Demir, işi öğrenmek için nerden alışveriş yapardı

Demir, işi öğrenmek için nerden alışveriş yapardı

Demir Sabancı, Teknosa'yı kurmadan önce hangi elektro markete gidermiş?

Demir, işi öğrenmek için nerden alışveriş yapardı
16px
24px
10.08.2010 07:56
ABONE OLgoogle

Teknoloji market pazarında oyuncu sayısı arttıkça rekabet şirketleri zorlar hale geldi. Türkiye'de rekabetin Avrupa ve Amerika pazarlarından daha çetin olduğunu bizzat Fox TV'nin eski genel müdürünün itiraf ettiğini aktaran Bimeks Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akgiray, Media Markt, Electro World, Bestbuy ve Darty gibi zincirlerin hâlâ Türkiye'ye sermaye akıttığını ve ne kadar kalacaklarının belli olmadığını ifade etti.

Bu zincirler özellikle kendi ülkelerinde pazarın hakimi konumunda. Bestbuy Amerika'da, Electro World İngiltere'de, Media Markt Almanya'da, Darty ise İngiltere'de pazar liderliğini elinde bulunduruyor. Söz konusu şirketlerin Avrupa ve Amerika pazarlarında kriz olduğundan hepsinin birden potansiyeli yüksek Türkiye'ye girdiklerini dile getiren Akgiray, isim vermeden 100 milyon dolardan fazla zarar eden bir yabancı rakibin pazardan çıkmaya hazırlandığı bilgisini verdi. Esprili bir şekilde buradaki net kârın Türkiye'de kaldığını anlatan Akgiray, "Yabancılardan gidenler olur. İsim vermiyorum ancak birinin hazırlık yaptığını biliyorum." dedi. Ticareti öğrenen Türklerin yabancılara karşı bölgeye daha fazla alışık olma avantajının olduğunu da sözlerine ekledi.

Almanya'nın önde gelen market zincirlerinden Media Markt'ın Türkiye'deki şube müdürlerinden biri, kendilerinin gidenler arasında olmayacağını söyledi, bu yıl büyüyememelerinin sebebini alışveriş merkezi inşaatlarına bağladı. Aksi durumda şube sayılarının 50'ye ulaşacağını savunan yetkili, "Şu an Electro World ile Sabancı Grubu arasında bir anlaşmazlık var ama bu da çekip gitme boyutunda olacak gibi durmuyor." açıklamasını yaptı. Electro World Maslak yönetimi ise konu ile ilgili olarak, "Bizim Türkiye'den çekilme gibi bir planımız yok. Aksine yayılıyoruz." dedi. Gold Bilgisayar Franchising Mağazalar Sorumlusu Hasan Ağalar ise bu ihtimalin varlığına inanmasına rağmen kısa vadede gerçekleşmeyeceğini söyledi.

Türkiye'ye iddialı giriş yapan İngiltere menşeli Kesa Electricals Grubu şirketlerinden Darty Türkiye Genel Müdürü Nedim Esgin, 17 olan mağaza sayısını sene sonuna kadar 21'e çıkarmayı hedeflediklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türk veya yabancı rakiplerimizin ne yaptığını ya da onların plan ve programları hakkında fikir ve görüş vermiyoruz. Ayrıca pazarda kimin kalıp kalmayacağına sadece tüketicilerimizin karar vereceğine inanıyorum."

Demir Sabancı, işi öğrenmek için bizden alışveriş yapardı

Yirminci yüzyılın yükselen perakendeciliği teknoloji pazarında rekabet doludizgin devam ediyor. Türkiye'nin en büyük yerli teknoloji zinciri Teknosa'nın kurucusu Demir Sabancı'nın diğerlerinden geç girdiği sektörde ilginç pazar araştırması yaptığı ortaya çıktı.

Murat Akgiray, Teknosa'nın sektöre kendilerinden çok sonra girmelerine rağmen kendilerini geçtiğini belirterek, "Biz işe esnaf olarak başladık. Mağazacılığı öğrendikten sonra büyümeye başladık. Demir Sabancı, Teknosa'yı kurmadan önce bizim Carrefour İçerenköy mağazamızdan alışveriş yapardı." dedi.

O dönemde Demir Bey'le görüşmeler yapıp fikir teatisinde bulunduğunu kaydeden Akgiray, Teknosa'nın 250 mağazasının 200 milyon liralık yatırım gerektirdiğine vurgu yaparak Sabancı Holding'in finansman desteğine sahip şirketin geçen yılda ciddi oranda şubeleştiğinin altını çizdi. Kârlılıkta Teknosa'nın kendileri kadar başarılı olamadığına dikkat çeken Bimeks Genel Müdürü Arif Bayraktar ise Demir Sabancı'nın o zamanlar kendilerinden mal alıp iade ettiği bilgisini vererek, "Böylece işin nasıl yapıldığını öğreniyordu." diye konuştu.

Teknosa: Şirket satan varsa talibiz  
  
Teknosa Genel Müdürü Mehmet Nane, rekabetin olması ve pazarın belli boyutta kalması sebebiyle piyasadan pay almak isteyenlerin marja yüklendiğini söyledi. 

"Böylece her agresif kampanya o şirketler için zarara döndü. Bu sektör biraz nefes tutma oyununa benziyor. Kim daha çok nefesini tutarsa o kârlı çıkacak. Çünkü mevcut koşullarda kârdan feragat söz konusu." diyen Nane, özellikle Türkiye pazarına yeni giren firmaların bundan dolayı zarar içerisinde olduklarını kaydetti. Electro World'ün satışının söz konusu olmadığını, ESAS Holding Yönetim Kurulu Başkanı'nın 'Electro World'ü büyüteceğiz.' dediğini hatırlatan Nane sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün de mağaza açtılar. Ben Türkiye'den bir firmanın her an çıkabileceğine imkân vermiyorum. Dernek olarak da böyle bir duyum almadık. Çünkü bu firmalar Türkiye'de 2 senedir varlar. Erken pes ederler mi bilmiyorum. Ama sektörde satılığa çıkacak şirket varsa alırız. En azından konuşuruz." Pazarın lideri Teknosa'nın 67 ilde mağazası mevcut. Şirketin hedefi 81 ilde teknomarket açmak.

Serkan Şahin/Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde