Demir İnşaat'tan şok açıklama: Teslimler gecikebilir

Demir İnşaat'tan şok açıklama: Teslimler gecikebilir

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, 2015 yılının ekonomik ve siyasi açıdan sıkıntılı geçtiğini belirterek, “İnşaatçı satamayınca maliyetleri yükselir ve teslimler gecikebilir. Bu da tüketiciler için ciddi sıkıntılar yaratır” dedi.

Demir İnşaat'tan şok açıklama: Teslimler gecikebilir
16px
24px
07.10.2015 13:01
ABONE OLgoogle
Gayrimenkul sektöründe son dönemlerde işlerin çok da beklenildiği kadar iyi gitmediğini ifade eden Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, 2015 yılının hem ekonomik hem de siyasi anlamda çok sıkıntılı geçtiğini söyledi.

Bu tablonun gayrimenkul sektöründe bire bir satışlara yansıdığını vurgulayan Demir, yabancı alımlarının da bir miktar azaldığını dile getirdi. Özellikle seçimlerden sonra yabancılara satışının yavaşladığını vurgulayan Demir, “Siyasi istikrarsızlık yabancıları ürküttü” dedi. Hamit Demir, sektörü etkileyen en büyük diğer olumsuz etkenin ise ekonomik istikrarın bozulması olduğunu dile getirerek, “Bundan önceki dönemlerde her 7 yılda bir kriz olurdu. Biz bunu atlattık diyorduk ama özellikle koalisyonun kurulamaması işleri bozdu” diye konuştu. 

Yaşanan tüm bu olumsuzluklardan herkesin etkilendiğini ifade eden Demir, “Bu durumdan üretici ve tüketiciler zarar görüyor. Bu tabloda maliyetler artıyor ama biz bunlar fiyatlara yansıtamıyoruz” dedi. Hamit Demir, gelinen süreçte daha temkinli adım attıklarını vurgulayarak, 6-7 proje hedeflediklerini ancak, yatırımlarda temkinli davranacaklarını söyledi. Bunun en büyük sebebi olarak önlerini görememek olarak açıklayan Demir, şunları söyledi: “Erken seçimde ne olacak kimse bilmiyor. Biz de seçim sonuçlarına bakacağız. 2015’i çok iyi görüyorduk ve hedeflerimizi yükseltmiştik. Ama 7 Haziran’dan sonra tablo karardı.” 

Yeni konutzedeler oluşabilir 

Hamit Demir, mesleğinin inşaat olduğunu, yıllardır bu mesleği yaptığını ve bırakıp gidemeyeceğini vurgulayarak, “Bizim firmamızda yaklaşık 800 kişi çalışıyor. Sayıyı biraz azaltabiliriz ama birçok firma ciddi sıkıntılar yaşayabilir” dedi.

Firmaların sıkıntıya girmeleriyle birlikte projelerin teslim sürelerinin uzayabileceğine dikkat çeken Demir, şunları söyledi: “Bundan birkaç yıl önce de konutzedeler olacak diyordum. O zamanki konjonktürde ucuz konutzedeler oluşacak diyordum. Şimdi ise lükskonutzedeler oluşabilir. İnşaatçı satamayınca maliyetleri yükselir ve teslimler gecikebilir. Bu da tüketiciler için ciddi sıkıntılar yaratır.” 

İnşaat sektöründeki sıkıntı nedeniyle diğer birçok sektörün daha darboğaza girebileceğine vurgu yapan Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, “İnşaat yavaşlayınca sanayiye etki edecek. Eskiden malzeme bulamıyorduk. Şimdi ise alo demeden kapımıza geliyorlar” görüşünü aktardı. Sıkıntılı dönemlerde sağlam firmaların daha çok tercih edildiğini ifade eden Hamit Demir, şöyle konuştu: “2015 satışlarımız 2014 yılına göre çok daha iyi. Satışlarda iki kat artış yaşadık. Biz 2008 krizinde de çok iyi satışlar yapmıştık. Döviz bozduran yatırımcılar bizden konut aldı. Bu insanlar ya bitmiş projelerden ya da bizim gibi sağlam firmalardan konut alıyor. Erken teslim etmemiz de bunda önemli bir etken ama piyasanın genelinde bir sıkıntı var.”

Kentsel dönüşüme odaklandı

Yeni proje hazırlıkları yaptıklarını, Beylikdüzü’nde 800 konutluk bir projenin yanı sıra, Göktürk’te bir projeye başlayacaklarını, Seyrantepe ve Levent’te ise kentsel dönüşüm yapacaklarını ifade eden Demir İnşaat Yönetim Kurulu Halit Demir, “Seyrantepe’de yüzde 90 oranında anlaşmaya vardık. Kısa sürede ruhsat alırız ve projeye bu yıl başlarız. Levent Gültepe’de ise 487 konutluk bir mahallede ofis kurduk. Orada da yüzde 75 seviyesine geldik. Kağıthane Belediyesi doğru işlere destek oluyor ve orayı doğru bir şekilde dönüşüm kapsamında yapacağız” dedi.

Hamit Demir, bunların dışında İzmir ve Yalova’da yeni projeleri olacağını belirterek, Ukrayna’daki projelerine de yeniden başladıklarını sözlerine ekledi.
Yavuz Karaman/Dünya
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde