Dalgalanma fırsata dönüştürülebilir

Dalgalanma fırsata dönüştürülebilir

Piyasalar dalgalanmaların yaşanacağı bir döneme girdi. Borsada çıkış trendi kırıldı. İMKB 100 Endeksi ile döviz ve faizde yeni dengelerin oluşması zaman alacak

Dalgalanma fırsata dönüştürülebilir
16px
24px
06.03.2011 12:51
ABONE OLgoogle

Piyasalar diken üzerinde. Borsada çıkış trendinin kırılmasıyla başlayan yeni süreç ve artan volatilite yatırımcıların tedirgin olmasına neden oldu.

Şubat ayına ait yabancı işlemleri açıklandı. Açıklanan verilere göre yabancılar, İMKB’de 2011 yılının ocak - şubat döneminde 1 milyar 492 milyon dolarlık net satış gerçekleştirdi. Yabancı satışları geçen yıl aynı dönemde 163 milyon dolar olarak gerçekleşmişti.
Yabancılar kasım ayından bu yana borsada satış yapıyor. Bu satışlarının toplam tutarı anılan tarihten bu yana 2 milyar 589 milyon dolara ulaştı. Borsa endeksinin seyrine baktığımızda ise uzun bir süredir hareket ettiği ve koruduğu çıkış trendinin dışına çıktığını görmekteyiz. Endeksin bir yılı aşkın süredir hareket ettiği çıkış kanalını terk etmesi zayıf piyasa koşullarını da beraberinde getirdi. Trend “güç” demektir. Trend yoksa güç de yoktur.

Endeksteki güç kaybı ve dalgalanma yorumumuz da  bu gözleme dayanmaktadır. Zayıf piyasa koşullarının veya endeks bağlamında konuşacak olursak... düşüş trendinin özellikleri arasında, dip ve tepelerin daha alt seviyelerde oluşması ile  çıkış denemelerine rağmen çıkış trend kanalına dönülememesi gibi birkaç özellikten söz etmek mümkün. Bu piyasa koşullarının işlem stratejisi ise kalıcı pozisyonlar almak yerine endeksteki dalgalanmalardan oluşacak marjlardan yararlanmak için trade (al-sat veya sat-al) amaçlı işlemler olabilir. Ancak endeks tekrar çıkış trendini yakalarsa o takdirde daha kalıcı ve daha uzun süre taşımak üzere pozisyonlar alınabilir.

 DALGALANMALAR FIRSATA DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR

Sermaye piyasalarında kayıpların para piyasalarında da karşılığı var. Döviz kurları ve faiz oranlarında yükseliş görülüyor. Özellikle döviz kurlarında bazı çıkış formasyonlarının belirmeye başlaması endeksteki düşüş hareketini biraz daha anlamlı hale getiriyor. Keza bono faiz oranlarındaki yükseliş de bu görünüme katkı yapıyor.

Gerek Türkiye’deki sıcak para tutarının azalması gerekse yabancı takasındaki gerileme piyasadaki son hareketlerin diğer göstergeleri. Piyasalardaki dalgalanmaların yanı sıra hisse bazında hareketliliklerin yaşandığı da gözleniyor. Endeksi sürükleyen hisselerden Sabancı Holding iştiraki Exsa Export’un bu yıl içinde yüzde 5’e kadar holding hissesinden alacak olması nedeniyle yükselişe geçti.

Turkcell ve Garanti’de de önümüzdeki hafta bu şirkelerle ilgili Rekabet Kurulu’ndan çıkacak kararın beklendiği kadar sert olmayacağı beklentisi endeksi 61,112.83 puana taşıdı. Açıklanan şirket bilançoları yakından izleniyor. İyi bilanço açıklayan, temettü beklentisi ile öne çıkan şirketler bu dalgalanmalarda yatırımcılarına kazandırabilir.

 Düzeltme boyutunu aştı

Endekste Kasım 2010 zirvesi olan 71.600 seviyesinden bu yana zaman zaman görülen tepki alımlarına rağmen düşüş hareketi bariz bir şekilde kendisini gösteriyor. Yaşanan düşüş,  son tepki alımlarının geldiği 58.000 seviyesi dikkate alındığında yaklaşık yüzde 19 oranında bir geri çekilme anlamına gelmekte.

Ekim 2010 tarihinden bu yana devam eden çıkış hareketinde düzeltmelere ve geri çekilme hareketlerine bakıldığında ise zirveden itibaren yaklaşık yüzde 13.5-14.00 oranında aşağıyı işaret etmekte. Bu seviyelerde yaşanan düzeltmeler endeksteki çıkış trendini bozmamış ve devam etmiş. Son düşüşte de yaklaşık 62.000 seviyesine kadar olacak geri çekilmeler yaklaşık yüzde 14 seviyelerine denk düşecekti. Ancak endeks bu seviyenin altına geldi ve bir yılı aşkın süredir devam eden çıkış trendini kırmış oldu. 

Endekste tekrar çıkış hareketinin yakalanması ve güç kazanması ancak 63.000 seviyesinin geçilmesi ile gerçekleşebilecek. 63.000 seviyesinin tekrar taban haline gelmesi endekste tekrar güç kazanımını sağlayacaktır. Aksi taktirde 63.000 seviyesinin altında satış baskısı ve zayıf piyasa koşullarının devamı kaçnılmaz görünüyor. 

Zeynep Aktaş/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde