Demirören, Erdoğan-Trump-Putin için ne dedi?

Demirören, Erdoğan-Trump-Putin için ne dedi?

Vatan Gazetesi Ankara temsilcisi Murat Çelik, patronu olan Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Demirören ile konuştu.

Demirören, Erdoğan-Trump-Putin için ne dedi?
16px
24px
11.11.2016 10:07
ABONE OLgoogle

İşte Murat Çelik'in Vatan gazetesindeki o yazısı:

“Dünyada bir değişim var ve bu değişimin bir örneği de Amerika’da yaşandı. Bu aynı zamanda bir ilk ve aynı zamanda da bir şans.” Bu sözler Erdoğan Demirören’e ait.

***

Demirören, Türkiye’de iş dünyasının duayenlerinden. Dile kolay, 60 yıllık bir iş hayatı tecrübesi var.

Donald Trump’ın ABD başkanlığına seçilmesi iki ülke ilişkilerine, Türkiye’ye ve ekonomiye nasıl yansır?

Bunları sordum Erdoğan Demirören’e...

İşte aldığım yanıtlar:

Siyasetten değil iş dünyasından gelmesi bir şans

- Bu kadar tecrübeli bir iş adamının başkanlığa seçilmesi Amerika için bir ilk. Bu durum dünyadaki değişimin ABD’ye de yansıması anlamına geliyor.

- Donald Trump, başından her türlü tecrübe geçmiş bir iş adamı. Tayyip Bey ile de bu anlamda birbirlerine benziyorlar. Aynı dili konuşabilecek iki insan. İki liderin bu benzerliği bir avantaj olacaktır.

- Yeni Amerikan Başkanı siyasette belki o kadar tecrübeli olmayabilir ama böyle muvaffak olmuş bir insanın siyasetle kısmen alakası muhakkak ki vardır. Siyaseti dört dört dörtlük bilmeyebilir ama bu da bir şanstır aslında.

- Tabii ki başkanlığının ilk döneminde, farklı her icraatını hemen hata kabul etmemek lâzımdır. Zaman tanımak lâzımdır. Ben muvaffak olacağına inanıyorum.

Erdoğan ve Putin ile iyi anlaşacaktır

- Donald Trump gibi bir ABD Başkanı’nın, dünyanın şu döneminde, bence en iyi anlaşacağı bir Rusya, bir Türkiye olur. İş adamı gözüyle bakınca ben böyle görüyorum. Tabii ki ABD Senatosu ve Kongresi’nin mevcut dengelerine bakıldığında, yeni başkanın karar mekanizmalarını daha rahat işleteceğini tahmin ediyorum. Kararlarını daha rahat alacağını görürüz.

- Dünyada beklenmeyen bir şekilde, bir iş adamının oraya gelmesi, dünya ekonomisi ve dünya siyaseti için de iyi olacaktır.

ABD standartları ve devlet gerçeği

- Şunu da unutmamak lâzım tabii... Amerika’nın kendine has, Amerikan vatandaşlarının kendine has yetişme tarzları vardır. Ne kadar zorlarsanız zorlayın, onun dışına çıkmazlar. Bu bir yetişme tarzı meselesidir ve Trump’ın da o prensiplerin dışına fazla çıkmasını beklememek lâzım.

- Bunun yanında bir de Amerikan devlet politikaları gerçeği var. Devlet başka şey, siyasi parti, siyaset başka şey. Devlet ile siyaset ayrıdır. Devlet; halkıyla ve bütün makamlarıyla komple hareket ettiği zaman devlettir.

- Sonuç olarak ABD’de yaşanan değişim ve başlayan yeni dönem başta Türkiye olmak üzere dünyanın geneli için bir fırsat olabilir. Ben bu şansı görüyorum ve iyimserim.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde