Davos zirvesine damgasını vuran üç Türk şirketi..

Davos zirvesine damgasını vuran üç Türk şirketi..

Dünya Ekonomik Zirvesi'nde Pakistan, Gürcistan, Kazakistan ve Mısır liderleri ile görüşen üst düzey yöneticiler yatırım daveti aldılar

Davos zirvesine damgasını vuran üç Türk şirketi..
16px
24px
23.01.2017 11:36
ABONE OLgoogle

Dünyada gözler son bir haftadır ekonomi ve siyasete yön veren isimlerin katıldığı, World Economic Forum toplantılarının yapıldığı Davos’taydı. 17 Ocak’ta başlayan ve 20 Ocak’ta sona eren İsviçre’nin Davos kentindeki zirveye, 100’den fazla ülkeden yaklaşık 3 bin siyasetçi, iş adamı, bilim insanı ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Forumda ilkler de yaşandı. Örneğin Çin’i ilk kez bir devlet başkanı temsil etti. Hatta Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ABD Başkanı Donald Trump’a, “Ticaret savaşının galibi olmaz” mesajını bu zirvede verdi.

Türkiye’yi Şimşek ve Zeybekci temsil etti

Kolombiyalı pop yıldızı Shakira’dan ABD’li ünlü oyuncu Roger Whitaker’a bir çok popüler ismin yanı sıra Davos, İngiltere Başbakanı Therasa May, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Ukrayna, Azerbaycan gibi ülkelerin devlet ve cumhurbaşkanlarını, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü Roberto Azevedo, IMF Başkanı Christine Lagarde gibi küresel toplum kuruluşlarının üst yöneticilerini de ağırladı. Zirvede Türkiye’yi ise resmi anlamda Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci temsil etti.

Davos'a damgasını vuran Adam: Bir başarı-sızlık öyküsü

Zirvede Türkiye son birkaç yıldır bakan statüsünde temsil ediliyor. Ancak özel kuruluşların temsili daha farklı. Aslında patronlar ve CEO’lar Davos’da deyim yerindeyse çıkarma yapıyor. Öyle ki bu yıl yabancı liderlerin toplantı masalarında Türkler öne çıktı.

Özellikle gelişmekte olan ülkelerin liderleri, ülkelerindeki fırsatları, destekleri düzenledikleri görüşme ve toplantılarla anlattı. Bill Gates, Jack Ma gibi dünyanın en zengin isimleri, bu toplantılarda masanın bir ucunda oldular. İşte bu masaların etrafındaki diğer şirketler arasında Türklerin olması, bu yıl Davos’a damga vurdu.

Koç, Limak ve İbrahim Çeçen

Türk şirketlerinin davet aldığı ülkeler arasında en dikkat çekeni Pakistan oldu. Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, ülkesinin son dönemdeki yatırımcı dostu plan ve politikalarını anlatan mini bir toplantı yaptı. Bill Gates, Jack Ma gibi zenginlerle de görüşen Pakistan Başbakanı’nın masasında Japan Bank for International Cooperation’ın CEO’su Tadashi Maeda, ABD’li Ingredion Incorporated’ın Başkanı ve CEO’su Ilele Gordon, Norveçli telekom devi Telenor’un Başkanı ve CEO’su Sigve Brekke, Nestle, Swiss Re, Novartis gibi devlerin üst yönetimlerinin yanı sıra Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu dikkat çekti.

Davos’tan reçete: Ya servetini paylaş ya sonuçlarına katlan

Gelelim Gürcistan Başbakanı’nın görüştüğü isimlere...

Her masada Türk şirket vardı

Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikashvili’nin yatırım fırsatlarını anlattığı görüşmelere ABD’li Microsoft’un Başkan Yardımcısı Toni Townes-Whitley, İngiltere merkezli dev Libra Group’un kurucu ortağı Nicholas Logothetis ve Türk şirketi Limak’ın üst yönetimi katıldı.

Davos’taki bir başka ilginç görüşme Kazakistan Yatırım ve Altyapı Bakanı Zhenis Kassymbek tarafından gerçekleşti. Kazak Bakan, Glencore, Siemens, Evonik, AirSpan, Sun Group gibi şirketlerin yanı sıra Koç Holding ve IC İbrahim Çeçen Holding yöneticileri ile görüştü. Koç Holding ile görüşen bir diğer ülke ise Mısır oldu. Mısır’ın Yatırım Bakanı Dalia Khorshed’in cuma günkü toplantısına Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu’nun yanı sıra Körfez’in perakende devi Al-Futtaim Group, Citibank, Lazard, Credit Suisse’in üst yönetimi de katıldı. Koç’un küresel markası Beko’nun Mısır’da büyüyeceğine dair sinyaller bu görüşmelerde öne çıkan başlıklar arasındaydı.

Özetle, Davos bu yıl en çok özel şirketlere yarayacak. Özellikle her toplantıda yer alan, mübalağa olmaz ise liderlerin davet üzerine davet geçtiği Koç Holding, Limak, IC İbrahim Çeçen Holding’e ...

Kerim Ülker/Dünya

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde