, dün Bakanlar Kurulu'ndan sonra turizm sektörünün bazı temsilcileri ile biraraya geldiğini, cuma günü de turizm sektörünün önemli temsilcileri ile tekrar biraraya geleceğini söyledi. 

Turizm sektörüne de çok önemli müjdeleri cuma günü vereceğini kaydeden Davutoğlu, "Özellikle Rusya'da yaşanan kriz, Avrupa'daki ekonomik daralma dolayısıyla turizm sektörünün olumsuz etkilenmemesi için alınacak tedbirler konusunda çok ciddi adımlar atacağız. Aramızdaki fark bu. Onlar acaba Ankara'da hangi oyunlarla AK Parti'nin hızını kesebiliriz diye planlarken, biz Türkiye'nin her yerinde vatandaşlarımızı nasıl buluştururuz, aynı sembolleri, aynı ruhu, aynı dili nasıl geliştiririz, Avrupa'daki vatandaşlarımıza nasıl sahip çıkarız, AB ile ilişkilerimizi nasıl geliştiririz, dünyaya Türkiye'yi nasıl daha iyi anlatırız diye bir çaba içindeyiz. Ama en önemlisi de müjdeler veriyoruz. Onlar karar haberler veriyor, biz müjdeler veriyoruz. Onlar karanlık bir gelecek için oyunlar kuruyor, biz AK bir geleceğe AK Parti kadroları ile yürüyoruz. Haziran seçimleri yaklaştıkça bu oyunlar artacak. Biz bunları bilerek bu yola çıktık. Haziran seçimleri yaklaştıkça, onların kara planları çerçevesinde tezviratları, fitne çalışmaları artacak ve kendi aralarında koalisyon kurarak AK Parti'yi bir şekilde başarımız kılmaya çalışacaklar. Biz de onlara inat birliğimizi ve beraberliğimizi koruyacağız. AK Parti'nin çelik yürekli grubu, önümüzdeki dönemde de destan yazmaya devam edecek. AK Parti teşkilatının Türkiye'nin her bir köşesine yayılmış o yiğit neferleri, şimdikinden daha fazla çalışacak. Onlar kara bir gelecek planlaması yaparken, AK bir geleceğe ak kadrolarla yürümeye devam edeceğiz" diye konuştu.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde