Davutoğlu müjde verdi, taksici esnafı zora girdi!

Davutoğlu müjde verdi, taksici esnafı zora girdi!

Taksi yenilemede ÖTV muafiyeti sağlanacak olması, günlük 320 TL olan taksi kirasının plaka sahiplerince 350 TL’ye çıkarılmasına neden oldu. Taksilerde çalışan emekçiler bu işe sevinemedi

Davutoğlu müjde verdi, taksici esnafı zora girdi!
16px
24px
26.05.2015 10:32
ABONE OLgoogle
Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından taksicilere müjde olarak sunulan araç yenilemede ÖTV muafiyeti, taksi sahibi olmayan ancak her gün taksilerde direksiyon sallayan binlerce esnafta sıkıntı yarattı. Plaka sahipleri durumu fırsat bilerek günlük yevmiyelere yüzde 10 zam yaptı.

Halen taksilerde çalışanlar plaka sahiplerine yarım gün için 160, tam gün için 320 TL kira öderken plaka sahipleri “Yeni araç alacağım” gerekçesiyle bu kirayı 350 hatta havalimanı gibi özel hatlarda çalışan taksiciler için ise 375 TL’ye kadar çıkardı.

Plaka sahiplerinin kirayı artırması taksilerde çalışan binlerce emekçinin yükünü daha da artırdı. Bir taksi çalışanı durumu şöyle özetledi:

Stresimiz arttıyor

“Güne 320 TL borçla başlıyoruz. Yoğun trafikte ve yüzlerce korsan taksinin arasında müşteri bulacağız. Önce plaka sahibinin 320 lirasını çıkaracağız. Yakıt masrafını düşeceğiz. Sonra elimizde kalan para ile evimize gideceğiz. Bu zaten başlı başına bir stres kaynağı. Biz 320 lirayı zor denklerken, şimdi 350 lira istemeye başladılar. Taksi ücretlerine zam gelmedi. Bizim bu parayı çıkarmamız mümkün değil. Günde elimize geçen topu topu 80-100 lira. Şimdi bir mucize olmazsa bu para 50-75 lira arasına inecek. Kötü günlerde bazen bu parayı bile kazanamayacağız. Plaka sahibi bana ‘arabayı yenileyeceğim’ dedi. İyi de araba onun arabası. Bu yüke ben niye ortak oluyorum anlayamadım. Ancak yapacak birşey yok. Mecburen, araç yenilemeden kaynaklı masrafın bir bölümünü de biz çekeceğiz. İşveren ‘Yeni araçla daha az yakıt harcayacaksın, bu artışı hissetmeyeceksin’ diyor. Buna pek inanmadım ancak dediğim gibi başka iş bulamayacağımız için mecburen katlanacağız.”
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde