Datça’nın kalbi Alavara Koyu’na yapılaşma hançeri

Datça’nın kalbi Alavara Koyu’na yapılaşma hançeri

Datça Yarımadası’nın en önemli alanı Alavara Koyu’nun sit derecesi düşürüldü.

Datça’nın kalbi Alavara Koyu’na yapılaşma hançeri
16px
24px
29.04.2020 05:24
ABONE OLgoogle

Karar doğrultusunda yapılaşmanın önü açıldı. Muğla Çevre Platformu Datça Meclisi’nden Güngör Erçil, “Bu karar telafisi imkânsız sonuçlar doğuracak” dedi

Muğla’da Alavara Koyu’nun sit derecesi düşürüldü. Karar, bölgedeki doğal hayatı ortadan kaldıracak yapılaşmanın önünü açıyor. Muğla Çevre Platformu Datça Meclisi karara karşı imza kampanyası başlattı.

Tamamı Özel Çevre Koruma bölgesi olan Datça Yarımadası’nın korunması gereken önemli alanlarından biri olan Alavara Koyu’nun sit derecesi düşürüldü.

Resmi Gazete’de yer alan kararla 'Nitelikli Doğal Koruma Alanı' olarak anılan alanlarda turizm tesis yapılarına yol verildi. Ayrıca 'Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı' statüsüne düşürülerek madencilik faaliyetlerinin önü açıldı.

Muğla Çevre Platformu Datça Meclisi'nden Güngör Erçil, “Datça Yarımadası’nın doğasına gerçekten büyük bir kötülük yapmak için hedef seçmek isteseniz, Alavara’dan daha iyisi olamazdı” dedi.

MADEN ARANIP İŞLETİLEBİLECEK

Kararın yarımadanın çok daha geniş bir bölümünü etkileyen olumsuz sonuçları olacağını belirten Erçil, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Alavara Koyu en özel yerlerden biri. Bölgenin ekolojik yapısına ciddi boyutlarda zarar vererek, telafi edilmesi imkânsız sonuçlar doğuracak. Doğal yaşamın sürekliliğini ortadan kaldıracak bir yere dönüşecek. 'Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı' statüsüne düşürmek demek hiçbir kısıtlama olmadan yapılaşmanın olacağı anlamına geliyor. Bu statüyü verdiğinizde maden bile aranabiliyor, işletilebiliyor. Etkileri yarımadanın bütününü etkilemeye dönüşebilir. Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım alanı statüsüne yer verilmeyen, Nitelikli Doğal Koruma Alanı ve Kesin Korunacak Hassas Alan statülerine göre düzenlenmiş yeni bir karar alınarak ilan edilmesini talep ediyoruz.”

Erçil, Datça'nın felaketle karşı karşıya kalmaması için sürecin takipçisi olacaklarını ve mücadelerine devam edeceklerini vurguladı.

Dilara Şimşek/Birgün

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde