Damatlar başlık almadan evlenmiyor!

Damatlar başlık almadan evlenmiyor!

Vietnamlılar damat çapkınlık yapmasın diye kemerinde çatapat patlatırken, Müslüman Hint gelinler damada başlık parası veriyor.

Damatlar başlık almadan evlenmiyor!
16px
24px
13.07.2008 09:28
ABONE OLgoogle

Sizin için en özel günlerden biri. Birlikte yürümeye karar verdiğiniz insanla hayatınızı birleştireceksiniz. Geriye baktığınızda bugünü hoş bir anı olarak hatırlamak istiyorsunuz. 'Albümümü açtığımda bugünü hatırlatacak fotoğraflar profesyonel bir elden çıksın' diyorsanız yapacağınız şey bir düğün fotoğrafçısı ile anlaşmak.

Dünyada çok yaygın, bizde ise yeni yeni yerleşen bir meslek olan düğün fotoğrafçıları, isterseniz sabah dişinizi fırçalamaya başladığınız andan itibaren fotoğraflarınızı çekmeye başlıyor, gece son konuklar gidinceye kadar devam ediyor, isterseniz sadece 2 saat için gelip sizi ve ailenizi fotoğraf karelerinin içine yerleştiriyor.

DÖNÜM NOKTASI MEKSİKA DÜĞÜNÜ

Efe Babacan'ın fotoğraf kariyeri bir düğün ile başlamış. Amatör olarak fotoğrafla ilgilenen Babacan, çalıştığı gemi Meksika'daki bir limanda mola verince orada gördüğü düğünü bir makara film kullanarak fotoğraflamış. Fotoğraflar herkes tarafından beğenilip takdir edilmiş. O da gemi fotoğrafçısı adayı olarak mülakata girmiş. 12 kişi seçilmiş, onlardan biri de Babacan'mış. Aldığı eğitimlerden sonra 3 sene yolcu gemilerinde çalışmış: 'Gemide yolculuk yapanların çeşitli ortamlarda fotoğraflarını çekiyorduk. Haftada 100 makara film kullanıyorduk. Bir senede 150 bin kare çektim. Orada kadraj, ışık konularında çok pratik yaptım.'

GEMİYLE DÜĞÜNLERE GİTTİ

Gemi yolculuklarında yapılan düğünleri çekmekle düğün fotoğrafçılığına ilk adımını atmış Babacan. Gemiyle dünyayı dolaştığı için de pek çok ülkede dostları olmuş.

BEBEK BAKICISI GİBİYİZ

Babacan evlenince Las Vegas'a, oradan da bir Kızılderili kasabasına taşınmış. Rodeo fotoğrafları üzerine bir süre çalıştıktan sonra bu işi yapabileceği en uygun yerlerden birine Arizona'ya yerleşmişler. Burada önce asistan olarak çalışmış, sonra da kendi işini yapmaya başlamış. Babacan bugüne kadar Hint, Vietnam, Kamboçya, Filistin, Yunan, Amerikan, Türk ve Bosna düğünlerini çekmiş. Önümüzdeki günlerde ise Afrika ve Hint düğünleri çekecek. Babacan düğün fotoğrafçılığının zor yönlerini şöyle anlatıyor:

'Gelin damadın bebek bakıcısısınız aynı zamanda. O gün onların en iyi dostusunuz. Onları eğlendirmek, psikolog gibi destek vermek zorundasınız. 'Tamam üzülmeyin, olur böyle şeyler. Benim düğünümde de böyle olmuştu' gibi. Zaman geliyor otele gittiğimizde resepsiyonu arayıp 'gelin ve damadın bavulları geldi mi' diye sorarken buluyorsunuz kendinizi. Diplomatik krizlerde diplomat gibi araya giriyorsunuz. Damat gelinle pasta kestiğimi biliyorum. Diğer yandan 'Işık iyi mi? Kadraj iyi mi? Ön fonla, arka fon uyumlu mu?' gibi şeyler düşünüyorsunuz. Ama çok da zor değil.'

DÜĞÜN NEREDE EFE ORADA

Babacan düğün fotoğrafçılığının yurtdışında en çok para kazanan mesleklerden biri olduğunu ve karizmalarının da çok çok iyi olduğunu söylüyor. Ama Türkiye'de düğün salonları ve otellerde herkes birileri ile anlaşmış. Gelin ve damadın seçim şansı pek olmuyor. Babacan, bir nevi belgesel fotoğrafçılık olan düğün fotoğrafları çekimlerinde başına gelen ilginç olayları bir stand-up gösterisi ile anlatmış Fotoğraf Evi'nde. Oldukça da ilgi görmüş. Çektiği düğünlerde ise en fazla Hint düğünlerinden etkilenmiş. Düğünlerin birbirine benzer ama bir o kadar da farklı ve özel olduğunu söylüyor. Babacan Türkiye'nin ve dünyanın her yerinde çekim yapabiliyor. 2 saatlik çekim için 500, 4 saat için 1000, 6 saat için 1500, 8 saat için 2000, saat sınırlaması olmayan çekimlerde 3000 lira alıyor.

GELİN ORTADAN KAYBOLDU

Babacan bir düğünde başına gelen ilginç bir olayı şöyle anlatıyor: 'Yüksek bütçeli bir düğün. 5 yıldızlı bir otel bahçesinde, 4 fotoğrafçı birden çekim yapıyoruz. Güneş batıyor, ışık çok güzel fotoğraf için ama gelin çok stresli. Geç kaldıklarını söylüyor. Biz de bir taraftan geç kalmazsınız gibi şeyler söylüyor bir taraftan ışığı kaçırmamak için fotoğraf çekiyoruz. Gelin aniden gelinliğinin etekleri toplayıp kimseye bir şey söylemeden yürüyüp gitti. Biz kalakaldık, hepimiz birbirimize bakıyoruz. Damat da kaldı, utandı, kıpkırmızı oldu. Gelini yarım saat sonra davetlilerin yanında bulduk. Normalde bahşiş verilmez. İlk defa o düğünde yüklü bir bahşiş aldım. Herhalde damat bize karşı mahcup olduğunu düşünüyordu.

Her milletin geleneği ayrı

Vietnam, Kamboçya gibi Uzak Doğu düğünleri gelenek ve göreneklerine uygun yapılıyor. Mutlaka geleneksel kıyafetlerini giyiyorlar.

Vietnam düğünlerinde damadın ileride çapkınlık yapmasını önlemek için kemerinin etrafına çatapat bağlanıp, patlatılıyor.

Kamboçya'da muz geleneği var. Gelin damada yatak odasında muz veriyor.

Yunan düğünlerinde ise konuklar 15- 20 dakikada bir, çatal veya bıçakla bardağa vurarak 'çın çın' sesi çıkarıyor. Her 'çın çın'a karşılık, damat gelini öpüyor.

Ülke fark etmiyor, düğünlerde genelde damat daha rahat, gelin daha stresli oluyor. Çünkü gelin saç, makyajı vs. saatlerce uğraşıyor. O yüzden mutlaka her düğünde, önemsiz bir sebep olsa bile gelin damadı haşlıyor. Damat da genelde alttan alıyor.

Sabahtan akşama çekim

Talebinize göre düğün fotoğrafçıları, uyandığınız andan tüm konukların gittiği ana kadar fotoğraflarınızı çekiyor. Böylece o günün tüm ayrıntılarını kayda almış oluyorsunuz. Babacan, "Türk düğünlerinde tek atraksiyon imza atarken ayağına basma olayı. Bir de 6-7 tane bayanın hep birlikte tuvalete gitmesini sadece Türkiye'de gördüm. Kolektif bir yaşam var. Düğünde 200 kişi varsa 150 kişi birden halay çekiyor." diyor.

Emeti Saruhan/Yeni Şafak

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde