Damat'ı alan 30 yaşındaki gelinin 12 Milyar Doları var

Damat'ı alan 30 yaşındaki gelinin 12 Milyar Doları var

Orka Grubu’na ortak olan Investcorp, New York merkezli bir fon. Fonun başında ise...

Damat'ı alan 30 yaşındaki gelinin 12 Milyar Doları var
16px
24px
18.07.2012 07:43
ABONE OLgoogle

Son yıllarda özellikle yabancı fonların iştahını kabartan Türk perakende sektöründe son evlenen Damat oldu. Damat, Tween, DS ve ADV markalarının sahibi Orka Grup azınlık hissesini İnvestcorp’a satma kararı alırken, sektör artık bu gibi birleşmelere alışık hale geldi. Neredeyse tüm perakendecilerin birkaç fonla görüşme halinde olduğu sektörde son 3 yılda gerçekleşen birleşme ve satın alma sayısı 23’ü buldu.

Satın alımlarda gıdayla başlayan, ardından da e-ticaret sitelerine kayan ibre 2012’de en çok hazırgiyimi gösterdi. Deloitte’un araştırmalarına göre 2010 yılını 7, 2011 yılını 11 birleşmeyle kapatan perakende sektörü bu yıl 5 birleşme ve satın almaya sahne oldu. 2012 yılına düşen kârlar nedeniyle çok umutlu girmeyen sektör buna rağmen Türkiye’de hâlâ potansiyeline ulaşmamış olan organize perakende payı sayesinde hem yabancıların ilgisini çekti hem de yerli perakendecilerin birleşmelerine sahne oldu. Bunda da 2010 yılını 187 milyar dolarla kapatan sektörün 2014’de 250 milyar dolarlık hacme ulaşması beklentisi etkili oldu. 5 YIL

KALIP GİDİYORLAR

Türk perakende sektörüne ortak olarak giren fonların Türkiye pazarında kalma süresi ortalama 5 yıl. Türk şirketlerin fonlarla ortaklığa soyunmak için en büyük motivasyonu ise yurtdışında daha hızlı büyüme isteği olarak öne çıkıyor. Bu nedenle özellikle kendi alanlarında daha önce yatırım yapmış, bu konuda kendini kanıtlamış şirket ve fonlarla işbirliğine gitmek istiyorlar. Son gerçekleşen Orka Group evliliği de buna bir örnek. Orka, daha önce Tiffany & Co’dan Gucci’ye birçok markanın yatırımcısı olan Investcorp ile yurtdışında büyümeyi hızlı yakalamak istiyor.

GÖZLER MASADAKİ ALTI MARKAYA ÇEVRİLDİ

Şu an neredeyse Türkiye’de ortanın üstü büyüklükteki her perakendecinin kapısını çalan bir ya da birkaç fon var. Hâlâ fonlarla görüştüğü bilinen başlıca perakende markalarını Penti, Flo, Derimod, Esse ve Uyum oluşturuyor. Yapı market Tekzen’in de Almanlarla ortaklık için masada olduğu söyleniyor. Sektörde kısa zamanda tamamlanması beklenen olası satışlar bu markalardan gelecek. Ama birleşmeler sadece yabancılarla da olmuyor. Türk perakendeci kendi alanında faaliyet gösteren rakip markaları alma yoluna da gidebiliyor. Bu yıl bu alanda atılan en fırtınalı adım Boyner’den geldi. Boyner, YKM’nin yüzde 63 hissesini almak için harekete geçti. Tan ailesinin mahkemeye taşıdığı bu alım Rekabet Kurulu’nun onayını bekliyor.

GOLDAŞ'A İNGİLTERE'DEN TALİP ÇIKTI

Dün bir ‘ortaklık görüşmesi’ haberi de kuyumculuk sektöründen geldi. Sektörün önde gelen markalarından Goldaş’tan Kamu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamada, “Şirketimizin bağlı bulunduğu Yalınkaya Grubu ile Londra merkezli Delamore& Owl Group (D&O Group) of Companies arasında işbirliği görüşmeleri başlamıştır” denildi. 60 ülkede 48 iştiraki olan D&O Group’un bir süredir Goldaş ile ilgilendiği ve nihai hedefin işbirliğinden ziyade ortaklık olduğu dile getirliyor.

HEM ALIRIM HEM SATARIM

Satıştan elde ettiği kazancı portföyüne yeni markalar eklemek için kullanan marka sayısı da hayli fazla. Türkler “Ya alırım ya satarım” demekten çok “Hem alırım, hem satarım” diyorlar. Örneğin Lumberjack’i alan Ziylan Grubu şimdi Flo’ya ortak olması için yabancı fonlarla görüşüyor. Turkven’le anlaşan Koton da Avrupa’dan marka almak peşinde.

ESSE, SEÇENEĞİ ÜÇE İNDİRDİ

Bir süredir fonlarla görüştüğü bilinen Esse’nin kurucusu Semih Şeftali birkaç ay önce, “Kaç fonla görüştünüz” sorumuza “30’a yakın” cevabı vermişti. Ancak, eleye eleye seçenekleri üçe düşüren Şeftali dün aynı sorumuza “Yılbaşına kadar ortaklık konusunu sonuçlandırmayı planlıyoruz” yanıtı verdi.

FON SONRASI BATAN VAR

Ne yazık ki şirketlerde de her evlilik mutlu sonla bitmiyor! Fonla ortaklık kurduktan sonra stratejisini doğru belirleyemeyen ve borçluluk konusunda zora giren perakendeciler de var. 2010 yılında üç yabancı fonla ortaklığına rağmen ayakta kalmayı başaramayan ve iflas ertelemeye başvuran çocuk giyim markası Wenice Kids de bu durumun son örneğini oluşturuyor.

"ALTI FONLA GÖRÜŞTÜM, SİHİRBAZI SEÇTİM"

Damat’ın adı son dönemlerde birçok farklı isimle anıldı. Bu isimlerin arasında Frankfurt Borsası da vardı, Louis Vuitton’un yatırımcısı L Capital de. Ancak anlaşmanın sağlandığı yatırımcı şirket Investcorp oldu. Bugüne kadar 6 fonla görüştüğünü ancak seçimini Investcorp’tan yana yaptığını dile getiren Süleyman Orakçıoğlu tercih nedenini şöyle açıkladı: “Biz farklı markalara sahip bir grubuz. Bu markalar için de farklı büyüme stratejilerimiz var. Tween ve Damat ile özellikle Uzakdoğu ve onun yansıması olarak Avrupa’da büyümek istiyoruz. Investcorp’un daha önceki deneyimleri, Saks Fifth Avenue, Tiffany Co, Gucci gibi lüks markaları büyüme konusundaki yeteneği bizi bu seçime yöneltti. Ama daha önce ilgilenen tüm fonlara da teşekkür ediyoruz.”

30 YAŞINDAKİ GELİNİN 12 MİLYAR DOLARI VAR

Orka Grubu’na ortak olan Investcorp, New York merkezli bir fon. 1982 yılında kurulan Investcorp toplam 30 milyar doları aşan 90’ın üzerinde şirkete yatırım yapmış durumda. 17 şirkette ortaklığı bulunan ve yönetimi altındaki varlıklarının toplam değeri 12 milyar dolar olan Fon’un başındaki isim ise hiç yabancı değil. Bir dönem adı A101 için de geçen Investcorp’un başında Adnan Menderes Hükümeti’nin Sağlık Bakanı olan Lütfi Kırdar’ın yeğeni Nemir Kırdar var. 1987’de satın aldığı Gucci’yi 2.1 milyar dolarlık deve dönüştüren Fon’un ortak olduğu markalar arasında Tiffany & Co, Saks Fifth Avenue gibi isimler bulunuyor.

Ayşegül Akyarlı Güven/HT Gazete

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde