Demiryollarına talip olan iş kadını

Demiryollarına talip olan iş kadını

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Diane Arcas demiryollarının serbestleşmesi konusunda çalışmalar yaptıklarını söyledi

Demiryollarına talip olan iş kadını
16px
24px
17.11.2016 16:08
ABONE OLgoogle

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Diane Arcas, Arzu Mali'nin Üst Düzey programına konuk oldu... İşte Arkas'ın açıklamaları... 

- Lojistik sektörü bu sene nasıl geçti? Sektörü değerlendirir misiniz?

Zor bir seneydi tabiki, özellikle komşu ülkelerle yaşanan politik olaylar, Avrupa'da yaşanan ekonomik durgunluk çünkü Türkiye'nin Avrupa ile önemli bir trafiği var, Denizcilik piyasasında 2009 yılından bu yana devam eden kriz, bunların hepsiyle beraber tabi kolay bir sene geçirmedik. Biz Arkas Holding olarak geçen sene 4 şirketimizi de birleştirdiğimiz için krizleri iyi yönettik. Piyasada bazı konsolidasyonlar oldu ve olacaktır..Biz bu seneyi hedeflerimize uygun olarak %38 büyümeyle kapattık.

Lojistikte Rusya pazarı? Ve diğer pazarlar hedefler?

Tabi Rusya'ya çok ciddi bir narenciye pazarı vardı, yaklaşık bir sene boyunca hiç taşıma olmadı, ama şimdi ilişkilerin düzelmesiyle düzelecektir umuyorum. Biz krizleri çabuk atlatan bir ülkeyiz. Rusya bizim için çok önemli bir pazar. Rusya, Ukrayna, Karadeniz yani yakın ülkelerdeki pazarlarda zaten ofislerimiz var. Orta Asya bence çok önemli bir pazar fakat zor bir pazar. Gürcistan ve Azerbaycan transit ülke olarak çok önemli.Ve Türkiye'nin jeopolitik önemi tabiki tartışılamaz. Ne kadar kriz yaşarsak yaşayalım, Türkiye jeopolitik olarak doğal bir köprü..

Hükümetinde son zamanlarda demiryollarına yaptığı yatırımlar çok önemli çünkü Gürcistan ve İranda transit yükleri almak için rekabet ediyor ve bizde burda rekabet etmeliyiz yük hacmini artırarak.

2017 hedefleriniz neler?

2016'da biz şirketi yapılandırdık, Çin'de bir ofis açtık, Kazakistan'da açtık, şimdi bütün bu ofisleri büyüteceğiz ve burdaki hizmet çeşidini artıracağız. Türkiye'de depolama ve dağıtım alanlarında büyümeyi hedefliyoruz. Önce kendi kaynaklarımızla büyüyüp önümüzdeki 5 sene içinde birtakım satın almalarla Türkiye içinde bir dağıtım ağıda kurmayı düşünüyoruz, 20-30 milyon dolarlık bir yatırım diyebiliriz.

Demiryollarının Serbestleşmesi ve burda hedefleriniz neler?

Burda yönetmelik çıktı, Devlet kendi yapılandırmasını ve atamalarını yaptı, biz kapasitelerin açıklanmasını bekliyoruz. Hangi güzergahta çalışmak istediğimizi belirleyip lokomotif sipariş vereceğiz, tedarilçilerle görüşüyoruz inşallah 2017 yılında 2-3 tane lokomotifle başlamayı düşünüyoruz. Bunun yanında Kars-Bakü-Tiflis hattı bu da bittiğinde Avrupa'dan Türkiye üzerinden geçerek Hazar Denizine ulaşım, 2017'de biteceği söyleniyor, bu da kapasiteyi artıracak tabiki.

Küresel Ticaret Düşüyor, birçok ülkede Korumacılık var, bu Sektörü nasıl etkiliyor, önümüzü nasıl görüyorsunuz?

Özellikle ana pazarlarda Amerika ve Çin gibi pazarlarda olanlar bütün Dünyayı zincirleme etkiliyor. Çin pazarda çok güçlüydu fakat üretimden hizmet sektörüne geçiş yapıyor, ve ordaki üretim Hindistan ve Bangladeş gibi insan gücünün daha düşük olduğu ülkelere kaydı. Avrupa Birliğindeki durağanlıkta Türkiye'yi etkiliyor. Böylece 2017 yılının da kolay bir yıl olacağı söylenmiyor. 2018 daha iyi olacak diye düşünüyorum.

Ağır Yük ve Proje Çalışmaları ve Hedefler?

Cevap: Proje taşımalarını artırmak istiyoruz. Tanap için çalışma yaptık burda ve boru taşımacılığında lideriz diyebilirim, onun dışında Libya'ya bir enerji santrali taşımamız oldu. Türkmenistan'a aynı zamanda yine enerji santrali taşıdık. Bu senede zor dağıtım ve depolama işlerine girmeyi düşünüyoruz ve birçok ihalelere katılıyoruz.

Dolar kuru sizi nasıl etkiledi?

İhracatta, ihracatçılara destek oluyoruz fakat ithalat düştüğünde ekipman sıkıntısı çıkıyor, ekipman gelmediği için ihracatta sıkıntı yaşıyoruz, Ve müşteri sayısı azalıyor ve doğal olarak piyasada bir durgunluk oluyor.

Diane Arcas kimdir?

İlk ve ortaokulu İzmir’de, liseyi Atina’da okuyan Diane Arkas Aktaş, Boğaziçi Üniversitesi’nde uluslar arası ilişkiler bölümü mezunu. Babası ve ağabeyinin aksine İzmir’de değil, İstanbul’da yaşıyor. İş yoğunluğundan hobilere zaman kalmadığına söylüyor. İlk ve orta öğrenimini babası Lucien Arkas gibi İzmir’de Saint Joseph Lisesi’nde yapan Bernard Arkas, liseyi İsviçre’de, yüksek öğrenimini ise İngiltere’de denizcilik bölümünde tamamladı. “Düzenli olarak zaman ayırabileceğim bir hobim yok” diyor. Boş zamanlarında kitap okumayı tercih ediyor. Arkas, “Doğru ve yargısız tarihi öğrenip ders almayı ve geleceği planlamayı seviyorum” diyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde