Danimarkalılar lojistik sektörünün iki devini satın alıyor

Danimarkalılar lojistik sektörünün iki devini satın alıyor

Lojistik sektörünün iki devi Danimarkalı DSV ile masada

Danimarkalılar lojistik sektörünün iki devini satın alıyor
16px
24px
11.10.2013 09:36
ABONE OLgoogle

Danimarka merkezli lojistik firması DSV’nin, Borusan Lojistik ve Ekol Lojistik’i almak için masaya oturduğu öğrenildi. DSV, iki şirketi de alırsa sektörün en büyüğü olacak. Sektör oyuncuları, iki şirketin de satışa sıcak baktığını belirtti.

Dünyanın en büyük 10 lojistik firmasından biri olan Danimarka merkezli DSV Lojistik’in Türkiye’de Ekol ve Borusan Lojistik şirketlerini almak için masaya oturduğu belirtildi. Yıllık 2 milyar Euro cirosu ve 22 bin çalışanı ile dünya lojistik pazarının devi olarak bilinen firmanın, Ekol ve Borusan dışında sektörde 2 şirketin daha peşinde olduğu öğrenildi. Borusan Lojistik’in tamamını Ekol Lojistik’in ise yarısını almak istediği belirtilen DSV’nin, olası satın alma durumunda Türkiye lojistik pazarının tartışmasız en büyük oyuncusu olması bekleniyor. İsmini vermek istemeyen bir sektör yetkilisi, DSV’nin Türkiye’de agresif büyüme hedeflediğini ve sermaye gücüyle birçok şirkete teklif götürdüğünü söyledi.

Pazar lideri olunca fiyatı arttı

Geçen yıl Balnak firmasını satın alarak pazar liderliğine oturan Borusan Lojistik’in pazarlık konusu olmasını şaşırılacak bir durum olarak görmemek gerektiğini belirten yetkili “DSV yetkilileri bizimle de görüştü. Onlardan aldık bu bilgiyi. Her şirketin bir fiyatı mutlaka vardır. Borusan Lojistik’in Balnak’ı satın almasının nedeni karayolu taşımacılığı ayağını güçlendirmekti. Satın almayı yaparak pazar liderliğine oturdu. Dolayısıyla fiyatı da artmış oldu” dedi.

Borusan Lojistik, Balnak birleşmesi sonrası 600 milyon dolarlık ciroya ulaşarak sektörde cirosal bazdaki en büyük firma oldu. Borusan CEO’su Agah Uğur satın alma sonrası yaptığı toplantıda şirketin 2015 ciro hedefinin 1 milyar dolar olduğunu açıklamıştı.

Araplar Ekol’den çıkmak istiyor

2010 yılında Abu Dhabili ortak alan Ekol Lojistik tarafında ise Arap yatırımcıların memnuniyetsizliği olduğu ve çekilme kararı aldıkları belirtildi. Ekol Lojistik yöneticilerinin DSV’nin teklifine sıcak baktıkları kaydedildi.

Ekol Lojistik 9 bin 374 çalışanı, 2 bini aşkın filosu ve Türkiye’de 400 bin, yurt dışında da 86 bin metrekarelik kapalı dağıtım merkezi alanı ile sektörün en büyük oyuncularından biri. Şirket, 2010’da yüzde 38’lik hissesini 50 milyon Euro karşılığında Abu Dhabi’li İnvest AD’ye satmıştı. Ekol ayrıca 2012 yılını 284 milyon Euro ciro ve yüzde 28 büyüme ile kapattı.

Büyüklerle görüşüyoruz 4 satınalma yapabiliriz

Konuyla ilgili görüşünü aldığımız DSV Türkiye CFO’su Aykut Karataş, Türkiye’de pazarlık halinde oldukları büyük firmalar olduğunu ancak henüz isim vermenin doğru olmayacağını belirtti. Karataş “Büyük firmalar ile satın alma için görüşüyoruz, bunların arasında küçüklerde var. Türkiye bizim için kritik öneme sahip bir pazar, 2014  içinde 4 satın alma yapabiliriz” dedi.

2.1 milyar euro ciroyla lojistikte dünya markası

Türkiye’ye 2001 yılından ofis açarak giren DSV, global çapta lojistik sektörünün en büyük 10 firmasında biri. Danimarka merkezli şirket, 2012 yılını 2.1 milyar Euro ciro ile kapadı. 70 ülkede faaliyet gösteren DSV’nin 22 bin çalışanı bulunuyor. DSV Türkiye’de 9 lokasyonda hizmet veriyor. İstanbul, İzmir, Ankara ve Mersin’de 200 çalışanı bulunan DSV Türkiye, deniz, hava ve kara alanında her türlü taşıma ve lojistik çözümler konusunda hizmet sunuyor.

Kaan Zenginli/Star

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde