Davos'ta yalnız kalınca uyardı

Davos'ta yalnız kalınca uyardı

Enka Holding patronu Şarık Tara, Davos Zirvesi'nin şeref üyesi. Ancak bir sorun var

Davos'ta yalnız kalınca uyardı
16px
24px
16.01.2010 12:36
ABONE OLgoogle

Türkiye'yi Davos Zirvesi'yle tanıştıran işadamı Şarık Tara'ya Türkiye'nin 40'ıncı yılında zirvede hükümet nezdinde temsil edilmeyecek olmasını nasıl değerlendirdiğini sorduk. Tara, “Davos her zaman Türkiye'ye çok yardım etmiştir. Türkiye orada temsil edilmeli. Herkesin kendi kararı ama daha vakit var, elbet birileri gider” dedi.

Dünyanın sayılı taahhüt şirketlerinin Enka'nın kurucusu Şarık Tara, şu günlerde birbiri ardına bakanların gitmeyeceklerini açıkladıkları Davos Zirvesi'nin şeref üyesi... Türkiye'nin Davos'tan haberinin olmadığı bir dönemde, 1969'da Davos Zirvesi'nin başlangıcı kabul edilen San Francisco'daki International Industrial Conference'a bizzat davet edilen Türk işadamıydı... Dört yılda bir yapılan bu toplantıya Fiat'ın, Ford'un kurucuları katılıyordu.

Tara, sonraki yıllarda adı World Economic Forum'a dönüşen, kamuoyunda “Davos Zirvesi” olarak bilinen konferansların sıkı bir izleyicisi oldu. 1980'li yıllarda Turgut Özal'ın Davos'a birlikte gittiği isimdi Şarık Tara. San Francisco'da başlayan zirve bu yıl 40'ıncı yılını kutluyor. Davos'ta atılan temeller sayesinde bugün Şarık Tara'nın sadece Türkiye'de değil, dünya genelinde güçlü dostları var. Sağlık sorunları nedeniyle zirveye katılamayan Tara, Davos'un Türkiye'ye çok büyük katkıları olduğunu söyledi.

“Davos her zaman Türkiye'ye çok yardım etmiştir” diyen Tara'ya 40'ıncı yılda Türkiye'nin hükümet nezdinde temsil edilmemesini nasıl değerlendirdiğini sorduk. “Herkesin kendi kararı... Ama daha vakit var, elbet birileri gider, Türkiye'yi temsil eder” diyerek hâlâ umutlu olduğunu gösterdi. Turgut Özal döneminde çok önemsenen zirvenin, bugün sıradan bir 'toplantı'ya dönüşmüş gibi değerlendirilmesi karşısında neler hissettiğini sorduğumuz Tara, şunları söyledi:

“Biz 1970'lerin başında dışa açıldık. İlişkilerimizi geliştirirken bir yandan da memleketimiz için çalıştık. Elimizden geldiğince de hükümetlerimize yardım ettik. Bugün de etmeye çalışıyoruz. Sonuçta bir şeyleri o yıllarda şöyleydi, şimdi böyle diye kategorize etmek doğru değil. Her türlü dışa açılım Türkiye için faydalıdır. Davos da bu çerçevede değerlendirilmeli. Türkiye'nin zirvede hükümet nezdinde temsil edilmesinin büyük faydaları olacaktır. Edilmelidir de...”

Tara, Davos'a gidememekten dolayı duyduğu üzüntüyü tekrarlayarak, “İhtiyar gençler, genç ihtiyarlar var. Benim gönlüm genç ama sağlığım yüzünden gidemediğim için üzgünüm” dedi.

Schwab dostum ülkem için elimden geleni yaparım

ŞARIK Tara, yıllar önce verdiği bir demeçte, Davos'un dünyadaki gelişmeleri anlayabilmek, fırsatları öğrenebilmek ve değişik ülkelerden dostlar edinebilmek için çok uygun bir ortam sağladığını söyledi.

“Benim Davos'tan öğrendiğim en büyük ders 'uluslararası olmak' gerekliliğiydi” diyen Tara, Enka'nın Türkiye dışına açılma ve büyük yatırımlara girme cesaretinin arkasında da bu vizyonun yattığını vurguladı. Davos Zirvesi'ni organize eden World Economic Forum'un Başkanı Dr. Klaus Schwab onun en iyi arkadaşları arasında. Telefonda konuştuğumuz Tara, Schwab'ın geçen yıl tatilini kendi teknesinde geçirdiğini söyledi.

Schwab'ın Başbakan Erdoğan'ın Davos'a katılması için kendisinden destek isteyip istemediği sorumuza iseTara, “Schwab benim dostum, sürekli konuşuruz. Geçen sene teknemde 15 gün tatil yaptı. Yılbaşında da konuştuk... Ülkem için elimden ne gelirse yapmaya çalışıyorum” cevabını verdi. 

Necla Dalan/Vatan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde