Davutoğlu, yeni GAP Eylem Planı'nını açıklıyor

Davutoğlu, yeni GAP Eylem Planı'nını açıklıyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni GAP Eylem Planı'nı açıklamaya hazırlanıyor.

Davutoğlu, yeni GAP Eylem Planı'nını açıklıyor
16px
24px
02.03.2015 08:20
ABONE OLgoogle
Bu kapsamda 5 bin işletmeye 60 milyon TL destek verilecek. Yeni iş imkanları, dağdan inişi de kolaylaştıracak. Yani, çözüm sürecindeki silah bırakma adımı Doğu ve Güneydoğu'ya yatırım olarak yansıyacak.

Hükümet, Doğu ve Güneydoğu'ya yatırımları hızlandırmak için düğmeye basıyor. Bu kapsamda Güneydoğu Anadolu Projesi’nde de (GAP) revizyona gidildi.Gelir eşitsizliğini gidermeye dönük yeni eylem planı büyük önem taşıyor. Planı, Başbakan Ahmet Davutoğlu açıklayacak. 

ÇÖZÜM DOPİNGİYLE YENİ DÖNEM 

2018'e kadar atılacak adımların yer alacağı GAP Eylem Planı'yla, Güneydoğu'nun, 21. yüzyılın parlayan yıldızı haline getirilmesi hedefleniyor. Planın, bölgesel gelişmeyi hızlandırması öngörülüyor. Oluşturulacak yeni iş imkanları, dağdan inişi de kolaylaştıracak. İşte atılacak bazı adımlar: 

SULAMAYA AĞIRLIK 

Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak'ı kapsayan Güneydoğu Anadolu Projesi’nde yeni dönem tamamlandığında 1.8 milyon hektar tarım alanının suya kavuşturulması planlanıyor. Şu ana kadar 16 baraj tamamlandı, 935 kilometre uzunluğunda sulama ana kanalı inşa edildi. Sulama projelerinin yüzde 23'ü işletmeye alınabildi. Şimdi kalan kısımla ilgili çalışmaların hızlanmasına ağırlık verilecek. 

FİİLİ YATIRIMA DÖNÜŞTÜ

2008-2012 arasındaki dönemde sorumlu kuruluşlara aktarılan 14.7 milyar TL'lik miktarın fiili yatırıma dönüştüğü kaydedilirken, yatırımların tamamlanması ve yeni projeler öncelik olacak. 

ÇEVRE VE KÜLTÜR YATIRIMLARI

Söz konusu eylem kapsamında; Ekonomik gelişimin yanı sıra, sosyal ve kültürel gelişim de hedefleniyor. Eylem Planı'nda eğitimden ulaşıma, çevreden turizme kadar farklı alanlarda atılacak adımlar yer alıyor. Yeni dönemde organik ve iyi tarım uygulamalarına ağırlık verilecek. Öncelikli hedef, bölgeyi tarım ve tarıma dayalı ihracat merkezi haline getirmek. 

60 milyon lira destek

KOBİ'lere dönük mali destek planlanıyor. 5 bin işletmeye 60 milyon TL destek sağlanacak. Bölgesel Girişim Sermayesi Fonu'yla da bu miktarın üç katı destek verilmesi hedefleniyor.

ENERJiNiN merkezi olacak

Odak konulardan biri de enerji. Yeni dönemde, güneş enerjisi başta, biyokütleden enerji elde edilmesi çalışmaları hızlanacak. Tarımsal sulamada güneşten yararlanılacak.

Hakkari Havalimanı

Hakkari'ye 65, Yüksekova'ya 5 km mesafedeki havalimanı tamamlanma aşamasına geldi. Mayıs ayında hizmete sokulması planlanıyor. Havalimanı, sadece Hakkari ve çevresine değil, İran'a da hizmet sağlayacak.
Hakkı Kurban/Akşam
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde