Denetimlerde yüzde 70’i durduruldu

Denetimlerde yüzde 70’i durduruldu

İnşaatlardaki ölümlü iş kazaları sonrası ekim ayı itibariyle başlayan denetimin ilk sonuçları, sektördeki acımasız iş koşullarını gözler önününe serdi

Denetimlerde yüzde 70’i durduruldu
16px
24px
26.10.2014 08:11
ABONE OLgoogle
İnşaatlardaki ölümlü iş kazaları sonrası ekim ayı itibariyle başlayan denetimin ilk sonuçları, sektördeki acımasız iş koşullarını gözler önününe serdi. Bu ay sonuna kadar 1800 şantiye için planlanan denetimlerde 974 şantiye için durdurma kararı alındı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel, “Sektörde kuralsızlık kural haline gelmiş. Denetlediğimiz şantiyelerin yüzde 60-70’ini durdurmak zorunda kaldık” dedi. 

İnşaat denetimleri kapsamında 1800 şantiyenin incelenmesinin amaçlandığını anımsatan Tezel, “Yüksekten düşme ve barınma yerleri için  inşaatlarda teftişlere başladık. Barınma yerleri çadır olan şantiyeleri durduruyoruz. Yüksekten düşmeye ilişkin önlemlere bakılıyor. 43 ilde 186 heyetimizi denetimlere kanalize ettik” bilgisini verdi.

Sonuçların sıkıntının büyüklüğünü ortaya koyduğunu ifade eden Tezel, “22 Ekim itibariyle Ankara’da 408, Adana’da 53, Bursa’da 104, İstanbul’da 278, İzmir’de 131 şantiyeye durdurma kararı verdik. 1800 yeri denetleme hedefiyle yola çıkıp, 974’ünü şimdiden durdurunca işin ciddiyeti de ortaya çıkıyor” dedi.

Amaçlarının özellikle maden ve inşaatta mümkün olduğunca çok yere ulaşmak olduğunu belirten Tezel, yaptıkları tespitleri de anlattı.

İnşaatlardaki şantiye şeflerinin aynı anda 4-5 yere baktığını belirten Tezel, “İnşaatları kalfalar idare ediyor. Artık yapı denetim firmalarının da görevlerini  hakkıyla yapmaları gerekiyor. Bunlara dikkat edilmeli” uyarısında bulundu.

Boyadan İbaret

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel, “Bitmiş inşaatların artıklarından iskele yapılıyor. Yurtdışına iskele yapıp ihraç ediyoruz ama Türkiye’de kavaktan yapılan iskeleler bile kullanılıyor. Üstelik birçoğu artık et kısmı olmayan iskeleler, sadece boyası kalmış ve bu yapıların üzerine işçiler çıkarılıyor. Sonrası malum” dedi.  
Hacer Boyacıoğlu/Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde