Dardanel’in ipini kim çekti?

Dardanel’in ipini kim çekti?

Niyazi Önen’in sahip olduğu Dardanel’in, 2000 Krizi’nin ardından girdiği darboğazdan çıkma çabaları şimdi de bankalara takıldı.

Dardanel’in ipini kim çekti?
16px
24px
03.05.2012 15:08
ABONE OLgoogle

Niyazi Önen’in sahip olduğu Dardanel’in, 2000 Krizi’nin ardından girdiği darboğazdan çıkma çabaları şimdi de bankalara takıldı. Aralık 2011’de Asia Debt Asset Management Hong Kong Limited (ADM Capital) ve Ülker’in ana ortağı Yıldız Holding arasında varılan ortaklık anlaşmasının sonu hüsran oldu.

ADM Capital ve Yıldız Holding, Dardanel’in borçlu olduğu bankalarla yapılan görüşmelerde ödeme miktarında uzlaşamayınca, Dardanel’e su yüzüne çıkaracak ortaklığın da iptali gündeme geldi. Dardanel’den yapılan açıklamada, “ADM Capital ve Yıldız Holding'in şirketimize ortak olması surecinin tamamlanması imkansız hale gelmiştir. Bu durumda ortaklık sürecinin gelinen aşama itibari ile sonuca çok yaklaşmamız nedeniyle üzüntü verici de olsa olumsuz olarak bitirilmesine karar verilmiştir” denildi. Dardanel 40 milyon dolar borçla yakalandığı 2000 Krizi’nin ardından borcu 200 milyon dolara ulaşan borç sarmalından ortaklık yoluyla çıkış arıyordu.

 Dardanel için 2000 Krizi’nin ardından süregelen finansal sıkıntıların sonu aslında Aralık 2011’de ADM Capital ve Yıldız Holding ile yapılan anlaşmayla sona gelmişti. Taraflar arasında yapılan anlaşma uyarınca, ADM Capital ve Yıldız Holding iştiraklerinin Dardanel’e sermaye artırımı yoluyla ortak olması planlanıyordu. Ayrıca, Dardanel’in, Niyazi ve Zeliha Önen’e ait olan hisselerin de kontrolü ADM’ye ait olan bir şirkete satılacaktı. Dardanel’e ait tüm marka hakları ADM ve Yıldız’ın birlikte kurmayı planladığı bir şirkete devredilecekti. Sermaye artırımı ve marka satışı neticesinde temin edilecek kaynaklarla da kredi kuruluşlarına ödeme yapılacaktı.

Ancak Dardanel’den Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, ADM Capital ve Yıldız Holding ile ortaklık konusunda tam mutabakata varılmasına, Rekabet Kurulu ile Sermaye Piyasası Kurulu’na müracaat edilerek izinlerin alınmasına, hatta sermaye artırımı için İMKB'ye müracaatta gerekli aracılık sözleşmesinin imzalanmasına rağmen sürecin olumsuz sonuçlandığı bildirildi. Açıklamada, “Müstakbel ortaklarımız maalesef borçlu bankalarımızdan bazıları ile borçlarımızın temliki için yapılacak ödeme miktarında uzlaşma sağlayamamışlardır. Alacaklı bankalarımızla sözleşme yapılamadığından sermaye artırımı yapmamız ve bu suretle ADM Capital ve Yıldız Holding'in şirketimize ortak olması surecinin tamamlanması imkansız hale gelmiştir. Bu durumda ortaklık surecinin gelinen asama itibari ile sonuca çok yaklaşmamız nedeniyle üzüntü verici de olsa olumsuz olarak bitirilmesine karar verildi” denildi.

PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK?

Hemen söyleyelim Dardanel henüz umutlarını yitirmiş değil. Şirketin hem ortak arayışı devam edecek, hem de bankalarla görüşmeleri. KAP’a yapılan açıklamada, bankalara olan borçların kapatılabilmesi için ortak arayışına devam edileceği vurgulanarak, bu sure zarfında da bankalardan süre alınması veya borç tasfiyesi protokolü yapılması için görüşmelerin sürdürüleceği bildirildi.

MDM Gıda Pazarlama ve Ticaret A.Ş ile ürünlerin satış ve dağıtımı için imzalanan distribütörlük anlaşmasının da feshedildiği de belirtilen açıklamada, yeni distribütör firmalarla süratle görüşmelere başlanacağı kaydedildi. Açıklamaya göre, şirketin sermayesini yitirmiş olması nedeniyle izleyeceği yol da bankalarla yapılacak görüşme ve ortak arayışında gelinecek nokta görüldükten sonra belirlenecek. Ayrıca şirketin İstanbul irtibat ofisi de kapatılarak, Çanakkale’ye taşınacak.

İMKB’de yılbaşından bu yana yüzde 25,13 oranında değer kaybeden Dardanel’de şimdi gözler yeni ortak bulunup bulunamayacağına çevrilmiş durumda.

Elif Batu Yener/Borsagundem

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde