Demirtaş'ı muhtar maddesiyle tasfiye planı

Demirtaş'ı muhtar maddesiyle tasfiye planı

AKP, Demirtaş’a siyasi yasak gelirse HDP’nin baraj altında kalacağını hesap ediyor. Bu yüzden Demirtaş’ın “terör örgütü üyeliği”nden ceza alması ve “muhtar bile olamaz” hâle getirilmesi hedefleniyor

Demirtaş'ı muhtar maddesiyle tasfiye planı
16px
24px
31.07.2015 08:23
ABONE OLgoogle
Erken seçim kararı ile tekrar tek başına iktidar olmayı hayal eden AKP, siyasi stratejisini HDP’nin baraj altında bırakılması üzerine kurdu.

Bu çerçevede, HDP’nin kapatılmasından ziyade HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’a siyasi yasak getirilmesi planı üzerinde duruluyor. Hazırlanan plana göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yıllardır şikâyet ettiği, “Muhtar bile olamaz” hükmü Demirtaş için işletilecek.

Yani “terör örgütü üyeliği”nden ceza alması sağlanacak ve bu ceza ile de Demirtaş’a siyasi yasak getirilecek. AKP, Demirtaş’ın başında olmadığı bir HDP’nin erken seçimde barajın altında kalacağına kesin gözüyle bakıyor. Demirtaş’a siyasi yasak getirilmesi ile ilgili planın ayrıntıları şöyle:

AYM’YE GÜVENMİYORLAR

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Kandil siyasetçileri hakkında hemen devreye girmeli, hukuku çalıştırmalıdır” diyerek HDP’nin kapatılmasını istemesine ve bazı yöneticilerine de siyasi yasak getirilmesine yönelik iddiaların ayrıntıları netleşti.

Taraf’ın AKP yöneticilerinden edindiği bilgiye göre, HDP’nin kapatılmasına yönelik plan rafa kaldırıldı. Bu yönde atılacak adımların AKP’yi yurt içinde ve yurt dışında zor durumda bırakacağı düşünülüyor. Ayrıca, geçtiğimiz günlerde dershanelerin kapatılmaması yönünde karar veren Anayasa Mahkemesi’ne de (AYM) kapatma konusunda tam olarak güvenilmiyor. Yani AYM’den, HDP’nin kapatılması yönünde bir karar çıkması beklenmiyor. Bu nedenle, 7 Haziran seçimleri öncesinde, “Seni başkan yaptırmayacağız” sözü ile AKP’nin ve Saray’ın tepkisini çeken HDP Eşbaşkanı Demirtaş’ın tasfiyesine yönelik yeni bir plan hazırlandı.

SİYASİ YASAK GETİRİLECEK

Hazırlanan tasfiye planı ile HDP Eşbaşkanı Demirtaş’a, “terör örgütüne yardım, terörü övme” gibi suçlarla siyasi yasak getirilecek. Plana göre, bu konuda Demirtaş ile ilgili birçok dosya bulunuyor. Bu dosyalar jet hızıyla fezlekeye dönüştürülecek veya fezlekeler hızlandırılacak. Fezlekeler üzerinden Demirtaş’ın dokunulmazlığı kaldırılacak. Dokunulmazlığın kaldırılması ile birlikte, Demirtaş’ın terör maddesinden hapis cezası alması sağlanacak. Terör maddesinden hüküm giyen Demirtaş aynı zamanda seçme ve seçilme hakkını da kaybedecek. Yani bütün plan Demirtaş’ın seçme ve seçilme hakkını kaybetmesi üzerine kuruldu.

ERDOĞAN’IN ELEŞTİRDİĞİ MADDE

Demirtaş’a siyasi yasak getirecek maddeler, AKP Hükümeti döneminde yapılan değişikliklerle değişti. Ancak özü itibari ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’a 2002 yılı seçimleri öncesinde getirilen siyasi yasak maddesi ile aynı hükümleri kapsıyor. Yani Erdoğan’ın yıllarca şikâyet ettiği, “Muhtar bile olamaz dediler” maddesinin bir anlamda Demirtaş için hayata geçirilmesi öngörülüyor. Çünkü Demirtaş’ı tasfiye için hazırlanan plan hayata geçirilirse, Demirtaş muhtar bile olamaz hâle gelecek.

NİSANDA SEÇİM PLANLANIYOR

AKP kurmayları bu plana MHP’nin de destek vereceğini tahmin ediyor. Bu nedenle Demirtaş’ın dokunulmazlığın kaldırılmasında bir sıkıntı yaşanması beklenmiyor. Ancak yargı sürecinde gecikmeler nedeniyle tasfiyenin Kasım ayında yapılacak seçime yetişmeme riski bulunuyor. Bunun için de yine MHP ile anlaşarak seçimlerin Nisan ayında yapılması planlanıyor. Demirtaş’ın tasfiye edilmesi halinde, HDP’nin barajın altında kalması kesin gözüyle bakılıyor.
Hüseyin Özay/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde