Dalga ‘cep’i de vurdu

Dalga ‘cep’i de vurdu

Dövizdeki tırmanış ve AKP kapatma davası cep telefonu pazarında satışları yüzde 60'a yakın düşürdü

Dalga ‘cep’i de vurdu
16px
24px
04.04.2008 08:09
ABONE OLgoogle

Yılın ilk 3 ayında 4.5 milyon cihaz ithalatı yapılırken satışlar 3 milyona ulaşmadı. Sektör geçen yılki toplam 11.5 milyonluk cihaz satışının bile yakalanamayacağından endişeli

Dünyadaki ekonomik dalgalanma ve Türkiye'de AKP'ye kapatma davası açılmasına yönelik talebin Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edilmesi 'cep'i vurdu. Cep telefonu piyasasında Mart ayında satışlar ortalama yüzde 30-40 gerilerken, döviz kurlarının tavan yaptığı 15 günlük süreçte satışlar yüzde 60'a yakın düştü. Sektör temsilcileri piyasadaki olumsuz tablonun asıl 'Nisan' ayında açığa çıkacağına dikkat çekerken, “Stoklarda mal birikti. Tüketici mutsuz ve tedirgin olduğunu için cep telefonu alımını beklemeye aldı. İthal ettiği ürünü satamayan firmaların borçları tırmandı. Nisan ayından itibaren dükkan kapatmalar başlayabilir” uyarısında bulundu.

Cep telefonu sektörünün tamamen ithalata dayalı olduğunu ve dövizdeki hareketliliğin en çok kendilerini etkilediğini söyleyen MOBİSAD Başkanı Murat Dursun, “Geçen ayın 15 günlük bölümünde satışlar yüzde 60 geriledi. Ay genelinde bu gerileme yüzde 30. Cep telefonları dövizle ithal edilip YTL'yle müşteriye satıldığı için dalgalanma nedeniyle borçları yükselen firmaların sayısı arttı. Bazı firmalar mallarını gümrükten alamıyor” diye konuştu.

Bayiler kapanabilir

Dövizdeki yükselişin cihaz fiyatlarına minimum yüzde 15 zam anlamına geldiğine dikkat çeken Dursun, “Ben bu yıl cep telefonu satışının geçen yılki 11.5 milyon adedin altında ortalama 10 milyon adet seviyesinde olmasını bekliyorum” dedi

Şengüller CEO'su Buğra Şengül, piyasada işlerin Ocak ayından beri sıkıntılı olduğunu hatırlatarak, “Bunu 3 nedene bağladık: yılbaşı, bayramlar nedeniyle tüketicilerin kredi kartları doldu. Ev kredisi alan tüketiciler paralarını bağladıkları için yeni cep telefonu alımına yönelmedi ve üçüncüsü de döviz kurundaki hareketlilik” açıklamasını yaptı. Euronun 1.70'lerden 2 YTL'nin üzerine çıktığını aktaran Şengül, şunları söyledi: “Satışlar yüzde 50-60'a varan oranda düştü. İlk çeyrek sonuçlarına bakarsak ben bu yılın sonunda cep telefonu satışının 9 milyon seviyesinde kalacağını düşünüyorum. 3N lisansının verilmesi sektöre canlılık katabilirdi o da 2009'a bırakıldı. Ancak GSM operatörlerinin kampanyalarıyla sektör yıl sonunda bir nebze hareketlenebilir.”

Bu yıla başlarken yılsonunda 12 milyonun üzerinde cihaz satışı beklediğini Teleses Yönetim Kurulu Başkanı Recep Uzelli ise “Ancak geçen yılı bile yakalamak zor. Nisan ayından itibaren bayi kapanmalarıyla karşı karşıya kalabiliriz” dedi. Samsung Türkiye Satış-Pazarlama Direktörü Yusuf Temizel ise yılın son iki çeyreğinde hareket beklediğini aktardı.

Sektörün gözü kazasını cep telefonuyla çekecek müşteride

Teleses Yönetim Kurulu Başkanı Recep Uzelli, piyasanın durgunluğu aşmasında 'maddi hasarlı trafik kazalarında, trafik polisi yerine vatandaşların kendi aralarında anlaşarak tutanak tutmasına imkan sağlayan yeni uygulamanın' etkin olabileceğine dikkat çekti. Uzelli, bu dönemde kameralı cep telefonu satışlarının artacağını ifade etti. Uzelli, “Trafik kazalarında fotoğraf uygulaması kameralı cep telefonu satışlarını en azından yeni cihaz alacakları olumlu yönde etkileyecek” dedi

Hale Tüzün/Vatan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde